e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ώρα να αφυπνισθούμε και να απαλλαγούμε από την πνευματική ραθυμία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Τυροφάγου 2ας Μαρτίου 2014
(Ρωμ. ιγ’  11 - ιδ’  4)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Η ραθυμία, η αμέλεια και η αναβλητικότητα πάντοτε αποτελούσαν γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα. Όλοι μας αναβάλλουμε σοβαρές και επείγουσες υποθέσεις για το ακαθόριστο μέλλον. Έτσι οι ευκαιρίες χάνονται και δεν ξαναέρχονται πια. Κι αν πρόκειται για υλικά ζητήματα, η ζημιά δεν είναι και τόσο μεγάλη, αν πρόκειται όμως για πνευματικά είναι ολέθρια και ανεπανόρθωτη πολλές φορές.
Ώρα να αφυπνισθούμε και να απαλλαγούμε από την πνευματική ραθυμία, γιατί κάθε ώρα και μέρα μάς φέρνει πιο κοντά στον θάνατο, ο οποίος είναι άγνωστο πότε θα έλθει και υπάρχει κίνδυνος να φύγουμε απροετοίμαστοι από αυτήν την ζωή. Χωρίς αναβολή και νωθρότητα, λοιπόν, ας εργασθούμε τον καλόν αγώνα!
Ας μελετήσουμε και ας εξετάσουμε σε βάθος τον εαυτό μας και ας εντοπίσουμε τα σφάλματα, τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Με σπουδή και επιμονή, ας απαλλαγούμε από τα έργα του σκότους και τις παρεκτροπές της αμαρτίας. Ας ενδυθούμε τα λαμπρά έργα της αρετής και τον ίδιο τον Σωτήρα Ιησού Χριστό. Ας ζήσουμε με σεμνότητα, αξιοπρέπεια και αγιότητα, όπως ταιριάζει σε γνήσιους και αληθινούς Χριστιανούς.
Πολλοί μας λοιδορούν, μας επικρίνουν, σκανδαλίζονται από εμάς, πατάνε πάνω στις αδυναμίες και στις απροσεξίες μας. Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουμε την ακολασία, τον φθόνο, τους τσακωμούς, τα μίση και τις ζήλιες, αλλά και τις σαρκικές και υλικές μέριμνες και κυρίως να μην περιφρονούμε όσους θεωρούμε λιγότερο φωτισμένους και πιστούς από εμάς. Αντιθέτως, χρειάζεται να τους αγκαλιάσουμε με ειλικρινή αγάπη και να τους στηρίξουμε στην πίστη.
Ο συνάνθρωπος δεν είναι δούλος μας, αλλά δούλος του Θεού και μόνον ο Θεός μπορεί να τον κρίνει. Εμείς δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα.
Αυτά ας έχουμε υπόψη μας, λοιπόν, και ας βαδίσουμε σίγουρα και απαρέγκλιτα στον δρόμο της σωτηρίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: