e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

«Φρούριο» η Κρήτη εν όψει της ιστορικής Πανορθόδοξης Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα του 1054

13:22 23/05/2016


Τον… ύπνο τους έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής των Αρχών Ασφαλείας της Κρήτης εν όψει της ιστορικής Πανορθόδοξης Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα του 1054, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου.

Οι Προκαθήμενοι των 14 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο και οι πολυμελείς αντιπροσωπείες τους προσεγγίζουν τους 400.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί η παρουσία κατά την έναρξη και λήξη των εργασιών παρατηρητών άλλων χριστιανικών εκκλησιών ή ομολογιών και στελεχών χριστιανικών οργανώσεων, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Επιπρόσθετα οι Αρχές καλούνται να διαχειριστούν και έναν τεράστιο αριθμό δημοσιογράφων και τεχνικών που θα καλύψουν τις εργασίες της Συνόδου, με τις διαπιστεύσεις να ξεπερνούν τις 400.

Ηδη οι προετοιμασίες για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας είναι «πυρετώδεις» καθώς σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει προηγούμενο. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορέσουν να συντονίσουν το όλο εγχείρημα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει, χωρίς να ανακύψουν απρόοπτα.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας στο Κολυμπάρι -όπου εκτελούνται με εντατικούς ρυθμούς εργασίες ανακαίνισης- αλλά το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά συλλείτουργα σε Ηράκλειο και Χανιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις των Προκαθημένων και μελών των αντιπροσωπειών τους, με τις υπηρεσίες Ασφαλείας και Τάξης να πρέπει να προσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους ανά περίσταση.

Οι μεταφορές
Για παράδειγμα, τις ημέρες που θα τελεστούν τα συλλείτουργα στο Ηράκλειο, στον Ναό του Αγίου Τίτου και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά (όπου θα είναι παρών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα «νεκρώσουν».

Εκτός από την αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τους 14 Προκαθημένους, θα διατεθούν περίπου 20-25 λεωφορεία για τη μεταφορά μελών των αντιπροσωπειών τους. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι, θα συρρεύσουν έξω από τους δύο ναούς προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις ιστορικές αυτές στιγμές, κάτι που επιθυμεί τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης που αναμένεται να απευθύνει δημόσια σχετικό κάλεσμα. Επιθυμία της Εκκλησίας της Κρήτης είναι να προσέλθει ο κόσμος και να υπάρχει παρουσία πιστών μέσα στους ναούς.

Αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο» στις Αρχές που θα πρέπει να κρατήσουν τον μεγαλύτερο όγκο του πλήθους εκτός των δύο ναών και να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο όσων πιστών προλάβουν να εισέλθουν καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει.

Σε «φρούριο» αναμένεται να μετατραπούν τα τρία ξενοδοχεία του Ηρακλείου, τα οποία έχουν επιλεγεί για τη διαμονή των 14 Προκαθημένων και των αντιπροσωπειών τους. Με βάση τις κρατήσεις, οι περισσότεροι θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», ενώ κάποιοι θα μείνουν στα ξενοδοχεία «Μέγαρο» και «Galaxy».

Χαμηλοί τόνοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο για την κράτηση των δωματίων όσο και των οχημάτων που θα διατεθούν για τη μεταφορά των Προκαθημένων, από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητήθηκε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν τυχόν υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα. Λέγεται ότι στον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφέρθηκε η μεγάλη σουίτα του ξενοδοχείου, ο ίδιος όμως ζήτησε να μείνει σε ένα απλό δωμάτιο.

Δρακόντεια θα είναι και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου με την άφιξη και αναχώρηση των Ορθόδοξων αποστολών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος των Προκαθημένων από την πίστα του αεροδρομίου θα γίνει μέσω των παρακείμενων εγκαταστάσεων της 126 Σ.Μ.

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται, κυρίως για λόγους ασφαλείας, στην παρουσία του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου και στην παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου.

Είναι βέβαιο ωστόσο ότι οι αποστολές τους θα συνοδεύονται από στελέχη ασφαλείας των χωρών τους που ήδη έχουν ενημερωθεί από πρώτο χέρι για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος, των χώρων και των δρομολογίων όπου θα κινηθούν οι ιεράρχες κατά την παραμονή τους στην Κρήτη. Οι Αρχές δεν φοβούνται τόσο την εκδοχή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος όσο την εκδήλωση επεισοδίων ή ακραίων αντιδράσεων θρησκευτικού χαρακτήρα από ομάδες ή μεμονωμένα άτομα.

Πηγή: PRONEWS

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής | Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, προσκληθείς παρέστη καί ὡμίλησε σήμερον, Δευτέραν, 23ην τ. μ. Μαΐου, εἰς τήν ἐν τῇ Πόλει συνερχομένην Διάσκεψιν διά τά ἀνθρωπιστικά προβλήματα, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Ὀργανισμοῦ Ἡνωμένων Ἐθνῶν. Ὁ Πατριάρχης εἰς τήν ὁμιλίαν Του ἀνεφέρθη εἰς τάς οἰκολογικάς δραστηριότητας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί εἰς τήν ἐν Λέσβῳ συνάντησίν Του μέ τόν Πάπαν καί τόν Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος καί ἔκαμεν ἔκκλησιν, διά σύμπραξιν καί συντονισμόν εἰς θέματα ἀνθρωπιστικῆς δράσεως, πρός τάς Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας, ὁλόκληρον τόν Χριστιανικόν κόσμον, ὅλους τούς θρησκευτικούς ἡγέτας καί τούς θρησκευτικούς θεσμούς, καθώς καί πρός τήν διεθνῆ κοινότητα καί πάντα ἄνθρωπον καλῆς θελήσεως. Ἡ θρησκεία θά ἔδει νά εἶναι μοχλός διά τήν ἐξάλειψιν τοῦ κοινωνικοῦ ἀποκλεισμοῦ.
Μετά τήν ὁμιλίαν Αὐτοῦ ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης συνηντήθη, ἐν ἰδιαιτέρᾳ αἰθούσῃ τοῦ Συνεδριακοῦ Κέντρου ἔνθα συνέρχεται ἡ Διάσκεψις, μέ τόν Πρωθυπουργόν τῆς Ἑλλάδος Ἐξοχ. κ. Ἀλέξην Τσίπραν, συμμετέχοντα ἐπίσης εἰς τό παγκόσμιον τοῦτο Συνέδριον, μετά τοῦ ὁποίου ἀντήλλαξαν ἀπόψεις ἐπί κοινοῦ ἐνδιαφέροντος θεμάτων ἐντός κλίματος ἐγκαρδιότητος.
Ἐν συνεχείᾳ, τῇ αἰτήσει τῆς Α. Ἐξοχότητος, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἔσχε θερμήν συνάντησιν καί συνομιλίαν μετά τοῦ Ἀναπληρωτοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Τσεχίας κ. Pavel Belobradek. Κατ᾿αὐτήν ἐγένετο, ὡς εἰκός, ἀναφορά καί εἰς τήν πρόσφατον εἰρηνικήν ἐπίσκεψιν πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον τοῦ Προκαθημένου τῆς Ὀρθοδόξου Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας Τσεχίας καί Σλοβακίας Μακ. κ. Ραστισλάβ μετά τῆς συνοδείας αὐτοῦ.

Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Συνδιάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών εν Κωνσταντινουπόλει


Παρακολουθώντας την σημαντική ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη για τη συνεργασία της Διεθνούς Κοινότητας για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και θυμάτων από εμπόλεμες συγκρούσεις και καταστροφές από τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών και προβλημάτων που προέρχονται από το πρόβλημα της φτώχειας. 

Στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κορυφής συμμετέχουν Αρχηγοί Κρατών, Υπουργοί, Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, Μέλη ΜΚΟς και άλλων φορέων που ασχολούνται σε ανθρωπιστικά θέματα από 165 χώρες.

Με τα χαιρετίσματά μου από Κωνσταντινούπολη
+Ο Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης
Ένας ακόμη νέος Ορθόδοξος Ιερέας στην περιοχή Kamponje του Blantyre | Malawi


Μια ακόμη χειροτονία νέου ορθόδοξου κληρικού τελέστηκε σήμερα στην όμορφη χώρα του Malawi και μάλιστα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Kamponje της πόλης Blantyre. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες εκεί για πολυήμερη ποιμαντική περιοδεία, χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον ευλαβέστατο ιθαγενή Διάκονο Τιμόθεο, συμβουλεύοντάς τον πατρικά να ευαρεστήσει Θεώ και ανθρώποις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Ναός είχε εγκαινιασθεί τον Οκτώβριο του 2011 από τον ίδιο τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, συμμετείχε μάλιστα ο σημερινός Μητροπολίτης κ. Ιωάννης ως Επίσκοπος τότε Μοζαμβίκης [ξαναδείτε παλαιό δημοσίευμά μας ΕΔΩ] και ως ενορία λειτουργεί αφενός μεν Νηπιαγωγείο εκατό (100) παιδιών, τα οποία τρέφονται, εντελώς δωρεάν, πρωί και μεσημέρι, αφετέρου δε ιατρείο για τις χρείες των ανθρώπων της περιοχής.