e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Απολογισμός του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξων ΨυχοθεραπευτώνΣύντομο απολογισμό του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξων Ψυχοθεραπευτών, που φιλοξένησε η Μητρόπολη Δημητριάδος στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (27-30/9/2012) έκανε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου, στο κήρυγμά του κατά την Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 30/9, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη του Συνεδρίου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στα σύγχρονα ψυχικά προβλήματα του ανθρώπου, στην σημασία του Μυστηρίου της Μετανοίας, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας των Ποιμένων με τους ειδικούς για την αντιμετώπιση και θεραπεία των ψυχικώς πασχόντων. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουμε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική οντότητα. Και όλοι, πλέον, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος χρειάζεται ειδική θεραπεία. Χρειάζεται ειδικούς, προκειμένου να βοηθηθεί για να ξεπεράσει ψυχοπαθολογικά του προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις. Όμως, ταυτόχρονα, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει τα Μυστήριά της και μάλιστα το μυστήριο της μετανοίας, όπου ο πνευματικός αναλαμβάνει να δεχτεί τον εξομολογούμενο και ενώπιον Θεού να εξαγορεύσει αμαρτίες, αλλά πολλές φορές, αν όχι πάντοτε και να καθοδηγήσει τους ανθρώπους. Ένας διάλογος σαν κι αυτόν που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική μας Εκκλησία είναι απόλυτα αναγκαίος και πολύ ωφέλιμος, γιατί οι μεν πνευματικοί, οι ιερείς μας παίρνουν πολλά από αυτά που ακούν από τους ψυχιάτρους και ψυχολόγους, αλλά είμαι βέβαιος και από την άλλη πλευρά πολλά ωφελούνται οι επιστήμονες, που αναγνωρίζουν ότι χωρίς την συνεργασία με τον πνευματικό και χωρίς τη χάρη του Θεού και αυτοί ελάχιστα θα προσφέρουν, τελικά, στους ανθρώπους…»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος κατέγραψε την ευχαριστία ενός από τους Συνέδρους Κληρικούς ως το επιστέγασμα του τριήμερου Συνεδρίου, που δείχνει και το μέτρο της επιτυχίας του: «Χθες το βράδυ, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, με πλησίασε ένας από τους ιερείς, που ήταν φιλοξενούμενος κι αυτός μαζί με την πρεσβυτέρα του εδώ στην πόλη μας και στην Μητρόπολή μας και παίρνοντας ευχή για να ταξιδέψει στην Αθήνα, μού είπε “Σεβασμιότατε, σάς ευχαριστούμε πάρα πολύ. Φεύγω από το Συνέδριο καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος σύζυγος και καλύτερος ιερέας”. Για μένα αυτό ήταν το καταστάλαγμα, αν θέλετε το μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη φιλοξενία και την εμπειρία, που κι εγώ είχα ανάμεσά τους αυτές τις ημέρες, γιατί ήταν όντως ένα ευλογημένο Συνέδριο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γραμματέας του Συνεδρίου Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, ο οποίος σημείωσε τα εξής: «Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξων Ψυχοθεραπευτών ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα με τον τρόπο εκείνο με τον οποίο πρέπει να ολοκληρώνεται και δικαιώνεται η κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δηλ. με την Θ. Ευχαριστία. Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μας δείξατε και για την πολύπλευρη στήριξη, η οποία επέτρεψε την άρτια διεξαγωγή του Συνεδρίου. Ευχαριστούμε θερμά την γερόντισσα, τις αδελφές και τον π. Αντώνιο για την χαρούμενη υποδοχή και φιλοξενία την οποία μας προσφέρατε και προσευχόμαστε Εσείς και η Τοπική σας Εκκλησία και με τους συνεργάτες σας να πρωτοστατείτε πάντοτε σε έργα τέτοια που φέρνουν την Εκκλησία μας και τη Θεολογία πιο κοντά στο σημερινό άνθρωπο».

Η λαογραφική γιορτή του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" σε μαυρόασπρες φωτολήψεις


Οι πλείστοι των θιασωτών της φωτογραφικής τέχνης υπεραγαπούν τις μαυρόασπρες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν την δυναμική ν' αναδεικνύουν στοιχεία ιδιαίτερα, σε σχέση με την έγχρωμη αποτύπωση. 
Σήμερα, λοιπόν, προτείνουμε μια περιδιάβαση στην λαογραφική γιορτή του Κέντρου Λόγου ΑΛΗΘΩΣ - αφιέρωμα στις "Ομιλίες", δηλαδή τις παραστάσεις Λαϊκού Θεάτρου εν Ζακύνθω (πλάτωμα Φανερωμένης Μπανάτου, 29 Σεπτεμβρίου 2012), κοιταγμένη τώρα μες από μαύρο-άσπρο βλέμμα! Καθετί το λαογραφικό δικαιούται -νομίζουμε- να διαθέτει την πατίνα του χρόνου, ενώ λανσάρεται για επιβίωση στο γκρι παρόν και στο δύσχρωμο μέλλον! 
Σημειωτέον, όλες οι φωτολήψεις είναι του μόνιμου συνεργάτη μας Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια, τον οποίον ευχαριστούμε για τον κόπο!