e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η εορτή του οσίου Ιωσήφ του ηγιασμένου στη γενέτειρά του, στον Αζωκέραμο Σητείας Κρήτης

Το χωριό Αζωκέραμος της Σητείας είναι το γενέθλιο χωριό του εν Ζακύνθω Κρητός Αγίου Ιωσήφ του Σαμάκου. Εκεί είδε το φως της ζωής το 1440. Εκεί, στον φερώνυμο Ναό του έγινε σήμερα Ευχαριστιακή Σύναξη, από όπου προέρχονται και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.
Η καθολική τηλεόραση KTO για τη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας | Ouverture de la synaxe des églises orthodoxes [video]
Athénagoras Ier de Constantinople en avait lancé les fondations il y a plus de 50 ans, le monde orthodoxe n’en a jamais été aussi proche : un grand Concile réunissant les 14 grandes églises orthodoxes du monde. Les travaux préparatoires commencés en 1961 sont sur le point de s'achever. Les patriarches de ces églises autocéphales se réunissent cette semaine en synaxe, c'est-à-dire en assemblée, pour préparer le Concile, à côté de Genève en Suisse. Les enjeux sont importants, notamment celui d'une plus grande unité pour porter un témoignage de foi plus crédible aux yeux du monde. Un reportage de Charles-François Brejon et Carol Saba diffusé sur KTO dans l'émission A La Source le jeudi 21 janvier 2016.

Άρχισαν στο Chambésy οι εργασίες της κρίσιμης Συνάξεως των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας [πρώτες φωτογραφίες]
Πριν λίγα λεπτά ξεκίνησαν οι πολυαναμενόμενες εργασίες της Συνάξεως των Προκαθημένων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. 

Όπως μαρτυρούν οι ανωτέρω φωτο-αποτυπώσεις, οι εργασίες άρχισαν με ειδική προσευχή από τον Πρόεδρο της κρίσιμης αυτής Συνάξεως Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο περιβάλλουν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος.

Όλοι οι Προκαθήμενοι είναι παρόντες, πλην... Λακεδαιμονίων... Ας ελπίσουμε όλα να πάνε κατ' ευχήν και προσευχήν, ώστε οσονούπω να οδηγηθούμε στη μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο!

Αγιασμός των Υδάτων στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Ιανουαρίου 2016, στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη, η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων του ιερού Ποταμού, από την πλευρά δηλαδή της Ιορδανίας. Εκεί αρχιερατεύει, με έδρα το Αμμάν, ο ρέκτης Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Σεβ. κ. Βενέδικτος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος και προέστη της ευφρόσυνης αυτής τελετής. 
          Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, η οποία -σημειωτέον- έγινε σήμερα Παρασκευή, εξαιτίας της εβδομαδιαίας αργίας της χώρας και συγκέντρωσε πλήθος λαού, παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμμένος με τη σύζυγο και τη συνοδεία του, αλλά και ο Υπουργός Εργασίας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. 
          Όλους τους υψηλούς επισκέπτες ο φιλοξενών Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ξενάγησε στη Βηθαβαρά, ήτοι στα κτήρια της παρακείμενης στον Ιορδάνη νεόδμητης Μονής του Προδρόμου.
Κατανυκτικές εικόνες από το Ιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου


Πρωί Παρασκευής, 22ας Ιανουαρίου 2016, στον Ενοριακό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως Γαϊτανίου, όπου φυλάσσεται, θαυματουργώντας, το ιερό Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου. Συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτης Καποδίστριας (εκ προσώπου του απουσιάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄), ο Οικονόμος Παναγιώτης Πόθος (Εφημέριος Αργασίου), ο οικείος Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης, οι Διάκονοι Παναγιώτης Παράσχης και Ιωάννης Ρένεσης, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο σεβαστός προΕφημέριος Γαϊτανίου Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος. Ομίλησε επίκαιρα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος. Απόσπασμα από την ομιλία διαβάστε κατωτέρω. 


Κατά την ομιλία του ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, μεταξύ άλλων, τόνισε: 
          "Ο σήμερα, εξαιρέτως στον τόπο μας, τιμώμενος Όσιος του Θεού, αν και αν είχε επί 150 και πλέον χρόνια κοιμηθεί εν Κυρίω (+1511), το 1669, με την τραγική πτώση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, γνώρισε αμέσως την Προσφυγιά, μαζί με τους ξεσπιτωμένους συμπατριώτες του Κρητικούς. Εκείνοι οι ανέστιοι και δύσμοιροι άνθρωποι δεν πήραν μαζί τους τα όποια άλλα τιμαλφή τους, αλλά το εξαίρετο τιμαλφές της πίστης τους: το λείψανο του Αγίου τους!... Το φόρτωσαν σ' ένα ταπεινό πλοιάριο της εποχής κι έπλευσαν όπως-όπως προς την βενετοκρατούμενη τότε Ζάκυνθο, όπου δεν υπήρχε ο κίνδυνος των Οθωμανών. Διά πολλών κινδύνων κατάφεραν να φθάσουν στο Τζάντε στις 29 Αυγούστου 1669. 
          Συνεπώς, πρόσφυγας υπήρξε και ο Όσιος Ιωσήφ μαζί με τους άλλους Κρήτες του 17ου αιώνα. Τούτου δεδομένου, θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε -σήμερα που θαλασσοπνίγονται εκατοντάδες και χιλιάδες αναγκεμένων συνανθρώπων μας στο προσφυγικό πέρασμά τους από την Μικρά Ασία διά του Αιγαίου Πελάγους προς τη σύγχρονη Ελλάδα- ότι ο Όσιος Ιωσήφ, ο Κρητικός Πρόσφυγας, είναι δυνάμει ο ευαίσθητος συναντιλήπτορας τόσων χιλιάδων ψυχών, ταλανιζόμενων ολοένα, οι οποίες ούτως ή άλλως επιποθούν την ελευθερία, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους, μη έχοντας προοπτική διεξόδου προς την ελευθερία."