e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ρόλος του δασκάλου στην διαμόρφωση των κοινωνιών, άλλοτε και τώρα

Ομιλία της φιλολόγου και συγγραφέως ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΚΑΝΑ-ΑΜΠΕΛΑ
κατά την 2η σύναξη του δ΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου Αληθώς

Σύμφωνα με τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη «η παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει», δηλαδή η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά. Η παιδεία είναι ένα σύστημα αγωγής που αποσκοπεί να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, αυτοδύναμες, ελεύθερες και ολοκληρωμένες, ικανές ν’ αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής. Έχει αποστολή της να εξανθρωπίσει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, να χαλιναγωγήσει τα ζωώδη ένστικτα και τις ορμές και να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα αξιών, που να προικίζουν με νόημα την παρουσία του στον κόσμο. Η παιδεία σμιλεύει τον εσωτερικό κόσμο του, προωθεί την ανακάλυψη στοιχείων  ειδοποιών του ατόμου, και συντελεί στη δημιουργική έκφραση αυτών των στοιχείων. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας κοινωνίας, η μόνη ελπίδα για μια πιο δίκαιη κοινωνία και μάλιστα στην εποχή μας, που απογειώθηκε τεχνολογικά, αλλά τείνει να λησμονήσει τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Αν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, αν θέλουμε να καλύψουμε τα κενά της χαμένης πολιτιστικής μας αξίας, αν θέλουμε να εξωραΐσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας, τότε ο μόνος  δρόμος είναι η μόρφωση. Διότι η δίψα για γνώση και η λαχτάρα για κατανόηση, αποτελούν μια μοναδική μάχη και ένα εξαιρετικό ιδεώδες  στη ζωή του ανθρώπου. Κάτω από το πρίσμα αυτό ο ρόλος του δασκάλου παραμένει κυρίαρχος στη διαμόρφωση της εθνικής κουλτούρας. Μορφωμένος είναι ο στοχαστής, ο συνετός, ο ενάρετος, ο ηθικός.
Ο μεγάλος παιδαγωγός Κομένιος υποστηρίζει ότι «δυστυχής είναι η παίδευση, που δεν οδηγεί σε ευσέβεια και χρηστά ήθη». Είναι αλήθεια ότι το ήθος στις μέρες μας σχεδόν χλευάζεται, όμως αποτελεί τη πεμπτουσία στις ανθρώπινες σχέσεις. Το ήθος είναι το αλάτι που δεν επιτρέπει τη σήψη της κοινωνίας. Κάθε δάσκαλος που πραγματικά αγαπάει την αποστολή του, πρέπει να θωρακίζεται από παιδαγωγική αγάπη, πηγαία, ειλικρινή, αφειδώλευτη. Αυτή ενισχύει τις αντοχές του, γεμίζει τη ζωή ήλιο, αισιοδοξία και εκπληρώνει τους στόχους του για τη διαμόρφωση ήθους και πίστης σε αξίες αιώνιες αναλλοίωτες, που θεμελιώνουν κάθε κοινωνία. Ο άξιος δάσκαλος πρέπει να είναι «μυσταγωγός» και γεωργός του πνεύματος. Λαξεύει το χαρακτήρα και σμιλεύει τη ψυχή του εφήβου, μεταβάλει το επάγγελμά του σε λειτούργημα και επιβραβεύει τα λόγια του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου, ο οποίος αφιέρωσε τη χριστομίμητη ζωή του στην παιδαγωγία της νεότητας. Έγραψε «τούτο διδασκάλου, αρίστου, το δι’ εαυτού παιδεύειν, ά λέγει», αυτό δηλαδή είναι το χαρακτηριστικό του αρίστου δασκάλου, το να διαπαιδαγωγεί, επιβεβαιώνοντας, τα όσα διδάσκει με προσωπικό του παράδειγμα. Όπως αναφέρει ο μεγάλος παιδαγωγός Ευάγγελος Παπανούτσος «ο δάσκαλος πρέπει να διαθέτει μετάλλιο ψυχής γνήσιο και υψηλής ποιότητας», για να μην προκαλεί ρωγμές ανεπανόρθωτες στις παιδικές ψυχές. Ο ρόλος, του καταξιώνεται, έχοντας υπόψη και τηρώντας τα σοφά λόγια του William Ward:
*  Ο μέτριος δάσκαλος λέει…
*  Ο καλός δάσκαλος εξηγεί…
*  Ο ανώτερος δάσκαλος  αποδεικνύει…
* Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει…

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Κάποτε πρέπει να ξεφύγουμε από την άκριτη γενίκευση και συλλήβδην απαξίωση των πάντων γιατί υπάρχουν φάροι φωτεινοί και αυτή την εποχή είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ. Φάρος φωτεινός στη μεγάλη παιδαγωγική της πορεία υπήρξε και η Δασκάλα με Δ κεφαλαίο, που έχουμε την τιμή απόψε να την έχουμε κοντά μας και να της αφιερώσουμε τη βραδιά μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια εξαίρετη εκπαιδευτικό, την κ. Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση. Μια γυναίκα ανιδιοτελούς προσφοράς, η οποία πάλεψε να διαμορφώσει ακέραιους χαρακτήρες, να μεταλαμπαδεύσει στους μικρούς μαθητές της, γνώσεις απαραίτητες ώστε να διαμορφώσουν ψυχές γεμάτες ιδανικά και να εξελιχθούν στο μέλλον άξιοι πολίτες και άνθρωποι. Μια γυναίκα που είδε το παιδαγωγικό της έργο ως χρέος και όχι βιοποριστικό επάγγελμα, που αφουγκράστηκε τις ανησυχίες και τα θέλω τους, που κατανόησε τις λεπτές χορδές της γνώσης και τις μετέδωσε με τρόπο εύπεπτο στους μαθητές της. Είναι γεγονός ότι τη δόξα και την αίγλη δε τη δίνουν οι κοινωνικοί τίτλοι, αλλά η αναγνώριση της προσφοράς του μαθητή προς το δάσκαλο. 
Η κ. Κουρτέση στη 40χρονη παιδαγωγική δράση της στις επάλξεις τής εκπαίδευσης υπήρξε ευσυνείδητη, εργατική, μεθοδική, επαρκής στα παιδαγωγικά καθήκοντά της, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη ζακυνθινή κοινωνία. Στοχεύοντας πάντα στη γνώση των μικρών μαθητών της υπήρξε ακέραιη, ακριβοδίκαιη, χωρίς να αποβλέπει κοντόφθαλμα σε οφέλη και ανταλλάγματα υλικά ή άλλου χαρακτήρα. Εγκατέστησε μια γνήσια σχέση με τους μαθητές της, στηριζόμενη στην επικοινωνία, που είναι στάση ζωής. Κράτησε τις ισορροπίες ανάμεσα στη αγάπη και την πειθαρχία, κερδίζοντας έτσι το κύρος και την πειθώ των μαθητών της. Ο καλός δάσκαλος έχει ευεργετική επίδραση στο μαθητή, όχι μόνο στα θρανία αλλά και στην ενήλικη ζωή του. Πολύ σωστά ο Μέγας Αλέξανδρος επιβεβαίωνε ότι στο δάσκαλό του χρωστούσε το «ευ ζην». Ο αληθινός, ο σωστός δάσκαλος δεν είναι αυτός που διαβάζει ιστορία, αλλά αυτός που γράφει ιστορία στο μέλλον των μαθητών του. Λειτούργημα επιτελεί, όχι επάγγελμα. Είναι στο χέρι του να ωθήσει τους μαθητές του, να αγκαλιάσουν το σχολείο και να δεθούν μαζί του. Είναι μια τεράστια αγκαλιά που χωράει γενιές – γενιών μαθητές. Νοιάζεται για τις επιλογές τους και θεωρεί υποχρέωσή του να τα καθοδηγήσει. Ώριμος ο ίδιος, γεμάτος από την πείρα της ζωής, πρέπει να σταθεί κοντά στο νέο, τον άπλερο, τον ασχημάτιστο και να τον βοηθήσει να ωριμάσει, να ενηλικιωθεί πνευματικά να γίνει σταδιακά αυθύπαρκτος άνθρωπος. Στο μικρόκοσμο του σχολείου που δεν είναι τίποτα άλλο από την αντανάκλαση μιας κοινωνίας, ο δάσκαλος έχει χρέος να δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες μάθησης, να είναι πρώτα άνθρωπος και μετά παιδαγωγός. Είναι απαραίτητο να ελκύσει, να μαγνητίσει, να