e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Στιγμές από τον Ακάθιστο Ύμνο 2014 στο Marrickville του Σίδνει

 Βράδυ Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2014 
Φωτο-ανταπόκριση από Αυστραλία: π. Νικόλαος Μποζίκης
"Τη υπερμάχω", από τα παιδιά του Ορθόδοξου Σχολείου στο Maputo της Μοζαμβίκης [+video]

 Ταξίδεψε, αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Βρισκόμαστε στην εβδομάδα και μάλιστα στην ημέρα του Ακαθίστου Ύμνου. Το υπέροχο άκουσμα "Τη υπερμάχω" ακούγεται και ξανακούγεται, με την αίσθηση του Ευαγγελισμού -που ήδη γιορτάσαμε- και της Άνοιξης, που επείγεται να κυριαρχήσει, διώχνοντας μακριά το ψύχος του Χειμώνα, ο οποίος φέτος δεν ήταν μονάχα ημερολογιακός, αλλά οντολογικός και κοινωνικο-πνευματικός.

Το "Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε" δημιουργεί αισθήματα ψυχικής έξαρσης και μάς ξαναφέρνει στο νου τον Πίνδαρο της Βυζαντινής Ποίησης, Ρωμανό τον Μελωδό.

Επιτρέψατέ μου, προσωπικά, κάθε που θ' ακούω τον περιώνυμο Ύμνο, να ταξιδεύω ξανά και ξανά στην φτωχική Μοζαμβίκη και στα παιδιά του Σχολείου των Ορθοδόξων εκεί στον Νότο της Αφρικής, όπου, για ένα μικρό διάστημα, είχα την μοναδική ευκαιρία να συγχνοτισθώ μαζί τους, στα τέλη του Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου 2012 και να διαπιστώσω την πηγαία διάθεσή τους για μάθηση. Ταυτόχρονα, θαύμασα την επιμέλεια επί το έργον της υπεύθυνης των σπουδών τους κ. Μάρως Σπανούδη, αλλά και την εν γένει μέριμνα του οικείου πνευματικού πατέρα και προσωπικού φίλου μου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, του Ζακυνθίου.

Από αυτές τις ημέρες της δικής μου μαθητείας πλάι στα υπέροχα αυτά παιδιά του Maputo προέρχεται το ερασιτεχνικό βίντεο που ακολουθεί και αποτύπωσε, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, ο Parascos Skouloudis, Μοζαμβικανός ελληνικής καταγωγής. Στη φωτό, η Πλατυτέρα του Ελληνορθόδοξου Ναού, δια χειρός Helen Lieros. "Χαίρε γέφυρα μετάγουσα τούς εκ γης προς ουρανόν"!!! Στάσεις αναψυχής και ανακούφισης δίπλα στην Παναγία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ
Παρασκευή Ε΄ Νηστειών, 4 Απριλίου 2014

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ενώ διαρκεί ο επίπονος αγώνας της Μεγάλης Σαρακοστής, κάθε Παρασκευή βράδυ πραγματοποιεί στάσεις αναψυχής και ανακούφισης δίπλα σ’ ένα πρόσωπο κορυφαίο και πολύ αγαπημένο: την Παναγία Μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας.

Ο καθένας μας μάχεται -το κατά δύναμιν- στο «στάδιο των αρετών», ώστε να βραβευτούμε στο τέλος, δηλαδή στην Ανάσταση, με τα φωτεινά δώρα του Κενού Τάφου.  Όμως αισθανόμαστε κόπωση, η μάχη με τον παλαιό εαυτό μας και το κοσμικό φρόνημα δεν είναι εύκολη... Νοιώθουμε ασθένεια και αδυναμία...

Γι’ αυτό ακριβώς καταφεύγουμε στη Μάνα μας και ήδη μπροστά Της ξεδιπλώνουμε τους προβληματισμούς, τις αστοχίες, τις πτώσεις μας, τον ιδρώτα των προσπαθειών μας για ανόρθωση.

Εκείνη, ως η κοινή Μητέρα Θεού και Ανθρωπότητας μεσιτεύει - πρεσβεύει στον Υιό Της για χάρη μας. Ας τονισθεί εμφατικά η λέξη «χάρις», διότι η σωτηρία δεν είναι τόσο κατάκτηση προσωπική μας, αλλά η Χάρη του Θεού επισκιάζει τελικά τους δικούς μας αγώνες. Δι' αυτής της οδού, λοιπόν, αξιωνόμαστε να κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του αυτοθυσιαζόμενου Θείου Λόγου, ο οποίος σαρκώθηκε δια της Παρθένου Μαρίας, με σκοπό την διέξοδο του καθενός μας από τον εωσφορικό λαβύρινθο του Χαμού, που εμείς οι ίδιοι προξενούμε.

Κατά συνέπειαν, απευθύνοντας Χαιρετισμούς αγάπης, ευγνωμοσύνης και ικεσίας προς την Παναγία, στην πραγματικότητα υμνούμε και δοξολογούμε τον εν Τριάδι Ένα Θεό, ο Οποίος δι’ Αυτής ενέργησε τη σωτηρία μας και «νυν και αεί και εις τους αιώνας», δι’ Αυτής δέχεται την μετάνοιά μας, δωρίζοντας στον αποπροσανατολισμένο κόσμο μας την Ανοχή και την Άφεση. Οπότε δεν παύουμε να Την μεγαλύνουμε θριαμβικά:

«Χαίρε, δι’ ης νεουργείται η κτίσις,
χαίρε, δι’ ης βρεφουργείται ο Κτίστης.
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε»!

[Στη φωτό: Παναγία η Δερματούσα, στο Τραγάκι Ζακύνθου]