e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Άξιοι συμμέτοχοι του Μεγάλου Δείπνου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά
17 Δεκεμβρίου 2017
(Λουκ. ια΄ 16-24)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πλούσιος ο οικοδεσπότης της παραβολής. Κατείχε ανυπολόγιστη περιουσία και διαβίωνε σε πολυτελή ανάκτορα. Όμως δεν ήταν αλαζόνας και ατομιστής, αλλά ήθελε τη χαρά να τη μοιράζεται με τους συνανθρώπους του, προσφέροντάς τους τα αγαθά του, χωρίς να περιμένει ανταπόδοση.

Αναρίθμητες οι απολαύσεις και οι πολυτέλειες των δείπνων που παρέθετε. Όμως, πόσο αχάριστοι και εγωιστές αποδείχθηκαν οι προσκεκλημένοι του. Το μόνο που ζήτησε από αυτούς ήταν να προσέλθουν με ευχαρίστηση και προθυμία. Όμως αυτοί προφασίστηκαν επείγουσες εργασίες, τις οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αναβάλλουν. Χρησιμοποίησαν γελοίες και αστήρικτες προφάσεις για να αποφύγουν το δείπνο εκείνο. Με αυτές δεν γελοιοποίησαν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά προσέβαλαν βάναυσα και τον άνθρωπο, ο οποίος τους τίμησε με την πρόσκλησή του. Δίκαια, λοιπόν, οργίστηκε ο κύριος αυτός εναντίον τους κι έστειλε τους υπηρέτες του να μαζέψουν και να καλέσουν όλους τους ασήμαντους, φτωχούς, ανάπηρους και περιφρονημένους στο πλούσιο δείπνο του.

Ο μέγας οικοδεσπότης δεν είναι άλλος από τον Θεό, ο οποίος προσκαλεί όλους εμάς στην αιώνια τράπεζά Του, τη Βασιλεία των Ουρανών. Εκεί η πνευματική χαρά και απόλαυση είναι διαρκής και δεν υπάρχουν αγωνίες, ανάγκες, θλίψεις, μίση, πάθη, αδικίες, ανισότητες, πλούσιοι και φτωχοί, μέρα ή νύχτα, ζέστη ή κρύο, φθορά, γηρατειά και θάνατος! Στο δείπνο αυτό προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του, το οποίο όλοι εμείς δεχόμαστε κάθε φορά που τελείται στους Ναούς η θεία λειτουργία, αρχής γενομένης από τον Δείπνο της Μεγάλης Πέμπτης. Εκεί προσφέρθηκε στους μαθητές ουράνια και σωτηριώδης τροφή. Τροφή αιώνια, της οποίας η προσφορά παρατείνεται και συνεχίζει έως σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Όμως προϋπόθεση όλων αυτών είναι η ανεπιφύλακτη και ένθερμη δική μας αποδοχή. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του εξ ορισμού εκλεκτό, αν δεν προσπαθήσει και δεν αποδεχτεί ένθερμα το θείο κάλεσμα. Δεν υπάρχουν «ιεροί» λαοί, όπως θεωρούσαν ότι είναι οι Εβραίοι. Αντίθετα, ο Θεός θα αγνοήσει αυτούς που Τον αρνούνται και θα αγκαλιάσει όσους Τον αποδέχονται, έστω και αν θεωρούνται κατώτεροι από τους άλλους.

Ας φροντίσουμε να ανήκουμε σ’ αυτούς που φλογερά και ένθερμα Τον πιστεύουν, όπως έκαναν και οι άγιοι της Εκκλησίας μας και ειδικά ο άγιος Διονύσιος, τον οποίον με σεβασμό και πίστη σήμερα εορτάζουμε. Γένοιτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: