e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εόρτασε φέτος τα ονομαστήριά του στην Κύπρο

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος άγει σήμερα τα ονομαστήριά του, επέλεξε να ταξιδέψει στην Κύπρο, ώστε στη Λευκωσία να συνεορτάσει με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, παλαιό και σταθερό φίλο του και συμφοιτητή του. Από εκεί προέρχονται και οι φωτογραφίες, που μόλις λάβαμε από τον εξαίρετο φίλο μας και δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο!


Φωτολεύκωμα από την υλοποίηση του μαθητικού προγράμματος "Ελιά και λάδι" στα λιοστάσια του Μπανάτου

Πρωί 13ης Νοεμβρίου 2015 | Ελαιώνας Οικογένειας Δρογγίτη | Φτερίνα Μπανάτου
Φωτορεπορτάζ: Άννα Γιαννούλη

Μαθητές στους ελαιώνες της Φτερίνας Μπανάτου

13.11.2015. Επιμέλεια - παρουσίαση: Νίκος Αρβανιτάκης 
Οι μαθητές των Δ1 και Δ2 τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου Ζακύνθου έκαναν σήμερα διαφορετικά δύο ώρες το μάθημά τους. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος "Ελιά και λάδι" επισκέφτηκαν τον ελαιώνα της οικογένειας Δρογγίτη, στη θέση Φτερίνα Μπανάτου και μυήθηκαν στο μάζεμα της ελιάς, ντυμένοι με τις κατάλληλες ενδυμασίες...

[Η 2η φωτό είναι του Τάκη Καποδίστρια]

Μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής στο "Ενορία εν δράσει... 2015" [φωτογραφίες + πλήρες video]

Φωτογραφίες: π. Νικόλαος Κατσηδήμας 
Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας του Πειραιά, στο πλαίσιο του ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ 2015, το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον (υπεύθυνος: Παναγιώτης Ανδριόπουλος), παρουσίασε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με Μουσικές των Χριστιανών της μέσης Ανατολής.

Με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Συρία, το προσφυγικό κύμα και την δραματική συρρίκνωση των Χριστιανών στην περιοχή, η εκδήλωση είχε τον χαρακτήρα της μνήμης, αλλά και της ευγνωμοσύνης του χριστιανικού κόσμου στην περιοχή που έδωσε μεγάλους Πατέρες, ασκητές και υμνογράφους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε: 
Την Κυριακή Προσευχή στα Αραμαϊκά, τον Τρισάγιο ύμνο στα Συριακά και στο μέλος των Μαρωνιτών, βυζαντινούς ύμνους στα ελληνικά και αραβικά των μελωδών αγίων της Συρίας και όλης της Ορθοδοξίας (Εφραίμ ο Σύρος, Ρωμανός ο μελωδός, Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Κοσμάς Επίσκοπος Μαϊουμά), αποσπάσματα από το «Άσμα Ασμάτων» και την "Αποκάλυψη του Ιωάννου" (σε μελοποίηση Γιώργου Γενναίου), ένα τραγούδι «Του Αγίου Αλεξίου», των τουρκόφωνων Ρωμιών της Καππαδοκίας, οργανικά κομμάτια της Μ. Ανατολής, αλλά και το ποίημα «Συμεών» (ο Στυλίτης) του Κ. Π. Καβάφη στα ελληνικά και αραβικά. 
Ερμήνευσαν: 
• Γιώργος Γενναίος, λαούτο - τραγούδι
• Ειρήνη Τεννέ, τραγούδι
• Σύλβια Κουτρούλη, νέϋ
• Roni Bou Saba (από τον Λίβανο), αφηγητής – ψάλτης
• Nabil Al Sayeg (από την Συρία), ψάλτης 
• Daas Ibrahim (από την Συρία), ψάλτης

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ο οποίος τόνισε, στο τέλος, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, και ότι τα φετινά Χριστούγεννα το «παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός» του Ρωμανού του Μελωδού, θα γεννηθεί στην βομβαρδισμένη Συρία και στον υδατόστρωτο τάφο του Αιγαίου.

Διακρίθηκε η Μάγδα Γαζέα, καθηγήτρια του Γυμνασίου Βανάτου, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

[Μπανάτο, 28.10.2015]
Συγχαίρουμε από αυτή τη θέση την έγκριτη εκπαιδευτικό - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Βανάτου και Μαραθωνοδρόμο κ. Μάγδα Γαζέα, διότι την περασμένη Κυριακή (8.11.2015) διακρίθηκε στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας, στην αυθεντική διαδρομή, δεύτερη σε πανελλήνιο και τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδοΣυγχαίρουμε επίσης τον προπονητή και σύζυγό της κ. Νίκο Ακτύπη για την επιμονή του στην επιτυχία. 

Αισθανόμαστε ήδη όλοι αρκετά ψηλότεροι και καυχόμαστε, ότι τα παιδιά της περιοχής μας την έχουν δασκάλα τους! Σε καιρούς δυσοίωνους έως απελπιστικούς, η Μάγδα Γαζέα αποτελεί μιαν ευοίωνη κι ελπιδοφόρα παρουσία, υπενθυμίζοντας ξανά και ξανά -κυρίως στους νέους μας- πώς όπου υπάρχει αποφασιστικό θέλω υπάρχει οπωσδήποτε και δρόμος, έστω κι αν αυτός είναι μαραθώνιος! Μακάρι να την καμαρώσουμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Εύγε!!!
π. Π. Κ.

        Μάγδα Γαζέα: Τρέχω για να υπάρχω!        

Η εορτή του ιερού Χρυσοστόμου στην ΚύπροΣήμερα,  Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Με τον εορτάζοντα Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, Βόστρων κ. Τιμόθεος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ακολούθως, συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο οι Ιεράρχες, ο κλήρος και ο λαός στο Μέγα Συνοδικό προπορευομένων των Ιεροψαλτών. Εκεί εψάλη ο Πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης, που επίσης εόρταζε, φίλος Ιεράρχης του Αρχιεπισκόπου από τα φοιτητικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξέφρασε από μέρους όλων τις δέουσες ευχές προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος τόνισε, μεταξύ των ευχών που απηύθυνε στον Κύπρου, να έχει υγεία και πολυετή Πρωθιεραρχία, να συνεχίσει με τον λόγο και το έργο να καθοδηγεί τον λαό.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για τις ευχές, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει, όσα χρόνια του χαρίσει ο Θεός αυτήν την ιερή αποστολή για την πρόοδο και προκοπή του λαού προς δόξα Θεού.

Κατέληξε με την ευχή "σύντομα να αξιωθούμε της ελευθερίας της πατρίδας μας και της λύσης του προβλήματός μας, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού".

-->