e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Μεσημβρινό προσκύνημα στην πανηγυρίζουσα Παναγία την Σπηλούλα Καλλιπάδου εν Ζακύνθω


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, πανηγυρίζει η πάλαι ποτέ Μονή της Παναγίας της Σπηλούλας, επί λόφου κείμενη, στην ευρύτερη περιοχή του Καλλιπάδου Ζακύνθου. Στον αιώνα μας η Μονή είναι ιδιωτική περιοχή. Η ιδιοκτήτρια Οικογένεια πραγματοποιεί κατ' έτος το σχετικό Πανηγύρι, εκ μεταφοράς από το Δεκαπενταύγουστο. 
     Εκεί πάνω, λοιπόν, τελείται σήμερα (10.9.2017) θεία Λειτουργία, το δε εσπέρας Παράκληση προς την παναγία, λιτάνευση της Εικόνας Της στον πέριξ ελαιώνα και το βράδυ λαϊκό γλέντι, με χορούς, ψητά, φ(ρ)ιτούρες, παστέλια κλπ. 
     Το Νυχθημερόν, κατά το αντέτι (:έθιμο) της μιας 10ετίας "ζωής" του, ανέρχεται το μεσημέρι στη Σπηλούλα και προσκυνά τη χάρη Της. Από το σημερινό προσκύνημα προέρχονται οι φωτογραφίες που ακολουθούν, για τις οποίες μόχθησε ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας. 
Αγιασμός σε νεόδμητο οικογενειακό Προσκυνητάρι του Μπανάτου


Σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 10.9.2017, ώρα 11η πρωινή, τελέστηκε Αγιασμός σε ένα νέο Προσκυνητάρι - Ναΐσκο του Μπανάτου, στον κήπο της Οικογενείας Σπύρου και Ρένας Καποδίστρια. 
     Το εν λόγω ιερό κτίσμα, αποτελούσε τάμα και πόθο των μελών της Οικογένειας και τώρα οικοδομήθηκε, αφιερωμένο μάλιστα στον Σωτήρα Χριστό και στον Άγιο Προστάτη της νήσου Ζακύνθου, Διονύσιο τον θαυματουργό. 
     Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της εκπλήρωσης των ταμάτων των πιστών και στη σημασία του εξαγιασμού της καθημερινότητάς μας. Έψαλε ο Ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Ιωάννης Κλάδης. 
     Μετά το πέρας του Αγιασμού, η οικοδέσποινα κ. Ρένα Καποδίστρια προσέφερε διάφορα κεράσματα στους καλεσμένους της, συγγενείς και φίλους!


Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας λειτουργός στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως (10.9.2017)


Την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα ανθρώπινα θύματα καταστροφών, που συνέβησαν κατά μήνα Σεπτέμβριο, τέλεσε η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. 

Το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα.

Πριν την απόλυση εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση στην οποία μνημονεύθηκαν οι νεκροί της Μικρασιατικής καταστροφής, της σφαγής του Χορτιάτη, των Σεπτεμβριανών της Κωνσταντινουπόλεως, των δύο φονικών σεισμών της Καλαμάτας και της Πάρνηθας, του ναυαγίου του πλοίου Σαμίνα, των τρομοκρατικών επιθέσεων στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο σχολείο του Μπεσλάν της Οσετίας, καθώς και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου και των συν αυτώ τελειωθέντων κατά την πτώση του ελικοπτέρου μεταφοράς των στον Άγιο Όρος.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, προσκάλεσε τον λαό να συμμετάσχει σε μία ειδική προσευχή για την ενίσχυση και την προστασία των ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους πολλοί Έλληνες, πού βρίσκονται υπό την απειλή του τυφώνα Ίρμα στην Πολιτεία της Φλόριντα των Η.Π.Α. 

Στο τέλος ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ευλογία της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και αναφέρθηκε στην μικρότερη όπως χαρακτηριστικά είπε Ευαγγελική περικοπή Κυριακής.

Τόνισε ότι «Σκοπός του Χριστού δεν ήταν να κρίνει, αλλά να σώσει τον κόσμο». Συμπλήρωσε δε πως «Η σωτηρία του ανθρώπου είναι το κύριο μέλημα του Ενανθρωπήσαντος Χριστού και αυτό τον χαρακτήρα έχει η Σταύρωσή Του. Το να κατακρίνουμε και να καταδικάζουμε ανθρώπους, βάζοντάς τους ετικέτες, είναι έργα δικά μας και όχι του Κυρίου που αγαπάει και συγχωρεί χωρίς καμία διάκριση».

Το απόγευμα τελέστηκε παράκληση στις αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα, υπέρ ευγονίας των γυναικών και μνημονεύθηκαν ονόματα άτεκνων ζευγαριών.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Η Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2017, στο Μπανάτο Ζακύνθου, με μνεία των Αγίων Μικρασιατών Νεομαρτύρων
Πρωί Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 10η Σεπτεμβρίου 2017, στον Ναό της Φανερωμένης μας. Σήμερα η Εκκλησία αναθυμάται λειτουργικά τους Αγίους Νεομάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πρωτοκορυφαίο της Θυσίας τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. 
     Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, εστίασε στο φρικτό μαρτύριο και την ανδρεία μαρτυρία των Πατέρων της Σμύρνης, αλλά και του απλού Λαού της ολοκαυτωθείσης αυτής μικρασιατικής πόλης, επισημαίνοντας ότι άπαντες (αυτο)θυσιάστηκαν για την πίστη και την πατρίδα τους, γενόμενοι έτσι φωτο-σηματοδότες πορείας για όλους εμάς τους χλιαρούς Νεοέλληνες, οι οποίοι -συχνά πυκνά- κατακλυζόμαστε από σκέψεις ηττοπάθειας και διχόνοιας! 
Απολυτίκιον Αγίων Μικρασιατών Ιερομαρτύρων 
Ήχος δ΄ 
Η πενταυγής Αρχιερέων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την Μικρασίαν άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Χρυσόστομος, Γρηγορίω τω θείω, Αμβρόσιος, Προκόπιος και Ευθύμιος άμα, ούς ευφημούμεν είπωμεν πιστοί, χαίροις Μαρτύρων, πεντάριθμε σύλλογε.” 

Απολυτίκιον Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 
Ήχος γ΄ 
Μέγαν μάρτυρα η Εκκλησία, μέγαν ήρωα το έθνος σύμπαν, τον της Σμύρνης υμνούμεν Χρυσόστομον. Και γαρ γενναίως αθλήσας υπέμεινεν υπέρ πατρίδος και πίστεως θανατόν, Ιεράρχου τε υπόδειγμα εαυτόν ανέδειξε τον στέφανον λαβών τον αμαράντινον.