e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κοπή της Βασιλόπιτας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Αμμάν της Ιορδανίας

Αμμάν της Ιορδανίας, σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2016 . Την κοπή της Βασιλόπιτας της Ελληνικής Ομογένειας στην ιορδανική πρωτεύουσα πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος. Παρούσα η οικοδέσποινα Πρέσβειρα κ. Μαρινάκη και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες. 










Η εορτή των Θεοφανίων 2016 στην Μονή Βατοπαιδίου [συνοπτικό video]

Βατοπαίδι, 19 Ιανουαρίου 2016 (6/1, με το παλαιό ημερολόγιο) 


Παρακολουθούμε στιγμές από την εορτή των Θεοφανίων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Στην ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος, στο Συνοδικό της Μονής, μίλησε για τη σημασία του εορτολογίου έναντι του ημερολογίου στην ορθή βίωση του γεγονότος του μυστηρίου της Χριστού Ενανθρωπήσεως και Επιφανείας.




















Πνευματική γονιμότητα της Ορθοδοξίας στην Gabon




















Στην πρωτεύουσα Libreville της Γκαμπόν, της δεύτερης χώρας που υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ, αφίχθη την 2α Φεβρουαρίου 2016 ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρ. π. Μάξιμο Oumba, προκειμένου να επισκεφθεί την μικρή ορθόδοξη κοινότητα της πόλεως.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος συναντήθηκε διαδοχικώς με τον κ. Δημήτριο Kurakov, Πρέσβη της Ρωσίας στην Γκαμπόν, με τον Πρόξενο της Σερβίας κ.Moncilo Radunovic Mombo και ορθοδόξους πιστούς της Libreville.

Το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου, έγινε δεκτός από τον κ. Pacome Moubelet Boubeya, Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ασφαλείας της Γκαμπόν, αρμόδιο για θέματα Εκκλησιών, από τον οποίο παρέλαβε την επίσημη αναγνώριση της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από το κράτος. Στο γεγονός αυτό ανεφέρθη εκτενώς η κρατική τηλεόραση, στην οποία ο Θεοφιλέστατος παραχώρησε σύντομη συνέντευξη.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στην οικία του κ. Προξένου της Σερβίας, με την προσευχητική συμμετοχή Γκαμπονέζων, Ρώσων, Σέρβων και Σύρων αδελφών. Σε όλους προσέφερε την έκδοση της θ. Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου στην γαλλική, συνοδευμένης από το Ημερολόγιο έτους 2016 της Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν και μετέφερε τις πατρικές ευχές, τις ευλογίες και το αμέριστο ενδιαφέρον του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’. Σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος κόμισε απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, το οποίο ευρίσκεται τεθησαυρισμένο στην έδρα της Επισκοπής, προς ευλογία των πιστών.

Την 4η Φεβρουαρίου, ο Επίσκοπος είχε εκτενή συνεργασία με τον Πρόξενο της Σερβίας κ. Moncilo Radunovic Mombo, αρχιτέκτονα-κατασκευαστή, με τον οποίο ενέκριναν τα τελικά σχέδια του αναγερθησομένου Ναού στην πρωτεύουσα της χώρας.

Εν συνεχεία, κατόπιν παρακλητικού αιτήματος του Πρέσβεως της Ρωσίας κ. Δημητρίου Kurakov, μετέφερε το απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά στην Πρεσβεία της Ρωσίας, όπου τελέσθηκε σύντομη δέηση υπέρ των εργαζομένων ορθοδόξων αδελφών σε αυτήν και παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε τιμητικώς ο κ. Πρέσβης.

Τέλος, τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας ο Επίσκοπος θα αναχωρήσει αεροπορικώς προς την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό, προκειμένου να μεταβεί το πρωί της επομένης στο βόρειο Κονγκό, στα πλαίσια ποιμαντικής επισκέψεως στους αυτόχθονες πιστούς της Ενοριακής Κοινότητος Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Νικολάου πόλεως Impfondo.

Κεράκι στον σέρβικο ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου Dubrovnik της Κροατίας

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


















Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει αμέσως από τη λιτή πρόσοψη χωρίς στολίδια, κάτι που υπάρχει έκδηλο και στο εσωτερικό της, πέρα από το μοναδικό τέμπλο και τους ξυλόγλυπτους θρόνους. 

Μπαίνοντας σε κυριεύει η μυσταγωγία με το λιγοστό φως από τις ελάχιστες αχτίδες του ήλιου που διαπερνούν τον κεντρικό τρούλο, ενώ το βράδυ η εκκλησία φωτίζεται με κεντρικό πολυέλαιο με κεριά που μοσχοβολούν μέλι και δημιουργούν κατανυκτική ατμόσφαιρα. 

Σίγουρα τη ματιά σκλαβώνει το εξαιρετικό τέμπλο με τα ασημένια ανάγλυφα και τις μεγάλες εικόνες των Αγίων, με διακοσμητικές λεπτομέρειες κορινθιακών κιόνων που υπογραμμίζουν τα πλαίσια των τόξων με τις αγιογραφίες.

[Πηγή πληροφοριών: tovima.gr]