βοηθήσει να ξεχυθεί όλος ο πλούτος του εσωτερικού κόσμου του μαθητή, να ενεργοποιηθούν τα χαρίσματα, οι ιδιαίτερες κλίσεις και να μπουν στην αυξητική πορεία της ανάπτυξης και της καλλιέργειά  τους. Όντας ο ίδιος ψυχικά ισορροπημένος, έχοντας αυτοσυνειδησία και αυτοκριτική των αδυναμιών του, αλλά και των δυνατοτήτων του, τοποθετεί το πρώτο θεμέλιο λίθο για να οικοδομηθεί μια βαθιά εσωτερική και ταυτόχρονα ανοιχτή σχέση διαλόγου, εκτίμησης, χωρίς προσωπεία και εξωτερικούς καταναγκασμούς, μια σχέση σιωπηλή σεβασμού, που θα προάγει την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα. Απόλυτη συναίσθηση εκ μέρους του δασκάλου ότι εργάζεται με άνθρωπο – εύπλαστο υλικό. Επομένως πρέπει να αποφεύγεται ο ερασιτεχνισμός, η προχειρότητα, αλλά και η πεποίθηση της παντογνωσίας του δασκάλου. Ο εκπαιδευτικός που σέβεται τον εαυτό του και  τους άλλους και ταυτόχρονα έχει γνώση του λειτουργήματος που επιτελεί, γνωρίζει να μεταμορφώνει ακόμα και τον πιο ταπεινό χώρο σε ζωντανή παιδαγωγική πράξη, όπου όλοι έχουν κάτι να πουν, όλοι βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει, όλοι δουλεύουν και δεν πλήττουν, όλοι χαίρονται και προσπαθούν, όλοι παίρνουν και δίνουν, όλοι εμπιστεύονται και προχωρούν. Αυτή είναι η ζωντανή σχέση Δασκάλου - Μαθητή. Ο εμπνευσμένος δάσκαλος είναι πνευματικός ηγέτης, γιατί έχει στόχους και δίνει νόημα στο έργο του.

Αγαπητοί μου,
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε και κατά την διάρκεια της ζωής μας συναντάμε πολλούς δασκάλους στο πνευματικό μονοπάτι μας: τους γονείς, τους συγγενείς, τον δάσκαλο, τον συγγραφέα, τους ανθρώπους που μιλούν μέσα από άρθρα, τα βιβλία… Γιατί όμως χρειαζόμαστε έναν δάσκαλο; Με τα μάτια μας μόνο δεν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας, να φτάσουμε στο «γνώθι σαυτόν». Μέσα από ένα καθρέφτη, βλέπουμε πιο εύκολα τους φόβους, τις περιοχές, που χρειάζονται θεραπεία. Μέσα από τον δάσκαλο φωτίζεται ο εαυτός μας. Συνειδητοποιούμε την κατάστασή μας και οδηγούμαστε στη συναισθηματική θεραπεία και την πνευματική εξέλιξη, να γειώσουμε τεχνικές και γνώσεις στη σωστή τους θέση, στον καθημερινό αγώνα μας.
Ένας πνευματικός δάσκαλος μάς υποδεικνύει τον δρόμο για την προσωπική μας εξέλιξη. Είναι ένας έμπιστος οδηγός. Σκοπός του κάθε δασκάλου είναι να προάγει την ανθρώπινη εξέλιξη, και όχι να κατοχυρώσει και να περάσει τα προσωπικά του «θέλω» στους ανθρώπους – μαθητές που διδάσκει. Να έχει ως υπόδειγμα τους αρχαίους σοφούς διδασκάλους Σωκράτη, Πλάτωνα, Διογένη. Τους διδασκάλους του Γένους τους φωτισμένους και τους τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Ο καλός δάσκαλος του χθες, του σήμερα, και του αύριο έχει φλόγα στα μάτια, αγάπη στην καρδιά, πάθος και όρεξη για μάθηση και γνώση. Όπως διατείνεται ο ιστορικός και συγγραφέας Καργάκος, «στο παιδί δεν απλώνουμε το χέρι, αλλά του δίνουμε το χέρι για να ταξιδεύσουμε μαζί στον κόσμο της γνώσης».
Κομβικός επομένως ο ρόλος του δασκάλου στο να καθοδηγεί τον μαθητή πώς να μαθαίνει, να βοηθάει στη σύνθεση και ανάλυση της γνώση,ς να διευρύνει την κριτική του σκέψη και την παραγωγική ικανότητά του. Προσπαθεί να χτίσει το αύριο καλύτερο από το χθες, γνωρίζοντας καλά την παλαμική ρήση «σχολείο, ίσον δάσκαλος».

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, έπειτα από τις τεράστιες αλλαγές, που έχουν συντελεστεί σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας κι επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την διδασκαλία σ’ όλες της τις διαστάσεις, ο ρόλος του δασκάλου άλλαξε σημαντικά και θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κάθε φορά, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, ώστε πάντοτε να είναι λειτουργικός, υπεύθυνος, ευέλικτος. Ο δάσκαλος προηγουμένων εποχών είχε να αντιμετωπίσει πολλές συμπληγάδες, εξαήμερη διδασκαλία, απογευματινές βάρδιες, υποχρεωτικό κοστούμι, την αυταρχικότητα των προϊσταμένων τον αυστηρό έλεγχο των επιθεωρητών, τη δυσκαμψία της καθαρεύουσας γλώσσας, δεν ήξερε ξένες γλώσσες, υπολογιστές, μετέδιδε όμως τη φλόγα της ψυχής του πάντοτε με εντιμότητα, φιλότιμο και ευθύνη. 
Μέσα στο κλίμα της διαρκούς ροής και ανακατάταξης της γνώσης, της αλλαγής στα οικονομικά μεγέθη, στους κοινωνικούς συσχετισμούς και στις αξίες, ο ρόλος του σύγχρονου εκπαιδευτικού, είναι a priori πολυεδρικός. Αναλαμβάνει ρόλο καθοδηγητή, διαμεσολαβητή και συνεργάτη. Οι μαθητές χρειάζεται να αναπτύσσουν ταυτόχρονα δράση, συλλογικό κοινωνικό πνεύμα και περιβαλλοντική συνείδηση. Ο δάσκαλος οφείλει με αίσθημα ευθύνης να φροντίζει για την επαγγελματική του ανάπτυξη. Πρέπει να εμπλέκεται διαρκώς σε διαδικασίες επιμόρφωσης, αυτομόρφωσης και δια βίου μάθησης. Οφείλει να είναι καταρτισμένος στο γνωστικό αντικείμενο του, να παρακολουθεί τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, την εξάπλωση της πληροφορικής και να ανακαλύπτει νέες πηγές μάθησης, επιστημονικά μέσα. Η ένταξη της τεχνολογίας στη διδασκαλία και τη μάθηση αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στο συντακτικό της μαθησιακής διαδικασίας.

Ένας αποτελεσματικός δάσκαλος είναι καινοτόμος, ευρηματικός και ενθουσιώδης, θετικός παρατηρητής και ερμηνευτής των γεγονότων και ουσιαστικός απροκατάληπτος μορφωτής. Δυστυχώς όμως, πρέπει να γίνει αναφορά στο ότι στις μέρες μας το έργο του εκπαιδευτικού, που τεχνουργεί ανθρώπους, τους υψώνει στην οντολογική μοναδικότητα του νοήμονος πλάσματος, και τους προετοιμάζει να ζήσουν στην κοινωνία και τον πολιτισμό, να χάνει το χαρακτήρα της λειτουργίας και να μεταβάλλεται σε επάγγελμα ρουτίνας. Η οικονομική αλλά και κοινωνική υποβάθμιση του έργου του, είναι το μεγάλο λάθος στην παιδεία. Ο δάσκαλος πρέπει να αποτελεί δύναμη, ο μαθητής πράξη και το σχολείο γιορτή. Φυσικά, παρά τις αντιξοότητες, προσπαθούν να επιτελέσουν το πολυδιάστατο έργο τους, ως μέντορες και οικογενειακοί σύμβουλοι, υποκαθιστούν μητρικά και πατρικά καθήκοντα, εργάζονται αρκετές φορές σε υποβαθμισμένες περιοχές, διαχειρίζονται εξαιρετικά δύσκολες μαθησιακές καταστάσεις και οικογενειακούς γόρδιους δεσμούς, αλλά και την οργή της νεολαίας, που δε βλέπει μέλλον και μπροστά στα προβλήματα της ζωής αντιδρά βίαια. Οι νέοι μας σήμερα στην περίοδο της κρίσης οφείλουν να φτιάξουν γένος πνευματικών ανθρώπων, όχι λαό της διασποράς και της μίμησης με δάνεια σύμβολα και ιδανικά. Σε κάθε όμως περίπτωση του τότε και του τώρα, ο δάσκαλος πρέπει να έχει φωτεινό σηματοδότη την αγάπη, να είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του, ώστε να μετατρέπεται σε ιερή δύναμη, ως μέσο απελευθέρωσης κάθε θεϊκού και αιώνιου στοιχείου που υπάρχει στο μαθητή. Η αγάπη είναι ο καταλύτης  της εμπιστοσύνης, της μάθησης και της αποδοχής των υψηλών ιδανικών της παιδείας. Η αγάπη τρέφει τη χαρά της συνεργασίας και διαλύει την εξοντωτική ατμόσφαιρα του δεινού ανταγωνισμού. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει: «Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου δίχως την εκπαίδευση, αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: