e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Η Ελληνική Αστυνομία στη Ζάκυνθο τίμησε τον προστάτη του Σώματος Άγιο Αρτέμιο
Με επίσημη δοξολογία, η οποία τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μόλου, γιόρτασε η Ελληνική Αστυνομία στη Ζάκυνθο τον προστάτη του Σώματος Άγιο Αρτέμιο. Την εορτή παρακολούθησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Τριαντάφυλλος Πανόριος, οι Αστυνομικοί Υποδιευθυντές, οι διοικητές Τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας και της περιφέρειας, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Παρούσες και οι τοπικές αρχές, που έδωσαν τις ευχές τους ενώ αμέσως μετά ακολούθησε εορταστικό κέρασμα σε παρακείμενο καφέ της πόλης. 

[πηγή: imerazante.gr]

Τα επιτραχήλια του αγίου Διονυσίου Ζακύνθου: ζητήματα προληπτικής συντήρησης και διατήρησης [Κωνσταντίνος Στουπάθης, Χρήστος Καρύδης]


Περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, τεύχος 111, Ιούνιος 2009, σσ. 83-87

Ένα άρθρο του Λυκούργου Αγγελόπουλου για τη Βυζαντινή Μουσική


Περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, τεύχος 14, Φεβρουάριος 1985, σσ. 45-54

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Μύκονο: "Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό"

Αποστολή στη Μύκονο, 20.10.2016: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 


«Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος. Παρέστησαν υπουργοί, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κληρικοί και λαϊκοί. 

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Αρτεμίου λέγοντας πως «Ο Άγιος έπεσε στη δυσμένεια του Παραβάτη και μαρτύρησε. Όταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των Περσών δεν είχε βασιλεύσει παρά μόνο δύο χρόνια και κάτι, τότε πληγώθηκε θανάσιμα. Όταν είδε να έρχεται το τέλος του βούτηξε τα χέρια του στο αίμα το δικό του και αναφώνησε «Χριστέ μου, νενίκηκάς με». Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του. Αυτό συνέβη τότε και θα συμβαίνει πάντοτε όσο υπάρχουν άνθρωποι. Θα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι και θα υπερασπίζονται, αλλά και θα πολεμούν τον Ιησού Χριστό. Είναι τραγικό για εκείνον ο οποίος παλεύει στη ζωή και αγωνίζεται, στο τέλος να παραδέχεται ότι νικήθηκε και ο αγώνας του είναι χαμένος».

«Τιμούμε τον Άγιο Αρτέμιο για όσα μας δίδαξε για όσα μας προσέφερε και για όσα μπορεί να μας προσφέρει» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή του. 

Σημείωσε, επίσης, ότι «ζώντας σε μία εποχή περίεργη και δύσκολη, όλοι αναρωτιόμαστε πού πηγαίνουμε και τι θα φέρουν οι αυριανές μέρες; Θα συνεχίσει η ανασφάλεια και η φτώχεια; Όλοι μας αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την δύναμη που διαθέτει. Ξεχνάμε όμως έναν χώρο που βοήθησε δια μέσου των αιώνων αυτόν τον τόπο. Τον χώρο της πίστης και της Εκκλησίας, με τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της, γιατί και αυτή αποτελείται από ανθρώπους, και την βάζουμε στην άκρη, για να μην πούμε ότι την διώκουμε και την ταλαιπωρούμε». 

Υπογράμμισε πως «οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία «γεννάει» τους πολίτες. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Διότι εδώ υπάρχει μητρική σχέση. Δε μπορούμε να βάλουμε ανώτερη σχέση από αυτή μέσα στο ανθρώπινο γένος. Γι' αυτό η Εκκλησία βροντοφωνάζει. Δε συμμορφώνεται με τις ανθρώπινες θεωρίες, αλλά έχει τον δικό της τρόπο να απαντά. Η μητρική σχέση δεν διώχνει, δεν χωρίζει τον άνθρωπο, αλλά τον περιμένει. Όποιος θέλει από την Εκκλησία να αποχωρίσει, να χωριστεί, είναι ελεύθερος. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δεν χρειάζονται νόμοι. Μπορεί να φύγει. Και όταν θέλει να ξαναγυρίσει στη μάνα του είναι πάλι ελεύθερος. Διότι αυτός είναι ο σκοπός της μάνας. Κι αν φύγει το παιδί από κοντά της δεν το ξεχνά. Το περιμένει να γυρίσει. Έτσι για εμάς την Εκκλησία, Εκκλησία, βέβαια, είμαστε όλοι, αλλά για εκείνους που έχουν το λειτούργημα της ιερωσύνης, αυτός είναι σκοπός ο οποίος δεν αλλάζει. Δεν χωρίζει τα παιδιά της. Δεν κάνει λόγο για χωρισμό. Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί». 

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, εξάλλου, πως «μέσα σε τέτοια δύσκολη εποχή είναι τραγικό αυτό το μεγάλο κεφάλαιο να παραμερίζεται και να υποβαθμίζεται. Ήρθαμε, όλοι μαζί σήμερα, για να αποτίσουμε φόρο τιμής προς τον άγιο Αρτέμιο. Είναι όμως και μία ευκαιρία να προβληματιστούμε μήπως έχουμε πάρει στραβό δρόμο; Μήπως αλλιώς τα υπολογίζουμε ή βάζουμε παραδείγματα του παρελθόντος που έχουν ξοφληθεί και έχουν παραγραφεί να γίνουν παράδειγμα στην εποχή μας; Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Εκκλησία αγωνιά και κάθε φορά που είμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις και είναι τα παιδιά της κοντά, έχει υποχρέωση, όχι να τα κατηχεί, αλλά να τα βοηθάει, να τα αναπαύει, να τους πει πως και αυτό το κακό θα περάσει και πως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Το μυστικό είναι η ενότητα όλων μας. Να φύγουμε σήμερα από αυτόν τον ευλογημένο χώρο με την ικανοποίηση ότι αποδώσαμε τις τιμές και τις ευχαριστίες στον Άγιο Αρτέμιο, αλλά και με τον προβληματισμό, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες μπορεί να μας βοηθήσει ο Άγιος Αρτέμιος και η Εκκλησία ή θα έρθει ο καιρός που θα πούμε, μερικοί από εμάς πρωταγωνιστές ή και άλλοι, «Χριστέ νενίκηκάς με»;».

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση της αγίας Εικόνας και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρτεμίου δια της πόλεως και του λιμένος Μυκόνου. Τις Εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική του τιμημένου Λιμενικού Σώματος, ύστερα από σχετικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, το οποίο απεδέχθη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης (ΛΣ).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι πρώτη φορά που επισκέπτονται το νησί της Μυκόνου Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Λαμπρά φωτοστιγμιότυπα από τον εορτασμό του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλληνία


Της Γιάννας Κουλουμπή | πηγή: e-kefalonia.net

Και φέτος, χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών προκειμένου να εορτάσουν τον προστάτη Άγιο της Κεφαλονιάς.

Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ήμερα ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Γερασίμου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλου, Άρτης κ. Καλλίνικου και του οικείου ποιμενάρχη μας Σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριου.

Το θειο λογο κήρυξε ο προεξάρχων Δωδώνης κ. Χρυσοστομος που αναφερθηκε στο βίο του Αγιου και στη θαυματουργικη ζωη του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, ψαλτάδων, Μοναχών όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως, των Αρχών της Νήσου και του ευσεβούς λαού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις φετινές εκδηλώσεις, ο Κεφαλλονίτης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Γεράσιμος Ζαχαράτος ενώ εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Βουλευτής Λευκάδας, Αθανάσιος Καββαδάς. 

Εκ μέρους των τοπικών αρχών, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμου, Σπύρος Γαλιατσάτος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Σουζάνα Πεφάνη και Σωτήρης Κουρής, ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, οι Αντιδήμαρχοι, Ευάγγελος Κεκάτος, Νίκος Παπαδάτος, Σπύρος Ματιάτος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Άγγελος Κωνσταντάκης, ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής, Διονύσης Κοκκόσης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Λειβαθούς, Ηλίας Κουρκουμέλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιάννης Λυκούδης, Διονύσης Αραβαντινός, Σπύρος Σαμούρης, Νίκος Σκλάβος, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αντώνης Κατσιγιάννης, οι πολιτευτές, Χαράλαμπος Λυκούδης, Γεράσιμος Βασιλάτος, Παύλος Παπαδάτος, ο εφημέριος της Καθολικής εκκλησίας, π. Σιμονέλ Μποάνκις καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Και του χρόνου με υγεία και χρόνια πολλά!