e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Αγώνας για την τελειότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου
16 Ιουλίου 2017
(Ματθ. ε΄ 14- 19 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας παρέλαβαν τον θείο φωτισμό και τη χάρη του Ευαγγελίου από τους ίδιους τους μαθητές του Ιησού. Κράτησαν με ζήλο ένθεο, προσοχή και σεβασμό τις θείες διδασκαλίες της Αγίας Γραφής και του ευαγγελίου ανόθευτες από πλάνες, κακοδοξίες και διώξεις ερμηνεύοντας και αναλύοντάς τις εν Πνεύματι Αγίω.

Ο Κύριος είπε στους Αποστόλους «υμείς εστέ το φως του κόσμου», υψώνοντας έτσι συνολικά το ανθρώπινο γένος σε χρυσό πνευματικό θρόνο και ύψος δυσθεώρητο. Οι Απόστολοι και οι Άγιοι, λοιπόν, με την διδασκαλία και το παράδειγμά τους θα έδιναν θεία χάρη και φως στις σχέσεις των ανθρώπων. Θα έδιναν την «ανόθευτη αλήθεια» του Θεού και θα δίδασκαν στους ανθρώπους τον αληθινό προορισμό τους και τη μέλλουσα εν Χριστώ τύχη τους, που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή στη ουράνιο βασιλεία, ως τέκνα Θεού κατά χάριν.

Οι Απόστολοι θεμελίωσαν την πραγματική δικαιοσύνη κι έδωσαν άφεση αμαρτιών και απαλλαγή από τις τύψεις και τα βάσανα της αμαρτίας. Έτσι, το ηθικό σκοτάδι της αμαρτίας, που έχει μέσα του ο άνθρωπος θα έδινε οριστικά τη θέση του στο φως του σταυρωθέντος και αναστάντος Χριστού, που θα κατάκλυζε πλέον τις ανθρώπινες καρδιές. Ο άνθρωπος αποφεύγει τώρα πλέον αποτελεσματικά τις διαβολικές παγίδες του υλισμού, του συμφέροντος, της αλαζονείας, του φθόνου, του μίσους, της φιλονικίας, της αδιαφορίας και δέχεται μέσα του τον καρποφόρο λόγο του Ευαγγελίου, που τον σώζει και τον ανακαινίζει.

Η χριστιανική πίστη απαιτεί συνέπεια και εναρμόνιση μεταξύ λόγων και πράξεων, διότι, αν μείνουμε μόνο στα λόγια, είμαστε υποκριτές και όχι αληθινά παιδιά του Θεού. Δεν μπορεί ο γνήσιος πιστός άλλα να λέει και άλλα να κάνει, άλλος να είναι και άλλος να φαίνεται, κατά το ασεβές πρότυπο των υποκριτών Φαρισαίων.

Δυστυχώς, οι υποκριτές και οι Φαρισαίοι δεν έλειψαν από καμιά εποχή ούτε ασφαλώς και από την δική μας. Παριστάνουν μερικοί τους ευσεβείς Χριστιανούς, χωρίς να έχουν το Ευαγγέλιο κανόνα ζωής και χωρίς να το εφαρμόζουν. Σκοπός τους είναι η κοινωνική δόξα, η καταξίωση και η επαγγελματοποίηση του ιεραποστολικού έργου. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν θα κρύβονται αιώνια πίσω από τη θρησκόληπτη μάσκα τους. Κάποτε θα αποκαλυφθούν και θα γίνουν όνειδος και εμπαιγμός «αγγέλοις και ανθρώποις». Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ όμως στον αληθινό πιστό, στον γνήσιο, τον ειλικρινή, ο οποίος βαδίζει με ταπεινοφροσύνη και αγάπη και αγωνίζεται κατά των πειρασμών και των αδυναμιών του. Γνώρισμά του, όχι η τελειότητα, γιατί αυτή ανήκει μόνο στο Θεό, αλλά ο αγώνας για την τελειότητα.

Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε όλοι να τον κάνουμε, για να σωθούμε. Γένοιτο! 

Αρχιερατική Λειτουργία για τους Αγίους Μάρτυρες Κήρυκο και Ιουλίττα στον Αγκερυκό Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 15ης Ιουλίου 2017, στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης της κωμοπόλεως Αγκερυκού (τουτέστιν: Αγίου Κηρύκου) της περιφερείας Αρκαδίων Ζακύνθου. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 
          Παρόντες ήταν οι Ζακύνθιοι Πρωτοπρεσβύτεροι Χρήστος Μαρούδας και Γεώργιος Κωστής (υπηρετούντες στη Μητρόπολη Κηφισίας), ο προΕφημέριος Αγκερυκού Οικονόμος Διονύσιος Φαραός, ο Ιερομόναχος Ισίδωρος Αρβανιτάκης και ο σημερινός Εφημέριος Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος, πολλά κοπιάσας για την ευπρέπεια και την ευταξία του λειτουργικού - τελετουργικού χώρου. Παρών και ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός.
          Ο συμπαριστάμενος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ανέλαβε την ομιλία της εορτής απ' άμβωνος, εστιάζοντας στην μετά παρρησίας ομολογία πίστεως -μέχρις οδυνών και αιμάτων- των τιμωμένων Μαρτύρων, μητέρας και νήπιου υιού. 
          Έψαλαν, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύψος, οι Ψάλτες της Χορωδίας "Το όνειρο του παιδιού", υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της γείτονος Ενορίας Μπανάτου κ. Δημητρίου Κάνδηλα. 
          Στην απόλυση της θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν, από τον Σεβ. κ. Διονύσιο, πανηγυριώτικα σπερνά (κόλλυβα) και ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο Πρεσβυτερείο. 
50 φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας