e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Εικόνες από τη μνημόνευση των Ψυχών στην Παναγούλα Μπανάτου

Δειλινό Ψυχοπαράσκευου, 13ης Φεβρουαρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας και στο Κοιμητήριο Μπανάτου 
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας Εικόνες από τη μνημόνευση των Ψυχών στη Φανερωμένη Μπανάτου

Απόγευμα Παρασκευή των Ψυχών, 13ης Φεβρουαρίου 2015, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου 
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 

Επίσκοπος Χαριουπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Renneteau

Ἀνακοινωθέν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου (13/02/2015)
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας ἀπό τῆς Τετάρτης, 11ης, μέχρι καί τῆς Παρασκευῆς, 13ης τ. μ. Φεβρουαρίου 2015.

Κατ᾿ αὐτάς ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα καί ἐλήφθησαν ἐπ' αὐτῶν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Κατά τήν τελευταίαν συνεδρίαν,  προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννης Renneteau, Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Γαλλοφώνου Ἐνορίας τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης-Ἁγίας Τριάδος Γενεύης, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἑλβετίας, ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος παρ᾿ Αὐτῷ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Χαριουπόλεως, τόν ὁποῖον ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης θά διαθέσῃ διά τάς ἀνάγκας τῆς Πατριαρχικῆς Ἐξαρχίας τῶν ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ Ὀρθοδόξων Παροικιῶν Ρωσσικῆς Παραδόσεως.

Ἐν τέλει τῆς συνεδρίας ταύτης, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σικάγου κ. Ἰακώβου, ἐκ μέρους τῶν ἀποχωρούντων μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί τῆς Α. Θ. Παναγιότητος προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις ἐπί τῇ λήξει τῆς παρούσης συνοδικῆς περιόδου.

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 34η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για την αίρεση των Πεντηκοστιανών
Ο ανάλγητος άνθρωπος τόσους αδικεί, όσους θα μπορούσε να ελεήσει, αλλά αδιαφορεί

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 15ης Φεβρουαρίου 2015
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩ
(Ματθ. κε' 31-46)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Ο μεγαλύτερος θησαυρός και το μόνο εφόδιο που συνοδεύει τον άνθρωπο από την παρούσα ζωή του στην αιωνιότητα είναι τα καλά έργα. Τίποτε από τα υλικά αγαθά δεν θα πάρουμε μαζί μας. Τα έργα της φιλανθρωπίας, της αγάπης, της καλοσύνης προς τους πάσχοντες αδελφούς μας, θα μας σώσουν. Θα καθορίσουν την μεταθανάτια τύχη μας και την θέση μας στην Ουράνια Βασιλεία. Αν τα πράξουμε, οι πόρτες του Ουρανού θα είναι διάπλατα ανοιχτές για εμάς. Αν δεν τα πράξουμε, θα κλείσουν και θα μείνουμε απέξω σαν τις μωρές παρθένες.
            Σύμφωνα με τη σημερινή παραβολή, λάμποντας με υπερκόσμιο φως και συνοδευόμενος από τα αγγελικά τάγματα και τους Αγίους, θα καθίσει ο Κύριός μας στο θρόνο της Κρίσεως και θα ξεχωρίσει τους δίκαιους από τους αμετανόητους αμαρτωλούς. Θα διακρίνει τα πρόβατα από τα ερίφια. Στους δίκαιους θα χαρίσει όλες τις δωρεές του ουρανού και την αιώνια μακαριότητα, την οποία, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, «ὀφθαλμός οὐκ εἶδε, καί οὖς οὐκ ἤκουσε» (Α’ Κορ. β’ 9), δηλαδή δεν είδε μάτι ανθρώπινο ποτέ, ούτε αυτί ανθρώπινο άκουσε.
            Όλοι αυτοί τίμησαν τον Κύριό μας στο πρόσωπο των πασχόντων και δυστυχούντων συνανθρώπων τους. Έδωσαν φαγητό στους πεινασμένους, νερό και ποτό στους διψώντες, φιλοξενία στους περιπλανώμενους, ένδυμα στους γυμνούς, φροντίδα και συντροφιά στους ασθενείς και στους φυλακισμένους. Εφόσον, λοιπόν, τα έπραξαν αυτά στους συνανθρώπους, είναι το ίδιο σαν να τα έπραξαν προς τον ίδιο τον Κύριο. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο Κύριός μας, γινόμενος άνθρωπος, θεωρεί όλους τους ανθρώπους της γης αδελφούς Του, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Αντίθετα, θα διώξει από τον Παράδεισο για πάντα όσους δεν τα έπραξαν αυτά προς τους συνανθρώπους τους, τους αμετανόητους αμαρτωλούς, τους σκληρούς εγωπαθείς, τους ατομιστές, τους φιλάργυρους, τους συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί είχαν τα μέσα να κάνουν το καλό, αλλά ηθελημένα δεν το έπραξαν. Και μη πράττοντάς το, αδίκησαν και περιφρόνησαν τον ίδιο το Θεό.
            Ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι ο ανάλγητος άνθρωπος τόσους αδικεί, όσους θα μπορούσε να ελεήσει, αλλά αδιαφορεί και δεν το πράττει. Ο Κύριός μας στην περικοπή αυτή δεν κάνει λόγο για υπεράνθρωπα κατορθώματα και μεγάλες θυσίες από μέρους μας. Αναφέρει μερικά εύκολα και απλά έργα της καθημερινής ζωής. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει ένα ποτήρι νερό, ένα κομμάτι ψωμί, ένα ένδυμα για να δώσει στον πάσχοντα συνάνθρωπό του; Δεν είναι αχαριστία να μην δίνουμε στους συνανθρώπους και κατ’ επέκταση στον Θεό ένα ελάχιστο πράγμα από αυτά που πλουσίως η χάρις Του μας χορήγησε; Πρέπει, λοιπόν, την χριστιανική θεωρία και πίστη να την μεταστοιχειώσουμε σε πράξη, για να κερδίσουμε την σωτηρία. Γένοιτο!

Παρουσίαση του βιβλίου του π. Ευαγγέλου Υφαντίδη «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πολιτικές Δυνάμεις: από τη Συνδιάσκεψη της Λωζάννης έως την εκλογή του Πατριάρχη Βασιλείου Γ´»

Tο Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «Μεσόνησος», σε συνεργασία με  το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και τις  Εκδόσεις Επτάλοφος διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευαγγέλου Υφαντίδη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, με τίτλο: «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πολιτικές Δυνάμεις: από τη Συνδιάσκεψη της Λωζάννης έως την εκλογή του Πατριάρχη Βασιλείου Γ´», Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Καβάλα – Βενετία 2014, ISBN: 978-960-93-6603-8, εκδοτική παραγωγή Επτάλοφος. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 17:30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Σόλωνος και Ασκληπιού). 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο Εξοχ. κ. Γρηγόριος Τσάλτας τ. Υπουργός και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και η Ελλογιμ. κυρία Δέσποινα Μιχάλαγα, Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Ελλογιμ. κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότιμ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύμοχθο και επιστημονικότατο που όπως αναφέρει ο Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, «η σοβαρότητα του έργου και το πλήθος των χρησιμοποιούμενων άγνωστων μέχρι σήμερα πηγών, κυρίως από το αρχείο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και από τα ανάλογα αρχεία του Βατικανού, και των Υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή των μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, που έπαιζαν ρόλο βασικό στη διαμόρφωση των εξελίξεων, υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μελέτη που σύντομα θα αναγνωριστεί ως βασικό έργο αναφοράς για τη νεότερη και σύγχρονη πατριαρχική ιστορία, αλλά και για την ιστορία του Γένους, γενικότερα. (…) Πρόκειται για σημαντική μελέτη, με πλήρη έλεγχο του σχετικού αρχειακού υλικού και άριστη γνώση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, η οποία φωτίζει πλευρές της ζωής και δράσης του Οικουμενικού Θρόνου στην δύσκολη και επικίνδυνη εποχή αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως υπέφερε τα πάνδεινα, για να εξέλθει τελικά νικήτρια και από αυτή τη δεινή δοκιμασία, την οποία με απολύτως επιστημονικό τρόπο περιγράφει και μελετά ο συγγραφεύς». 


Χειροτονία του Διακόνου Ιωακείμ στο Malawi

 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ 
Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2015, στον Ναό του  Αγίου Νεκταρίου Blantyre, Malawi. Ο νεοχειροτονηθείς είναι έγγαμος με δυο παιδάκια. Έχασε αλλά δυο, το ένα σε ατύχημα, το άλλο από αρρώστια.