e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζουν τον Ονούφριο ως τον μόνο κανονικό Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας












Πολυσήμαντη είναι κατά κοινή ομολογία η συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας δια του Προκαθημένου της Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου, στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στο Σαμπεζύ, δεδομένων ότι α) αρχικά είχε η πλευρά της Ρωσίας μια δυσκολία να παραβρεθεί, αν η Σύναξη γινόταν στην Τουρκία και β) τρεις Εκκλησίες δεν εκπροσωπούνται δια των Προκαθημένων τους, μεταξύ των οποίων η Εκκλησία της Ελλάδος, για "προσωπικούς λόγους" του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 

Ο Πατριάρχης Κύριλλος περιέλαβε στην συνοδεία του τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, μια κίνηση δηλοποίησης προς πάντας ότι η τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας ανήκει οργανικά στο Πατριαρχείο της Μόσχας, καθώς γνωρίζουμε ότι εντός της Ουκρανίας υπάρχουν εκκλησιαστικά σχίσματα, με μεγαλύτερη μερίδα αυτήν του αυτοαποκαλούμενου "Πατριαρχείου Κιέβου", με προεστώτα τον "Πατριάρχη" Φιλάρετο.

Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, κατά την έναρξη της Συνάξεως εν Σαμπεζύ, ο Πρόεδρος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε, μεταξύ των άλλων, την αυτοπρόσωπη παρουσία του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ένα συνοδό του, ήτοι τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, τονίζοντας μάλιστα ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζουν τον Ονούφριο ως τον μόνο κανονικό  Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. 

π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: