e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Η 21η Ιανουαρίου 2017 του Οικουμενικού Πατριάρχου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, 21ης Ἰανουαρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, μετέβη εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ καί ἀνέγνω Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἐν αὐτῇ ἀναπαυομένων ἀοιδίμων προκατόχων Του Πατριαρχῶν Βασιλείου τοῦ Γ´ καί Μαξίμου τοῦ Ε´ καί ἄλλων κεκοιμημένων Ἱεραρχῶν καί ἐν συνεχείᾳ ηὐλόγησε τήν Ἁγιοβασιλόπιτταν τῆς Μονῆς καί τάς ἐν αὐτῇ διακονούσας ἀδελφάς.

Ἐν συνεχείᾳ, ἐπεσκέφθη κατ᾿ οἶκον τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰκονίου κ. Θεόληπτον καί ἐξέφρασεν αὐτῷ καί τοῖς οἰκείοις του τά συλλυπητήριά Του ἐπί τῇ προσφάτῳ ἐκδημίᾳ τῆς προσφιλοῦς μητρός του ἀειμνήστου Ὄλγας.


Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας ἐπεσκέφθη τόν ἑορτάσαντα τά ὀνομαστήρια αὐτοῦ Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον καί ηὐχήθη ἀδελφικῶς αὐτῷ τά εἰκότα, συγχαρείς καί τῇ μητρί αὐτοῦ Εὐγενεστάτῃ κυρίᾳ Ἑλένῃ Βγενοπούλου.

* * *
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀγαθάγγελον Σῖσκον, Βιβλιοφύλακα τῶν Πατριαρχείων, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.

Τούς Ἐντιμολ. κ. Γεώργιον Κουκουτσίδην, Ἄρχοντα Πρωτέκδικον, Δικηγόρον, καί κ. Γεώργιον Μπουγιούκαν, Ἄρχοντα Ἀκτουάριον, Καθηγητήν Καρδιοχειρουργικῆς εἰς τό Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιον Θρᾴκης, ὡς καί τούς Ἐλλογ. κ. Λεωνίδαν Παπαδόπουλον, Καθηγητήν Νομικῆς εἰς τό Ἀριστοτέλειον Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης, Δικηγόρον, Πρόεδρον τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος Ἀνδρῶν Θεσσαλονίκης, καί κ. Ἀπόστολον Παπαδόπουλον, Δικηγόρον, Νομικόν Σύμβουλον αὐτῆς.

Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Φλῶρον, Στρατηγόν ἐ. ἀ., Διευθυντήν τοῦ Ἐκδοτικοῦ Οἴκου «Στρατηγικές Ἐκδόσεις», μετά τοῦ υἱοῦ του Ἐντιμ. κ. Γεωργίου, ἐξ Ἀθηνῶν.

Τόν Ἐλλογ. κ. Ἰωάννην Γιγουρτσῆν, Ἐκπαιδευτικόν ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Μ. τοῦ Γένους Σχολῇ, ὑποβαλόντα τά ἑαυτοῦ σέβη ἐπί τῇ διαγενομένῃ ὀνοματικῇ του ἑορτῇ.

Τόν Ἐντιμ. κ. Ἄλεν Οφλάς καί τήν Εὐγεν. δίδα Ἰωάνναν Καμβισέλη, ἐντεῦθεν, ἐξαιτησαμένους τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν ἐπί τοῖς γάμοις αὐτῶν.

Ο Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου τίμησε απόψε με ειδική εκδήλωση τον όσιο Ιωσήφ τον Σαμάκο
Με ικανοποιητική προσέλευση ενδιαφερομένων Ζακυνθινών, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης του νησιού μας, πραγματοποιήθηκε απόψε η από ημερών αναγγελθείσα εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου «Η Μεγαλόνησος», για να τιμήσει τον εν Ζακύνθω ευρισκόμενο (από το 1669) Άγιο της Κρήτης Ιωσήφ τον Σαμάκο, στο πλαίσιο μάλιστα της αποψινής και αυριανής πανηγύρεώς Του στην κωμόπολη Γαϊτάνι.

Θερμές προσλαλιές στη βραδιά έκαναν η κ. Μαρία Νεονάκη, Πρόεδρος των Κρητών Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος (εκ προσώπου του ασθενούντος εν Αθήναις Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄) και ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος επιτυχώς ανέπτυξε το θέμα: «Ο Όσιος Ιωσήφ ο ηγιασμένος, ως φορέας της εν Χριστώ καταλλαγής και εκφραστής της ενότητας μεταξύ Ζακύνθου και Κρήτης. Σπουδή στο Βίο και την Υμνογραφία του Οσίου. Μηνύματα στο σήμερα»

Την βραδιά πλαισίωσαν μουσικά -τέρποντας τους θεατές | ακροατές- το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θ. Κουρκουμέλης - Κοθρής», υπό την διεύθυνση του έγκριτου Χοράρχη κ. Παναγιώτη Μαρίνου και το  Μουσικό Σύνολο «Ιόνιο κύμα», υπό την διεύθυνση του πεπειραμένου Μαέστρου και Συνθέτη κ. Τιμοθέου Αρβανιτάκη.

[Φωτο-ανταπόκριση: π. Νικόδημος Κεφαλληνός | ρεπορτάζ: π. Π. Κ.]

Αρχιερατικός Εσπερινός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου προς τιμήν και μνήμην του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός


Ως γνωστόν, στον Ενοριακό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως Γαϊτανίου Ζακύνθου θησαυρίζεται το εκ της Κρήτης μετακομισθέν, το 1669, Λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου. Την 22α Ιανουαρίου τελείται η πανσέβαστη μνήμη Του. Έτσι, απόψε, έγινε ο Αναστάσιμος Εσπερινός, στον οποίον χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Διονυσίου Δ΄ απουσιάζοντος λόγω εγχειρίσεως. Ομίλησε επίκαιρα ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζακύνθου.


Φωτο-ανταπόκριση: π. Νικόδημος Κεφαλληνός 

Εκδήλωση απόψε στη Ζάκυνθο προς τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός

«Των Κρητών τε τον γόνον και Ζακύνθου το καύχημα…»
  Άγιος Ιωσήφ ο Σαμάκος (1440-1511)


Ο Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου «Η Μεγαλόνησος» προσκαλεί τα μέλη, τους φίλους του αλλά και τον ευσεβή λαό της Ζακύνθου σε εκδήλωση που διοργανώνει, τιμώντας τη μνήμη του  Άγιου Ιωσήφ του Σαμάκου.

Πνευματικό  Κέντρο  Ζακύνθου,
Σάββατο,  21  Ιανουαρίου  2017,  ώρα  7.30 μ.μ.

Ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο κ.  Εμμανουήλ Κ. Δουνδουλάκης,
Επίκουρος Καθηγητής Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

Θέμα ομιλίας: «Ο Όσιος Ιωσήφ ο ηγιασμένος, ως φορέας της εν Χριστώ καταλλαγής και εκφραστής της ενότητας μεταξύ Ζακύνθου και Κρήτης. Σπουδή στο Βίο και την Υμνογραφία του Οσίου. Μηνύματα στο σήμερα»
  
Συμμετέχουν ακόμα:

* Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θ. Κουρκουμέλης - Κοθρής»,
     υπό την διεύθυνση του χοράρχη  κ. Παναγιώτη Μαρίνου.

* Μουσικό σύνολο «Ιόνιο κύμα», υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Τιμ. Αρβανιτάκη.

Το συναπάντημα Χριστού και Ζακχαίου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά 
 22 Ιανουαρίου 2017
(Λουκ. ιθ΄ 1-10 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Λαομίσητο υπήρξε το επάγγελμα του Τελώνη, πόσο μάλλον του Αρχιτελώνη. Αυτός ενεργούσε ως όργανο των κατακτητών, εισπράττοντας τους φόρους για λογαριασμό τους, κερδίζοντας παράλληλα και ο ίδιος πολλά χρήματα εις βάρος φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων. Έτσι, πολλοί εξ αυτών είχαν συγκεντρώσει τεράστια περιουσία, όπως ο Ζακχαίος της σημερινής περικοπής.

Όμως ο Κύριος δεν τον περιφρόνησε. Αντίθετα, τον επισκέφθηκε και κατέλυσε στο σπίτι του δεχόμενος τη φιλοξενία του. Και αυτό έπραξε, διότι ως παντογνώστης, διέκρινε την αγαθότητα που έκρυβε ο Ζακχαίος στα κατάβαθα της ψυχής του. Και ο Ζακχαίος, ανταποκρινόμενος στην καλοσύνη που του έδειξε ο Θεάνθρωπος, απαρνήθηκε ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας του, ώστε αυτό να επιστραφεί στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους του, στους οποίους πραγματικά και αρχικά ανήκε.


Ο Αρχιτελώνης Ζακχαίος προτίμησε τους θείους θησαυρούς της ψυχής από τους επίγειους θησαυρούς της αδικίας που κερδίζονται μέσα σε μια αμαρτωλή κοινωνία. Η παράδοση των Πατριαρχών και των Προφητών του γένους του, τον προβλημάτιζε πάντοτε. Και γι’ αυτό δεν τον άφησε ασυγκίνητο η ακόμη πιο συγκλονιστική έλευση του Μεσσία.


Ο προβληματισμός του αυτός τον οδήγησε στην απόφαση ν’ αλλάξει τρόπο σκέψης και ζωής τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του. Έτσι αποτελεί ταυτόχρονα και πρότυπο καλού οικογενειάρχη, το οποίο όλοι μας οφείλουμε να μιμηθούμε.


Παρ’ ότι αρχικά ενέδωσε με ελαστική συνείδηση στο συμφέρον και στον υλισμό, αποφάσισε να μετανοήσει και να διορθωθεί. Έτσι θα έδινε το καλό παράδειγμα και στα παιδιά του, ώστε να μην ακολουθούν μόνο το προσωπικό συμφέρον τους, αλλά να νοιάζονται και για τους συνανθρώπους τους. Έτσι θα επικρατούσε ομόνοια και χαρά στους οικείους του και η ζωή τους θα γέμιζε καλοσύνη, υπομονή και σύνεση.


Όμως, παρ’ ότι ο Ζακχαίος μετανόησε, οι άλλοι συμπολίτες του παρέμειναν στην πώρωση και την ασέβειά τους. Θεωρούσαν μόνο τον Ζακχαίο αμαρτωλό, τέλειους τους εαυτούς τους και δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι όλοι οι άνθρωποι της γης είναι αμαρτωλοί. Σε όλο το γένος των ανθρώπων επεκτάθηκε το μόλυσμα του προπατορικού αμαρτήματος και όλο έγινε υποχείριο του Σατανά. Οι κοινωνίες κατάντησαν ζούγκλες άγριων ζώων, γεμάτες σκοτάδι, αδικία, διαφθορά και απληστία. Οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης καταδιώχθηκαν, συκοφαντήθηκαν και θανατώθηκαν. 


Σύμπασα την αμαρτωλή ανθρωπότητα ήλθε να σώσει ο Κύριος Ιησούς Χριστός και όλοι μας οφείλουμε να μετανοήσουμε για να σωθούμε, αποβάλλοντας κάθε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Γένοιτο!