e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου

6.6.2017. Δεξίωση προς τιμήν του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τους διοργανωτές του συνεδρίου Concordia Europe Summit παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Το παρών έδωσαν οι Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων.








Οικουμενικός Πατριάρχης από το Σχηματάρι: «Ο Ασωπός είναι ένας μικρόκοσμος της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης» [+ πλήρες video]




Ισχύς εν τη ενώσει πολιτείας, αυτοδιοίκησης και πολιτών για καθαρό Ασωπό. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός, από την ιδέα στην πράξη» που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Σχηματάρι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το περιβάλλον, σε πλανητικό επίπεδο. Και υπ' αυτή την έννοια η φετινή επέτειος της ημέρας του περιβάλλοντος πρέπει να μείνει ως επέτειος βαθιάς περίσκεψης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολαμαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμου.

«Η ορθοδοξία έχει μέσα στην ψυχή της τον άνθρωπο, είναι εκείνη η οποία από την φύση της είναι προορισμένη να υπερασπίζεται το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να ζήσει. Εκ Θεού προέρχεται ο άνθρωπος και χωρίς το Περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα η αποστολή του» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και επεσήμανε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως μετά τα βαρύτατα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της προκλητικής ανθρώπινης αδιαφορίας και της άναρχης παγκόσμιας ανάπτυξης, καθίσταται πλέον υπαρξιακό διακύβευμα για την ανθρωπότητα.

Όλοι οι λαοί του πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε χρέος ν' αντιμετωπίσουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι μεγάλες οικονομικές -και όχι μόνο- δυνάμεις, που μάλιστα φέρουν, εξαιτίας των πολιτικών τους, μεγάλο μέρος ευθύνης, για την πρόκληση των κλιματικών αλλαγών και για την συνακόλουθη υποβάθμιση του περιβάλλοντος αρνούνται ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και παλινδρομούν αναφορικά με την εκπλήρωση των προσφάτως μόλις συμφωνηθέντων διεθνώς. Είναι παρήγορος οιωνός το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εξέφρασε απεριφράστως την προσήλωσή της στον αγώνα για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντάσσεται πλήρως σ' αυτό τον αγώνα. Κάθε πραγματικός Ευρωπαίος πρεσβεύει συνειδητά ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο. Είναι η θεμελιώδης αυτή αρχή η οποία προσδιορίζει λοιπόν και την όλη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον».

Για την άρρηκτη και στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης μίλησε κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. «Ο φυσικός κόσμος όπως κι ο άνθρωπος είναι του Θεού. Όλα τα μέρη της φύσεως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα» είπε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε για αναγκαιότητα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και επίλυση της κρίσης του Ασωπού. «Η κρίση του Ασωπού αναδεικνύει την αξία της επιστημονικής έρευνας. Ο Ασωπός είναι ένας μικρόκοσμος της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο «βαρύ οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο κόσμος μας στην γη», ενώ κάλεσε όλους, πολιτεία και πολίτες να σταθούν «στην πρώτη γραμμή ως φύλακες του περιβάλλοντος. Καθαρός Ασωπός σημαίνει καθαρός κόσμος».

Για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη μιας παγκόσμιας ισχυρής συμμαχίας μίλησε κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς, συνεργαζόμαστε για την περιβαλλοντική ανόρθωση κι αποκατάσταση του Ασωπού» δήλωσε κι ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων, έργων και παρεμβάσεων, όπως η προώθηση έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων, απορρύπανσης, έργων για τα στερεά απόβλητα. «Θα τα καταφέρουμε, πρέπει να υπάρξει μια ισόρροπη σχέση φύσης, εργασίας, ανάπτυξης κι οικονομίας. Το περιβάλλον, το κλίμα, οι φυσικοί πόροι είναι η βάση της οικονομίας.

Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας όπως είναι ο πολιτισμός κι η ιστορία της» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι το έργο του Ασωπού είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για το περιβάλλον και την οικονομία. «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δευτερεύον θέμα. Πρέπει τώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την στήριξη του έργου και χρηματοδοτικά και θεσμικά. «Στη συμφωνία με τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται μια ρύθμιση που αφορά στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας για την μείωση του ενεργειακού της κόστους, αλλά και χρηματοδότηση βιομηχανιών, ώστε να ανταποκριθούν στις ενεργειακές τους υποχρεώσεις, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα καλύψει την περίοδο μέχρι το 2021», ενώ τόνισε ότι το έργο του Ασωπού θα στηριχθεί χρηματοδοτικά κι από το νέο ΕΣΠΑ και από το νέο ταμείο υποδομών.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, για το ειδικό πρόγραμμα σχετικά με την δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων. «Συντονιζόμαστε με όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από το κράτος μέχρι και τους πολίτες για να αλλάξουμε σελίδα χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Κι ίσως ο Ασωπός γίνει πιλότος για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλα σημεία».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης.

«Τα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν, σήμερα μας ενώνουν», είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους βασίζεται η προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασωπού και ολόκληρης της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων για την επίτευξη του τελικού στόχου. «Έχουμε μάθει δυστυχώς και σκεπτόμαστε με τεχνητά διλήμματα: Ή εμείς ή αυτοί. Ακόμη χειρότερα, ή εμείς ή κανείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Γεγονότα 14.30 6-6-2017 Καθαρός Ασωπός από την... από LAMIASTARGR

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του π. Ελευθερίου Χρυσοχόου: 






























ADDRESS 
By His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew For World Environment Day 
(Boeotia, Greece, 6 June, 2017)

Your Excellency the President of the Hellenic Republic,
Your Beatitude Archbishop Ieronymos of Athens and All Greece
Most Reverend brother Hierarchs,
Your Excellency the Regional Governor of Central Greece,
Dear friends and participants,

We are wholeheartedly grateful for the gracious invitation to the festivities for World Environment Day. More particularly, the opportunity to visit the ecologically troubled region of the Asopus River provides an occasion to spotlight the regional dimension of environmental issues, which collectively foster an unprecedented crisis that plagues the entire world.

For more than twenty-five years, the exacerbation of the ecological crisis, along with its attendant social and financial inequalities, have created unusual concern and vigilance for the Ecumenical Patriarchate. In the context of the international waterborne symposia organized by the Ecumenical Patriarchate from 1995 in various ecological critical places of the world, the images of devastation that we witnessed in numerous locations of our planet were heartbreaking for both us as visitors but particularly for the inhabitants of those distressed places. In every situation, the environmental destruction was accompanied by social and economic decline, unemployment and diminished quality of life.

For the Church, the natural world is God’s creation, while every material and living thing on the planet constitutes the earthly domain where God’s sacred will is manifested. After all, as the holy Fathers formulated many centuries ago, “all things have need of one another, and all things are sustained by mutually supporting one another.” (Athanasius the Great) Already from the fourth century, the Church Fathers were aware of the fact that all members of creation, including human beings, are interconnected and interdependent. This is precisely the definition of ecological balance proposed by environmental scientists in our time as the supreme principle, inviting us to maintain and sustain this balance.

The environmental crisis of the Asopus River demonstrates the manifold responsibilities of all people for the effective preservation of the integrity of creation. Government, corporations, academic scholarship, civil society, the Church and, of course, every citizen of good will must personally bear and share the burden of protecting the natural systems that support every form of life on earth.

Nevertheless, the crisis of the Asopus River also highlights the value of scientific research for the appreciation and resolution of the crucial challenges related to pollution, biodiversity and primarily climate change. In brief, the Asopus is a microcosm of the global ecological crisis, becoming synonymous with toxic waste and lethal contamination.

As we know from published scholarly studies, the Asopus River comprises one of the most familiar cases of pollution caused by the highly toxic hexavalent chromium and other metals that have been scientifically proved to be harmful and carcinogenic to human beings. In fact, the close association between environmental wellbeing and human health is acknowledged by the Council of Europe, especially through the resolution of its Committee of Social Rights on the Asopus River.

The challenges of water pollution in the basin of the Asopus River are to a great degree the result of a lack of systematic ecological and industrial infrastructure as well as the absence of legal regulations with rigorous implementation for waste in the vulnerable ecosystem.

Science provides a guaranteed foundation for the resolution and prevention of environmental devastation, but also for the partial restoration of environmental destruction. Yet, no technical or technological achievement can ultimately address the ecological crisis in its root causes. And the roots of our ecological crisis are found precisely in the transgression by humankind of its balanced relationship with the natural environment and in the incapacity of the natural ecosystems and resources to sustain our contemporary lifestyle. To be more precise, our very own financially developed world is already leaving an untenable footprint through the greedy production and consumption of goods, the uncontrollable pollution of modern transportation, the limitless waste and endless carbon emissions, together with the vast industrial and nuclear accidents, all of which contribute immensely to global warming and climate change with irreparable and irreversible ramifications.

So protecting nature is eventually and essentially in the interest of everyone. Local communities, farmers, agriculturists, businesses, educators, clergy, young and old – all of us should be conscripted as guardians of the natural environment. Each of us has a moral mandate and responsibility before God – and of course before the whole world – to care for and preserve creation. A clean Asopus denotes a clean world; a clean environment reflects a clean society; and a clean trade involves a clean heart.

The Holy and Great Church of Christ sincerely congratulates and commends all those who contributed to the restoration of the natural order in this region, while also warmly thanking His Beatitude our brother Archbishop Ieronymos, the offspring of Boeotia, and His Eminence Metropolitan Georgios of Thebes and Levadeia, the local hierarch of this sacred eparchy, as well as our beloved and prodigious Regional Governor of Central Greece, His Excellency Konstantinos Bakoyiannis, for this distinguished invitation.

May God protect Boeotia and all of Greece.

Η περιβαλλοντολογική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Βοιωτία, με αφορμή τον ταλαιπωρημένο Ασωπό Ποταμό

OMIΛΙΑ 
ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ KATA THN ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΗΜΕΡΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
(Βοιωτία, 6 Ἰουνίου 2017)




Ἐξοχώτατε κύριε Πρόεδρε τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας,
Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμε, 
Ἱερώτατοι ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,
Ἐξοχώτατε κύριε Περιφερειάρχα Στερεᾶς Ἑλλάδος, 
Ἀγαπητοί παρόντες,

Σᾶς εὐχαριστοῦμεν ἀπό καρδίας διά τήν εὐγενικήν πρόσκλησιν εἰς τάς ἐκδηλώσεις διά τήν Παγκόσμιον Ἡμέραν Περιβάλλοντος. Εἰδικώτερον δέ, ἡ εὐκαιρία νά ἐπισκεφθῶμεν τήν οἰκολογικῶς ταλαιπωρημένην περιοχήν τοῦ Ἀσωποῦ Ποταμοῦ μᾶς δίδει τήν εὐκαιρίαν νά ἀναδείξωμεν τήν τοπικότητα τῶν περιβαλλοντικῶν προβλημάτων, τά ὁποῖα συνδυαστικῶς τροφοδοτοῦν μίαν πρωτοφανῆ κρίσιν πού πλήττει σύμπασαν τήν κτίσιν. 

Ἐδῶ καί περισσότερον ἀπό 25 ἔτη, ἡ ἐπιδείνωσις τῆς οἰκολογικῆς κρίσεως καί αἱ συνακόλουθοι κοινωνικαί καί οἰκονομικαί ἀνισότητες ἔχουν προκαλέσει ἰδιαιτέραν ἀνησυχίαν καί ἐγρήγορσιν εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον. Εἰς τό πλαίσιον τῶν διεθνῶν ἐν πλῷ Συμποσίων διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος, τά ὁποῖα διωργάνωσε τό Πατριαρχεῖον μας ἀπό τοῦ 1995 εἰς διαφόρους οἰκολογικῶς σημαντικούς τόπους τοῦ κόσμου, αἱ εἰκόνες καταστροφῆς πού ἀντικρύσαμεν εἰς πολλάς περιοχάς τοῦ πλανήτου ἦσαν ἀποκαρδιωτικαί τόσον διά τούς ἐπισκέπτας, ὅσον, κυρίως, διά τούς ἀνθρώπους πού ζοῦν εἰς τάς ταλαιπωρημένας αὐτάς περιοχάς. Εἰς ὅλας δέ τάς περιπτώσεις, ἡ οἰκολογική καταστροφή συνωδεύετο ἀπό κοινωνικόν καί οἰκονομικόν μαρασμόν, ἀνεργίαν, ὑποβαθμισμένην ποιότητα τῆς ζωῆς. 

Διά τήν Ἐκκλησίαν μας, ὁ φυσικός κόσμος εἶναι κτίσις τοῦ Θεοῦ καί κάθε ὕλη καί ζῶν ὀργανισμός ἐπάνω εἰς τόν πλανήτην συναποτελοῦν τόν γήϊνον χῶρον ἐκδηλώσεως τῆς θεϊκῆς θελήσεώς Του. Ὅπως ἄλλωστε ἔχουν πρό αἰώνων διατυπώσει οἱ ἅγιοι Πατέρες, «πάντα τῆς ἀλλήλων χρείας δέονται καί ταῖς παρ᾿ ἀλλήλων ἐπικουρίαις συνίστανται» (Μέγας Ἀθανάσιος). Ἤδη ἀπό τόν 4ον αἰῶνα διεπίστωναν, δηλαδή, οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας ὅτι ὅλα τά μέρη τῆς κτίσεως, συμπεριλαβανομένου καί τοῦ ἀνθρώπου, εἶναι ἀλληλένδετα καί ἀλληλοεξαρτώμενα. Αὐτός ἄλλωστε δέν εἶναι καί ὁ ὁρισμός τῆς οἰκολογικῆς ἰσορροπίας, τήν ὁποίαν οἱ ἐπιστήμονες οἰκολόγοι προτάσσουν εἰς τάς ἡμέρας μας ὡς ὑψίστην ἀρχήν καί καλοῦν πάντας εἰς τήν διατήρησίν της;

 Ἡ περιβαλλοντική κρίσις τοῦ Ἀσωποῦ ἀναδεικνύει τάς πολλαπλᾶς εὐθύνας ὅλων ἡμῶν διά τήν ἀποτελεσματικήν διατήρησιν τῆς ἀκεραιότητος τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος. Πολιτεία, ἐπιχειρηματίαι, ἡ ἀκαδημαϊκή κοινότης καί ἡ κοινωνία τῶν πολιτῶν, ἡ Ἐκκλησία, καί, βεβαίως, ὁ κάθε πολίτης προσωπικῶς, φέρομεν τό βάρος τῆς προστασίας τῶν φυσικῶν συστημάτων πού ὑποστηρίζουν κάθε μορφῆς ζωήν εἰς τήν γῆν.

Ἡ κρίσις τοῦ Ἀσωποῦ ἀναδεικνύει ὅμως καί τήν ἀξίαν τῆς ἐπιστημονικῆς ἐρεύνης διά τήν διαπίστωσιν ἀλλά καί τήν ἀντιμετώπισιν τῶν κρισίμων προβλημάτων ρυπάνσεως τοῦ περιβάλλοντος, ἀπωλείας τῆς βιοποικιλότητος καί βεβαίως τῆς κλιματικῆς ἀλλαγῆς. Συνελόντι εἰπεῖν, ὁ Ἀσωπός ἀποτελεῖ μικρόκοσμον τῆς παγκοσμίου οἰκολογικῆς κρίσεως, συνώνυμον τῶν τοξικῶν ἀποβλήτων καί τῆς θανατηφόρου μολύνσεως. 

Ὅπως γνωρίζομεν ἀπό τάς δημοσιευθείσας ἐπιστημονικάς ἐρεύνας, ὁ Ἀσωπός ἀποτελεῖ μίαν ἀπό τάς πλέον γνωστάς περιπτώσεις ρυπάνσεως ἀπό τό ἰδιαιτέρως ἐπικίνδυνον διά τήν ὑγείαν τῶν ἀνθρώπων καί τοῦ περιβάλλοντος ἐξασθενές χρώμιον, καθώς καί ἀπό ἄλλα βαρέα μέταλλα. Τήν στενήν σχέσιν τῆς ὑγείας τοῦ περιβάλλοντος μέ τήν ὑγείαν τῶν ἀνθρώπων καί τάς εὐθύνας τῆς πολιτείας ἀναγνωρίζει καί τό Συμβούλιον τῆς Εὐρώπης, εἰδικώτερον μέ τήν ἀπόφασιν τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐπιτροπῆς Κοινωνικῶν Δικαιωμάτων διά τόν Ἀσωπόν.  

Εἰς μεγάλον βαθμόν, τά προβλήματα ἐντόνου ρυπάνσεως τοῦ ποταμίου οἰκοσυστήματος καί τῆς λεκάνης ἀπορροῆς τοῦ Ἀσωποῦ ἀποτελοῦν ἀποτέλεσμα τῆς ἐλλείψεως ὠργανωμένων περιβαλλοντικῶν ὑποδομῶν διά τήν καλυτέραν ὀργάνωσιν τῆς βιομηχανικῆς δραστηριότητος, τῆς ἀπουσίας ὠργανωμένων ἐλέγχων τηρήσεως της νομιμότητος, ἀλλά καί αὐστηρῶν ὁρίων ἐκπομπῆς ρυπαντῶν, ὅπως τό ἐξασθενές χρώμιον, εἰς τά εὐπαθῆ φυσικά οἰκοσυστήματα.

Ἡ ἐπιστήμη ἀποτελεῖ ἀσφαλῆ βάσιν διά τάς λύσεις εἰς τήν πρόληψιν οἰκολογικῶν καταστροφῶν καί εἰς τήν ἀποκατάστασιν μέρους τῶν ζημιῶν εἰς οἰκοσυστήματα, πηγάς ὕδατος καί ἐδάφη. Ὅμως, τελικῶς οὐδέν τεχνικόν ἐπίτευγμα δύναται νά ἀντιμετωπίσῃ τήν περιβαλλοντικήν κρίσιν εἰς τήν ρίζαν της. Καί ἡ ρίζα τῆς περιβαλλοντικῆς κρίσεως εὑρίσκεται ἀκριβῶς εἰς τήν ὑπέρβασιν τῶν ὁρίων ἁρμονικῆς συμβιώσεως τῶν ἀνθρώπων μέ τό φυσικόν περιβάλλον καί εἰς τήν μή ἱκανότητα τῶν φυσικῶν οἰκοσυστημάτων καί τῶν φυσικῶν πόρων νά ὑποστηρίξουν τόν σημερινόν τρόπον ζωῆς. Εἰδικῶς, ὁ «ἰδικός μας» οἰκονομικῶς ἀνεπτυγμένος κόσμος ἤδη ἀφήνει εἰς τήν γῆν ἕνα βαρύ οἰκολογικόν ἀποτύπωμα, καθώς ἡ παραγωγή καί ὑπερκατανάλωσις ἀγαθῶν, αἱ ρυπογόνοι μορφαί μετακινήσεων, ἡ ἀπόρριψις εἰς τό φυσικόν περιβάλλον τῶν λυμάτων καί λοιπῶν ἀποβλήτων, αἱ ἀμείωτοι ἐκπομπαί ἀερίων τοῦ θερμοκηπίου, αἱ ὁποῖαι προξενοῦν τήν ὑπερθέρμανσιν τοῦ πλανήτου καί τήν κλιματικήν ἀλλαγήν, καθώς καί τά μεγάλα βιομηχανικά καί πυρηνικά ἀτυχήματα, προκαλοῦν ἐπιπτώσεις αἱ ὁποῖαι δυσκόλως θεραπεύονται. 

 Εἶναι πρός τό συμφέρον ὅλων νά προστατεύωμεν τήν φύσιν. Εἰδικώτερον δέ αἱ τοπικαί κοινωνίαι, οἱ ἀγρόται, οἱ κτηνοτρόφοι, οἱ ἐπιχειρηματίαι, οἱ διδάσκαλοι, οἱ ἱερεῖς, ἐνήλικες καί παιδιά, εἶναι ἀπαραίτητον νά ἐνταχθοῦν εἰς τήν πρώτην γραμμήν ὡς φύλακες τοῦ περιβάλλοντος. Ἡ εὐθύνη μας διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος ἀποτελεῖ πρωτίστως ἠθικήν εὐθύνην πρός τόν Θεόν καί βεβαίως πρός τό σύνολον τῆς ἀνθρωπίνης κοινωνίας. Καθαρός Ἀσωπός σημαίνει καθαρός κόσμος· τό καθαρόν περιβάλλον ἀντικατοπτρίζει μίαν καθαράν κοινωνίαν καί ἡ καθαρά οἰκονομική δραστηριότης ἀπορρέει ἐκ καθαρᾶς καρδίας. 

Ἀπό τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας συγχαίρομεν καί εὐχαριστοῦμεν ὅλους ὅσοι συνετέλεσαν εἰς τήν ἀποκατάστασιν τῶν ἐνταῦθα οἰκολογικῶν πραγμάτων καί εὐχαριστοῦμεν ἀπό καρδίας διά τήν τιμητικήν πρόσκλησιν τόσον τόν Μακαριώτατον ἀδελφόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Ἱερώνυμον, γόνον εὐκλεῆ τῆς Βοιωτίας, ὅσον καί τόν Ἱερώτατον Μητροπολίτην Θηβῶν καί Λεβαδείας κ. Γεώργιον, ποιμενάρχην τῆς θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας, καί τόν ἀγαπητόν καί δραστήριον Περιφερειάρχην Στερεᾶς Ἑλλάδος Ἐξοχώτατον κ. Κωνσταντῖνον Μπακογιάννην.

Ὁ Θεός νά προστατεύῃ τήν Βοιωτίαν καί ὅλην τήν Ἑλλάδα.

Τι τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Συνάντηση Concordia για τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση




7 Ἰουνίου 2017 
Μετανάστευση καὶ προσφυγικὴ κρίση ὡς πρόκληση γιὰ τὴν ταυτότητα τῆς Εὐρώπης


Ἡ μετανάστευση καὶ ἡ διαρκῶς ἐντεινόμενη προσφυγικὴ κρίση ἀποτελοῦν ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα γιὰ ὁλόκληρη τὴν ἀνθρωπότητα. Ὁ 21ος αἰώνας ἄρχισε ὡς αἰώνας τῶν προσφύγων καὶ τῶν μεταναστῶν, ὁ ἀριθμὸς τῶν ὁποίων ὑπερβαίνει σήμερα τὰ 65 ἑκατομμύρια.

Σύμφωνα μὲ τὴ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας, οἱ πρόσφυγες καὶ οἱ μετανάστες πρέπει νὰ ἀντιμετωπίζονται μὲ βάση τὴν  κεντρικὴ ἀρχὴ τῆς πίστεώς μας, ὅτι ὁ ἄνθρωπος εἶναι πλασμένος κατ᾽ εικόνα καὶ καθ᾽ ὁμοίωσιν Θεοῦ, καὶ τὴν ἐντολὴ τῆς αγάπης πρὸς τὸν πλησίον. Ἡ παραβολὴ τοῦ Καλοῦ Σαμαρείτου (Λουκ. Ι´, 25-37) μᾶς καλεῖ νὰ ἀναδεικνυόμαστε "πλησίον" πρὸς κάθε ἄνθρωπο, ὁ ὁποῖος χρειάζεται τὴ βοήθειά μας.

Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, 2016) τοποθετήθηκε μὲ σαφήνεια ἔναντι τοῦ μεταναστευτικοῦ καὶ προσφυγικοῦ προβλήματος. Ὑπενθυμίζει ὅτι ἡ Ἐκκλησία, καθ᾽ ὅλη τὴν ἱστορική της πορεία, βρισκόταν στὸ πλευρὸ τῶν ἐν ἀνάγκαις καὶ ὅτι ἀγωνιζόταν γιὰ τὴν κοινωνικὴ δικαιοσύνη, καλεῖ τοὺς ὑπευθύνους νὰ θεραπεύσουν τὰ αἴτια τῆς προσφυγικῆς κρίσης καὶ τῆς μετανάστευσης καὶ προτρέπει τὶς πολιτικὲς ἀρχὲς καὶ τοὺς κατοίκους τῶν χωρῶν, ὅπου καταφεύγουν οἱ μετανάστες καὶ οἱ πρόσφυγες, νὰ παρέχουν εἰς αὐτοὺς κάθε δυνατὴ βοήθεια (Ἐγκύκλιος τῆς Συνόδου, §19).

Ὁ Παναγιώτατος ἀναφέρθηκε στὴν ἐπίσκεψή του στὴ Λέσβο, μαζὶ μὲ τὸν Πάπα Φραγκῖσκο καὶ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Αθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Ἱερώνυμο, γιὰ νὰ ἐκφράσουν ἀπό κοινοῦ τὴ συμπαράστασή τους στοὺς πρόσφυγες, νὰ ἀναδείξουν τὰ προβλήματα καὶ τὴ δραματικὴ κατάσταση τῶν ἀνθρώπων αὐτῶν, οἱ ὁποῖοι ἀναγκάσθηκαν νὰ ἐγκαταλείψουν τὶς πατρογονικές τους ἑστίες, ὅπου κυριαρχεῖ ὁ πόλεμος καὶ ἡ βία, ἀναζητώντας ἀσφαλὲς καταφύγιο.

Ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ἐπαίνεσε τὴν προσφορά τῶν κατοίκων τῆς Λέσβου καὶ ἄλλων ἑλληνικῶν νησιῶν στὴ διάσωση καὶ περίθαλψη τῶν προσφύγων. Ἐξῆρε ἐπίσης τὸ γεγονὸς ὅτι, παρὰ τὴν οἰκονομικὴ κρίση στὴν Ἑλλάδα, καὶ ἐνῶ κάποιες εὐρωπαϊκές χῶρες, μὲ τὴν πολιτική τους στὸ θέμα τῶν προσφύγων, μετατρέπουν τὴν Ἑλλάδα σὲ ἕνα τεράστιο hotspot, οἱ ἐνορίες καὶ γενικότερα ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία στὴν Ἑλλάδα, προσέφεραν καὶ προσφέρουν ἀνεκτίμητη βοήθεια γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση τοῦ προβλήματος.

Ἡ μετανάστευση καὶ ἡ προσφυγική κρίση δοκιμάζουν τὶς ἀνθρωπιστικὲς ἀρχὲς τοῦ εὐρωπαϊκού πολιτισμοῦ καὶ, εὐρύτερα, τὴν εὐρωπαϊκὴ ταυτότητα. Ἡ Εὐρώπη δὲν εἶναι ἁπλῶς μιὰ γεωγραφικὴ περιοχή, ἀλλὰ τὸ ὅραμα μιᾶς εἰρηνικῆς, δημοκρατικῆς, δίκαιης καὶ ἀλληλέγγυας κοινωνίας τῶν εὐρωπαϊκῶν λαῶν. Προφανέστατα, ἡ σοβοῦσα προσφυγικὴ καὶ μεταναστευτικὴ κρίση εἶναι ἀδύνατον νὰ ἀντιμετωπισθῆ ἐπὶ τῇ βάσει τῶν ἀρχῶν μιᾶς γραφειοκρατικῆς, τεχνοκρατικῆς καὶ οἰκονομοκεντρικῆς Εὐρώπης. Ἡ λύση πρέπει νὰ στηρίζεται στὶς ἀρχὲς τῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου, τὰ ὁποῖα ἀποτελοῦν τὴ Magna Charta τῆς εὐρωπαϊκῆς ἰδέας καὶ ἔχουν ὡς πυρῆνα τὴν προστασία τῆς ἀνθρώπινης ἀξιοπρέπειας. Σύμμαχος τῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ἐδῶ οἱ χριστιανικὲς ἐκκλησίες, οἱ ὁποῖες, παρὰ τὶς ἀρχικές ἐνστάσεις καὶ ἀντιπαραθέσεις, ἀναδεικνύονται σήμερα συναγωνιστές τῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου γιὰ τὴν προστασία τῆς ἀνθρώπινης αξιοπρέπειας, ἔστω καὶ ἄν τὴν θεμελιώνουν σὲ διαφορετική βάση. Σαφέστατα, οἱ προσπάθειες περιθωριοποίησης τῆς θρησκείας ἀπὸ τοὺς ἐκπροσώπους τῆς ἀκραίας ἐκκοσμίκευσης δὲν προωθοῦν τοὺς στόχους τῶν δικαιωμάτων τοῦ ανθρώπου.

Ὁ Παναγιώτατος ἐξῆρε ἰδιαιτέρως τὸν ρόλο, ποὺ μποροῦν νὰ διαδραματίσουν οἱ θρησκεῖες σὲ θέματα εἰρήνης καὶ κοινωνικῆς δικαιοσύνης. Ἡ πίστη ἐμπνέει καὶ ἐνισχύει τὸν ἀγώνα γιὰ δικαιοσύνη καὶ ἐλευθερία καὶ τὸν στηρίζει ακόμη καὶ ὅταν αὐτὸς φαίνεται νὰ βρίσκεται μπροστὰ σὲ ἀδιέξοδο. Ὅπως τόνισε ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οἱ θρησκεῖες εἶναι σὲ θέση νὰ συμβάλουν καθοριστικά καὶ στὴν ἀντιμετώπιση τοῦ μεταναστευτικοῦ καὶ τοῦ προσφυγικοῦ προβλήματος, ἐφαρμόζοντας καὶ καλλιεργώντας πνεῦμα εἰρήνης, καταλλαγῆς καὶ ἀλληλεγγύης καὶ ἐνισχύοντας ὅλες τὶς πρωτοβουλίες καὶ τὰ κινήματα στὸν πολιτικό καὶ κοινωνικό χῶρο, τὰ ὁποῖα ἔχουν στόχο τὴν εἰρήνη, τὴ δικαιοσύνη καὶ τὴν ανθρώπινη ἀξιοπρέπεια.

Ἐνώπιον τῶν μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων, ἀπαιτεῖται κοινὴ μαρτυρία τῶν θρησκειῶν, τὴν ὁποία προάγει ὁ διαθρησκειακὸς διάλογος. Ἡ προσφυγικὴ καὶ μεταναστευτικὴ κρίση εἶναι εὐκαιρία καὶ πεδίο σύμπραξης καὶ κοινῶν πρωτοβουλιῶν γιὰ τὶς θρησκεῖες, τὶς κυβερνήσεις, τὰ ἀνθρωπιστικὰ κινήματα, τὶς μη-κυβερνητικές ὀργανώσεις στὴν Εὐρώπη καὶ σὲ παγκόσμιο ἐπίπεδο. Ἐξ ἄλλου, τὸ σύγχρονο μεταναστευτικὸ καὶ προσφυγικὸ πρόβλημα δὲν ἀφορᾶ μόνον τὴν Εὐρώπη.

Γιὰ τὸν Παναγιώτατο, ἡ ἀδιαφορία γιὰ τὸν πάσχοντα ἄνθρωπο εἶναι ἀδιαφορία γιὰ τὸν Θεό καὶ τὶς ἐντολές του. Ὅπου ὑπάρχει ἀγάπη, ἀδελφοσύνη καὶ ἀλληλεγγύη, ἐκεῖ εἶναι παρὼν ὁ Θεός. Όφείλουμε νὰ ἐργαζόμαστε σθεναρὰ καὶ μὲ συνέπεια, ὥστε ἡ σύγχρονη "ἐπιστροφὴ τοῦ Θεοῦ", νὰ ἀναδειχθῆ "ἐπιστροφὴ τοῦ Θεοῦ τῆς ἀγάπης" καὶ ἀναγέννηση τοῦ πολιτισμοῦ τῆς ἀλληλεγγύης. 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης "The Concordia Summit"

Πρωί 6ης Ιουνίου 2017, στο Ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών. 










Φωτογραφίες: π. Ελευθέριος Χρυσοχόος 

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου και Κυριάκου Μητσοτάκη










Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, Τρίτη 6 Ιουνίου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
            Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς αυτό, ενώ εξήρε τον ιστορικό του ρόλο.
            Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι Ευρώπης και Τουρκίας. Εξετάσθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπογραμμίστηκε, ακόμα, το κοινό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
            Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας,  δίδοντας έμφαση στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
            Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Αρχιεπίσκοπο Αθηνών: "Με τα λόγια και τα έργα σας ανακουφίζετε τον λαό"

6.6.2017
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 


Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τονίζοντας πως «η Εκκλησία συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και στις ανάγκες που αντιμετωπίζει» και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «με τα λόγια και τα έργα σας ανακουφίζετε τον λαό». 

Τον ευχαρίστησε, επίσης, για την απόλυτη υποστήριξη στο μεγάλο γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σημειώνοντας πως «δυστυχώς μερικές Εκκλησίες δεν θέλησαν τελευταία στιγμή να συμπορευθούν μαζί μας παρά τα όσα όλοι μαζί αποφασίσαμε στην Γενεύη». Έκανε λόγο για την ανάγκη να διαδοθούν οι αποφάσεις της Συνόδου επισημαίνοντας πως «τώρα, όλοι μαζί, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου. Ήδη πολλές Θεολογικές Σχολές και επιμέρους επιστήμονες τις αναπτύσσουν. Προετοιμάζεται ένα μεγάλο Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2018 και ο σκοπός είναι να διαδοθούν κατά το δυνατόν ευρύτερα οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου, ώστε να γίνουν κτήμα των Ορθοδόξων πιστών». 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη, τον ενημέρωσε για την αυριανή σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος», ενώ αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο χαρακτηρίζοντάς την ένα μεγάλο γεγονός. Τόνισε, πως «ύστερα από τόσους αιώνες και τόσες προσπάθειες συναντηθήκαμε και αν φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες». Αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής όσων αποφασίστηκαν, μίλησε για συνέχεια και άλλων εκδηλώσεων τονίζοντας πως «μία Σύνοδος δε γίνεται μία φορά και τελειώνει. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλες συναντήσεις». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η συμμετοχή μας στη μεγάλη αυτή Σύναξη έδειξε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος είμαστε ενωμένοι», ενώ ευχήθηκε από καρδιάς «τα μικρογεγονότα που συμβαίνουν σε όλες τις προσπάθειες να είναι λίγα και να τα ξεχάσουμε γρήγορα».

Ο Πατριάρχης επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή τις εκδηλώσεις με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός-Από την ιδέα στην πράξη» που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. 

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3μμ, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο Σχηματάρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.