e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πανορθόδοξος Εσπερινός στο Τορόντο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας




Κάθε χρόνο στο Τορόντο, την Κυριακή της Ορθοδοξίας το βράδυ, γίνεται Πανορθόδοξος Εσπερινός, περιφορά και προσκύνηση των Αγίων εικόνων. Ο Πανορθόδοξος αυτός Εσπερινός, κάθε χρόνο γίνεται σε μία εκκλησία διαφορετικής Ορθοδόξου δικαιοδοσίας (Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατριαρχείου Αντιοχείας κλπ.)

Η τελετή έχει καθοριστεί από την Σύναξη Ορθοδόξων Επισκόπων Καναδά, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Εχει ετοιμαστεί κείμενο,  στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει αποσταλεί σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες του Καναδά, ώστε παντού σε ολόκληρο τον Καναδά να γίνεται ομοιόμορφα ο Πανορθόδοξος Εσπερινός.

Ο Πανορθόδοξος Εσπερινός στο Τορόντο, εφέτος έγινε στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου (Πατριαρχείου Αντιοχείας) και προέστη ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο οποίος έκαμε και το κήρυγμα. Ελαβαν μέρος 31 ιερείς και ένας διάκονος και δεκάδες ιερόπαιδες από διάφορες ενορίες. Τους ύμνους έψαλαν δύο θαυμάσιες χορωδίες και ιεροψάλτες. Ο Ι.Ναός χωράει καθιστούς 700 ανθρώπους και ήταν γεμάτος.

Στον Πανορθόδοξο Εσπερινό έλαβε μέρος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Δ. Αζεμόπουλος, πρύτανις όλων των Γενικών Προξένων στο Τορόντο, τους οποίους και εξεπροσώπησε. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Δ. Αζεμόπουλο και το έργο του.

Μετά το τέλος του Εσπερινού η Κοινότητα του Αγ. Γεωργίου, της οποίας  ιερατικώς προϊστάμενος είναι ο π. Eskandar Yunis, έκαμε δεξίωση για όλους στο πανέμορφο κοινοτικό της κέντρο με νηστίσιμα φαγητά.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα τον Επίσκοπο Αλέξανδρο (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο οποίος τον προσκάλεσε να προστεί του Εσπερινού.

Ο ετήσιος Πανορθόδοξος αυτός Εσπερινός είναι μία μαρτυρία για την θαυμάσια συνεργασία όλων των Ορθοδόξων.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος με αφορμή την Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που συνήλθε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και στην απόφασή τους να γίνει η μεγάλη Σύνοδος το 2016, μίλησε για την σημασία των Οικουμενικών Συνόδων και τόνισε, ότι Σύνοδος σημαίνει να βαδίζουμε μαζί, να είμαστε ένα σώμα, το Σώμα του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος διαβίβασε σε όλους την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

Το εμπνευσμένο κήρυγμα του Μητροπολίτη Σωτηρίου ενθουσίασε τους πάντες.

ΦΩΤΟ: Ο Μητροπολίτης Σωτήριος περιστοιχιζόμενος από τους 31 ιερείς, τον Διάκονο και τις δεκάδες των ιεροπαίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: