e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ: ΒΑΝΑΤΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΠΑΣΧΑ 2022

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Στιγμές από τον Ακάθιστο Ύμνο 2014 στο Marrickville του Σίδνει

 Βράδυ Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2014 
Φωτο-ανταπόκριση από Αυστραλία: π. Νικόλαος Μποζίκης
Στάσεις αναψυχής και ανακούφισης δίπλα στην Παναγία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ
Παρασκευή Ε΄ Νηστειών, 4 Απριλίου 2014

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ενώ διαρκεί ο επίπονος αγώνας της Μεγάλης Σαρακοστής, κάθε Παρασκευή βράδυ πραγματοποιεί στάσεις αναψυχής και ανακούφισης δίπλα σ’ ένα πρόσωπο κορυφαίο και πολύ αγαπημένο: την Παναγία Μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας.

Ο καθένας μας μάχεται -το κατά δύναμιν- στο «στάδιο των αρετών», ώστε να βραβευτούμε στο τέλος, δηλαδή στην Ανάσταση, με τα φωτεινά δώρα του Κενού Τάφου.  Όμως αισθανόμαστε κόπωση, η μάχη με τον παλαιό εαυτό μας και το κοσμικό φρόνημα δεν είναι εύκολη... Νοιώθουμε ασθένεια και αδυναμία...

Γι’ αυτό ακριβώς καταφεύγουμε στη Μάνα μας και ήδη μπροστά Της ξεδιπλώνουμε τους προβληματισμούς, τις αστοχίες, τις πτώσεις μας, τον ιδρώτα των προσπαθειών μας για ανόρθωση.

Εκείνη, ως η κοινή Μητέρα Θεού και Ανθρωπότητας μεσιτεύει - πρεσβεύει στον Υιό Της για χάρη μας. Ας τονισθεί εμφατικά η λέξη «χάρις», διότι η σωτηρία δεν είναι τόσο κατάκτηση προσωπική μας, αλλά η Χάρη του Θεού επισκιάζει τελικά τους δικούς μας αγώνες. Δι' αυτής της οδού, λοιπόν, αξιωνόμαστε να κοινωνούμε του Σώματος και του Αίματος του αυτοθυσιαζόμενου Θείου Λόγου, ο οποίος σαρκώθηκε δια της Παρθένου Μαρίας, με σκοπό την διέξοδο του καθενός μας από τον εωσφορικό λαβύρινθο του Χαμού, που εμείς οι ίδιοι προξενούμε.

Κατά συνέπειαν, απευθύνοντας Χαιρετισμούς αγάπης, ευγνωμοσύνης και ικεσίας προς την Παναγία, στην πραγματικότητα υμνούμε και δοξολογούμε τον εν Τριάδι Ένα Θεό, ο Οποίος δι’ Αυτής ενέργησε τη σωτηρία μας και «νυν και αεί και εις τους αιώνας», δι’ Αυτής δέχεται την μετάνοιά μας, δωρίζοντας στον αποπροσανατολισμένο κόσμο μας την Ανοχή και την Άφεση. Οπότε δεν παύουμε να Την μεγαλύνουμε θριαμβικά:

«Χαίρε, δι’ ης νεουργείται η κτίσις,
χαίρε, δι’ ης βρεφουργείται ο Κτίστης.
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε»!

[Στη φωτό: Παναγία η Δερματούσα, στο Τραγάκι Ζακύνθου]