e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου στην Κύπρο για την 50ετηρίδα Ιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄

  Σήμερα το πρωί στην Κύπρο  






Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ επί τη συμπληρώσει πενήντα ετών ιερατικής ζωής ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό της Τάλας Πάφου, δηλαδή της γενέτειράς του. Είναι ο Ναός της Γεννήσεως του Χριστού, που ανεγέρθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία, προσωπική οικονομική συμβολή και φροντίδα του ίδιου του Αρχιεπισκόπου. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πάφου κ. Γεώργιος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος. Στο τέλος της Ευχαριστιακής Σύναξης ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τα Μνημόσυνα των γονέων Του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων ομίλησε και, με αφορμή την περικοπή της «κλήσεως των Μαθητών», αναφέρθηκε στην κλήση του Μακαριωτάτου στην Ιερωσύνη και επιγραμματικά σκιαγράφησε την ιερατική του πορεία. Ως προς το γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται συχνά και ενδιαφέρεται εντόνως για το εθνικό θέμα της Κύπρου ο Σεβ. Κορωνείας είπε: «Όταν το μαχαίρι του Αττίλα είναι καρφωμένο στην καρδιά της Κύπρου και η πληγή αιμορραγεί τόσα χρόνια, ποιος Κύπριος μπορεί να μένει αδιάφορος; Πολύ περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος».

Όσο για το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για τα οικονομικά θέματα ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περιουσία της Εκκλησίας είναι ιερή γιατί ανήκει στο λαό και είναι υποχρέωση του Αρχιεπισκόπου σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο και τους οικονομικούς του συνεργάτες να φροντίζει με σύνεση και δέος για την αξιοποίησή της και αυτό κάνει. Είπε ακόμη ο Σεβ. Κορωνείας ότι αυτοί που λέγουν «η Εκκλησία να περιορίζεται στα πνευματικά της καθήκοντα» είναι ανέκαθεν εκείνοι που θέλουν την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, συνέχισε, ετοιμάζει τους ανθρώπους για τη Βασιλεία του Θεού,για τον Ουρανό, όπως λέμε συμβολικά. Αλλά ο δρόμος για τον ουρανό περνά από την γη.

Μετά την Θ. Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος, παρουσία των Αρχών του τόπου και εκπροσώπων της Πολιτείας, έκανε τα εγκαίνια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο ισόγειο του Ναού. Η Αίθουσα έχει παραπλεύρως Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα και θα λειτουργήσει σύντομα και ως Βιβλιοθήκη. Ο Μακ. κ. Χρυσόστομος είπε στην προσφώνησή του ότι πραγματοποιεί ένα όνειρο ζωής και ένα χρέος προς την γενέτειρα του και προσφέρει την Αίθουσα αυτή κυρίως στους νέους. «Εδώ η νεότητά μας», είπε ο Μακαριώτατος, «θα έχει την δυνατότητα να οργανώνει πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις μέσα στα πλαίσια των παραδόσεών μας. Βέβαια θα την χρησιμοποιεί και η κοινότητα της Τάλας και κάθε άλλος φορέας για ό,τι προάγει τον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: