e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ο Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

 Για την εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής βρεθήκαμε απόψε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ναό του Μεγάλου Χωρίου Ευρυτανίας. 
Σημειωτέον, το χωριό αυτό υπήρξε η γενέτειρα ενός Νεομάρτυρα, του αγίου Γερασίμου του Μεγαλοχωρίτου, κατά κόσμον Γεωργίου Σταθόπουλου ή Στουρνάρα, που τιμάται εδώ κατ' έτος στις 3 Ιουλίου (άθλησε το 1812).


 Ο ναός τούτος της Αγίας Παρασκευής, περικαλλής και ιστορικός, μαζί με άλλες πολλές εκκλησιές, κοσμεί τον τόπο των Μεγαλοχωριτών, για τον οποίον -σημειωτέον- συνεισέφερε οικονομικά στην ανέγερσή του ο ίδιος ο Αλή Πασάς.


 Στην εφετινή πανήγυρι του Μεγάλου Χωριού λαμβάνουμε μέρος, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου και την ανοιχτόκαρδη κι επίμονη πρόσκληση του Εφημερίου π. Κωνσταντίνου Λαμπαδάρη.


 Στην πνευματική αυτή χαρά των Μεγαλοχωριτών συναντήσαμε καλούς συν-αδελφούς: τον π. Νικόλαο Αζακά, Εφημέριο του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας (αριστερά στη φωτό) και τον π. Κωνσταντίνο Γιαννακά, Εφημέριο Αγγελόκαστρου Αγρινίου.





 Ο οικείος Εφημέριος, ο π. Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης, αγκάλιαζε τους πάντες με την καλοσύνη του.


 Μετά τον επίσημο Εσπερινό και την Αρτοκλασία, άρχισε η Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στα πλακόστρωτα και ανηφορικά καλντερίμια του χωριού. 


 Οι Μεγαλοχωρίτες ευλαβούνται πολύ την Αγία και "εκ περάτων" έχουν έρθει για την τοπική γιορτή τους. 


 Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χαρούμενα ορθάνοιχτα σπίτια του καλοκαιριού κλείνουν τον χειμώνα, παραμένοντας περί τους 100 μόνιμους κατοίκους. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα της ελλαδικής υπαίθρου...


Κάθε τόσο γίνονταν μικρές στάσεις για δεήσεις ενώπιον της Αγίας υπέρ υγείας των ζώντων και αναπαύσεως των τεθνεώτων.






Μετά την επιστροφή στον ναό, χαιρετίζοντας τους Μεγαλοχωρίτες, επικαλεστήκαμε την πρεσβεία της Αγίας για την πνευματική ολοκληρία όλων μας και για την εξεύρεση διεξόδου στα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας!


Βγαίνοντας απ' το ναό της Αγίας στεκόμαστε μπροστά στην προτομή ενός ιερέα, τον οποίον αξίζει να μνημονεύσουμε. Πρόκειται για τον Οικονόμο Δημήτριο Βαστάκη. Διαβάστε την ιστορία του: Υπήρξε Ἐφημέριος καί δημοδιδάσκαλος τοῦ Μεγάλου Χωριοῦ. Γεννήθηκε στό χωριό Δολιανά (Στουρνάρα) Εὐρυτανίας στίς 28 Ἰουλίου 1900 ἀπό τόν Κωνσταντῖνο καί τήν Αἰκατερίνη, τό γένος Ἰωάννου Πουρνάρα. Ἦταν ἀπόγονος Ἀγωνιστῶν τοῦ '21. Τά πρῶτα γράμματα τά ἄκουσε στό χωριό του καί στήν συνέχεια στό Μεγάλο Χωριό καί στό Ἱεροδιδασκαλεῖο τῆς Ἄρτας. Γνώριζε ἄριστα τήν βυζαντινή καί εὐρωπαϊκή μουσική, τό μουσικό ὄργανο μαντολίνο, τήν γαλλική γλώσσα καί ὑπηρέτησε τήν Πατρίδα ὡς Ἔφεδρος Ἀξιωματικός, πολεμώντας μέχρι τό Δορύλαιο (Ἐσκί Σεχίρ) τῆς Μικρᾶς Ἀσίας. Ὑπηρέτησε ὡς Δημοδιδάσκαλος στά χωριά Δολιανά, Δερμάτι, Καρύτσα καί στόν Συνοικισμό Γαῦρος τοῦ Μεγάλου Χωριοῦ. Διάκονος χειροτονήθηκε στίς 30 Ἰουλίου 1939 καί Πρεσβύτερος τήν 1η Αὐγούστου 1930 ἀπό τόν τότε Μητροπολίτη Ναυπακτίας καί Εὐρυτανίας. Τόν ἔκαψαν ζωντανό οἱ Ἰταλοί στίς 24 Δεκεμβρίου 1942!!!

Θα επανέλθουμε αύριο με τα σχετικά της Θείας Λειτουργίας
π. Π. Καποδίστριας

Πέρασμα από το Ησυχαστήριο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας


















Οι σημερινές φωτογραφίες αποτελούν ένα ταπεινό πέρασμά μας από το Ησυχαστήριο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, το οποίο κείται σε μια κατάφυτη πλαγιά της περιοχής του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας. Αποτελεί Μετόχιο της Μονής Τατάρνης και ασκούνται εδώ δύο Μοναχές. 

Μάς δέχτηκε με πολλή καλοσύνη η Γερόντισσα Πελαγία, η οποία μάς ξενάγησε στο νέο Καθολικό, όπου τιμάται η Οσία Μαρία (φωτ. 1-4), στο παλιό Καθολικό, το προς τιμήν της Αγίας Ευφημίας (φωτ. 6-7) και στο υπόγειο παρεκκλήσιο του Αγίου Βασιλείου. Ζητήσαμε να μάς θυμούνται στις προσευχές τους, έχοντας την πεποίθηση ότι οι Μοναχοί, ως πνεύμονες του εκκλησιαστικού Σώματος, την ώρα που όλοι καθεύδουμε (με κάθε έννοια) αγρυπνούν και προσεύχονται υπέρ όλων μας! Αποχαιρετήσαμε τον μικρό / μεγάλο αυτόν τόπο με αναπεπταμένο ηθικό!