e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η αποψινή 1η Παράκληση προς την Παναγία στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου






















Οι ανωτέρω υπαινικτικές και κατανυκτικές φωτολήψεις του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια προέρχονται από την 1η Παράκληση προς την Παναγία, που εψάλη απόψε στον ναό της Φανερωμένης της Ενορίας μας, εδώ στο Μπανάτο. 

Οι ευάριθμοι εκκλησιασθέντες απέδωσαν τιμή και προσκύνηση στο θαυματουργό εικόνισμα της Κυρίας των Αγγέλων, ικετεύοντας την Θεομήτορα και πολυαγαπημένη Μάνα όλων μας για ό,τι αίσιο και καλύτερο στην προσωπική και κοινοτική ζωή μας.

Προσκύνημα στην Αγία Ελέσα των Κυθήρων

 Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε, ειδικά για το Νυχθημερόν, ο π. Σεραφείμ Κονίδης, τον Μάιο 2014 

Η Αγία Οσιομάρτυς Ελέσα μαρτύρησε στα Κύθηρα. Ο πατέρας της την αποκεφάλισε την πρώτη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, το 375 μ. Χ. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από την κορυφή του βουνού που ονομάζεται Αγία Ελέσα, όπου και η Μονή της Αγίας. Περισσότερα μπορείτε να αναγνώσετε στο σύντομο συναξάρι που ακολουθεί. Η θέα από τη Μονή είναι εκπληκτική και καθηλώνει τον επισκέπτη!








ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΣΑΣ

Η Αγία Ελέσα γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. Ο πατέρας της ήταν ένας πλούσιος άρχοντας Έλληνας, αλλά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ελλάδιος. Η μητέρα της όμως, Ευγενία, ήταν μια αγία γυναίκα με πολλές αρετές και πλούσια χαρίσματα. Δεν είχε παιδιά και γι’ αυτό παρακάλεσε τον Θεό να την λυπηθεί και να την αξιώσει να γεννήσει ένα παιδί. Μια μέρα ενώ βρισκόταν μόνη στο σπίτι και προσευχόταν, άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που της έλεγε «Σε ελέησε ο Θεός σε ότι του ζήτησες, και σου έδωσε καρπόν κοιλίας». Όταν γεννήθηκε η Ελέσα (την ονόμασαν Ελέσα από τη φωνή που είχε ακούσει η μητέρα της «ἐλέησέ σε ὁ Θεός»), η μητέρα της την αφιέρωσε στον Κύριο και την βάπτισε χριστιανή, στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Όσο μεγάλωνε στην ηλικία, τόσο δυνάμωνε η πίστη της και η αγάπη της προς το Θεό. Μετά από την αγία κοίμηση της μητέρας της, ενώ η αγία ήταν 14 χρονών, σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει με τον ειδωλολάτρη πατέρα της ο οποίος ήθελε να την παντρέψει με έναν άρχοντα. Γι' αυτό μετά από πολλή προσευχή και όταν βρήκε κατάλληλη ευκαιρία, έφυγε αφού μοίρασε πολλές ελεημοσύνες σε φτωχούς και σε ορφανά, μαζί με δύο δούλες της και ασκήτευε σε ένα βουνό των Κυθήρων.

Ο πατέρας της, έψαξε και την βρήκε και προσπάθησε να την γυρίσει πάλι πίσω στο σπίτι τους. Στην άρνηση όμως της Αγίας, ο πατέρας της εξοργισμένος την κατεδίωξε. Η Αγία διωκόμενη έφθασε στη ρίζα του βουνού που σήμερα ονομάζεται βουνό της Αγίας Ελέσας. Εκεί παρεκάλεσε το Θεό λέγοντας «σκίσε γη και κρύψε με». Από τη σχισμή που ανοίχθηκε στο βουνό πέρασε η Αγία και έφθασε στην κορυφή, όπου κατέφθασε αλλόφρων ο πατέρας της και την αποκεφάλισε την 1η Αυγούστου 375 μ.Χ. Στον τόπο του μαρτυρίου της η υπηρέτριά της την έθαψε. Η Αγία Ελέσα με τον Όσιο Θεόδωρο θεωρούνται προστάτες των Κυθήρων και ο λαός πιστεύει ότι η Αγία έχει «χαλινώσει» τα φίδια των Κυθήρων και δεν είναι δηλητηριώδη.

Η μνήμη της συγκεκριμένης Αγίας δεν αναφέρεται πουθενά στους Συναξαριστές, τη βρίσκουμε σαν μάρτυρα μόνο στα Κύθηρα.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ΄. Θείας πίστεως.
Γόνος ἅγιος, Πελοποννήσου, γέρας ἔνθεον, νήσου Κυθήρων, ἀνεδείχθης, Ἐλέσα πανεύφημε, ὑπὲρ Χριστοῦ γὰρ νομίμως ἀθλήσασα, χειρὶ πατρῷα ἐτμήθης τὴν κάραν σου, Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ημίν τὸ μέγα ἔλεος.

Η είσοδος της Ζακύνθου στο 15αύγουστο και το έθιμο "τση Μαλλιαρής"

 Μεσάνυχτα προς 1η Αυγούστου 2014, στο πλάτωμα και στο καθολικό του Αγίου Διονυσίου  
Εισαγωγικά στη βραδιά, η Φιλαρμονική έπαιξε στην πλατεία του Αγίου. Στη συνέχεια, στις 12 τα μεσάνυχτα τελέστηκε ο Αγιασμός εντός του Ναού του Αγίου από τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής. Ύστερα ο Αντώνης Κλάδης με την παρέα του τραγούδησαν καντάδες και αρέκιες κάτω από το Καμπαναρίο του Αγίου. 
Φωτογραφίες: Γιάννης Κλάδης 


































1η Παναγία της Ζακύνθου


Η Πάντων Χαρά, η εφέστια εικόνα του ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου Κουκουναρίας, δηλαδή της δεύτερης ενορίας του Μπανάτου εν Ζακύνθω.

Κλίνοντας γόνυ προσευχών στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και γράφει, ειδικά για το Νυχθημερόν, ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 










































Σε κάθε μέρος στην Ελλάδα υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία. Όλοι επίσης έχουμε ακούσει για διάφορες ονομασίες που δίνονται, κατά τόπους, στην Κυρία Θεοτόκο, προερχόμενη είτε από κάποιο θαύμα είτε βγαλμένη από ύμνους, είτε από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλη εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.

Είναι όμως ένα μέρος, που όλο τον χρόνο αλλά κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το επίκεντρο των προσευχών και των ταμάτων απανταχού των Ορθοδόξων Χριστιανών, που ως άλλοι Απόστολοι προσέρχονται "εκ περάτων ενθάδε" για να καταθέσουν την "πάσαν ελπίδα" τους στην Δέσποινα του Κόσμου.

Η Τήνος και η Παναγία η Μεγαλόχαρη, αναμφίβολα, προσελκύει ακουσίως, εκατομμύρια προσκυνητές από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο και γίνεται η σύγχρονη "Γεθσημανή το χωρίον".

Τώρα που ξεκινάνε οι Παρακλήσεις κάθε απόγευμα και θα πορευθούμε έτσι μέχρι της Παναγίας, καταθέτουμε την δική μας προσευχή, ένα κερί και μερικές φωτοστιγμές από το δικό μας προσκύνημα.

Καλή Παναγιά! "Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω, πρὸς τὸν φιλάνθρωπον Θεόν, μή μου ἐλέγξῃ τὰς πράξεις, ἐνώπιον τῶν Ἀγγέλων, παρακαλῶ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι ἐν τάχει."