e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την 44η Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής [video]
Τη βαθειά του λύπη και απογοήτευση για τον πόνο που προκάλεσε σε όλα τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική η παύση των εργασιών του ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της 44ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που λαμβάνει χώρα στη Βοστόνη, από 1-5 Ιουλίου. 

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η αναφορά από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, «Τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι» (Το εάν δύνασαι να πιστεύσης, πάντα είναι δυνατά εις τον πιστεύοντα). «Λυποῦμαι εἰλικρινά καί βαθειά γιά τήν ἀπογοήτευση, τήν λύπη, τήν ἀπόγνωση καί τόν πόνο πού αὐτή ἡ δύσκολη κατάσταση προκάλεσε στόν καθένα καί σέ ὅλα τά μέλη τῆς πολύτιμης καί ἀγαπημένης μας Ἀρχιεπισκοπῆς», είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. 

«Καί ἐξακολουθῶ νά ἀρνοῦμαι νά ἀποδεχθῶ καί νά δικαιολογήσω τήν παύση τῶν ἐργασιῶν στόν Ἅγιο Νικόλαο. Τό νά σταματήσῃ ἡ ἀνέγερση μιᾶς ἐκκλησίας,ἀληθῶς μνημειώδους καί ἰδιαιτέρου παγκοσμίου συμβολισμοῦ γιά τήν Ὀρθοδοξία, ὅπως εἶναι ὁ Ἁγιος Νικόλαος στό Σημεῖο Μηδέν, εἶναι πραγματικά ἀδιανόητο. Τραγικῶς, αὐτό τό ἀδιανόητο συνέβη». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση της Αρχιεπισκοπής, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, μεταξύ άλλων εις βάθος έλεγχος από εξωτερικές εταιρείες των οικονομικών και πρακτικών της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. «Ως ἀποτέλεσμα αὐτῶν τῶν μέτρων, ἔχουμε ἤδη παρατηρήσει-καί συνεχίζουμε νά βλέπουμε θετικά ἀποτελέσματα, πού δημιουργοῦν ἔτσι καλύτερες προοπτικές γιά μελλοντικές ἐξελίξεις». 

Αργότερα το απόγευμα, σήμερα, έχει προγραμματιστεί ανοιχτό φόρουμ που θα διαρκέσει τρεις ώρες, για συζήτηση των οικονομικών και παροχή απαντήσεων στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν για τα ελλείμματα και τις αποφάσεις που οδήγησαν σε τριπλασιασμό του κόστους ανοικοδόμησης. Την περασμένη Παρασκευή πάντως, ανακοινώθηκε η σύναψη δανείου ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την ομογενειακής ιδιοκτησίας τράπεζα Alma Bank. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για επιστροφή των ποσών που οφείλει η Αρχιεπισκοπή στο ταμείο ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου και στο συνταξιοδοτικό ταμείο των ιερέων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών. 

Στο συνέδριο προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο εκφράζεται έντονη ανησυχία για «τα θλιβερώς συμβαίνοντα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημειώνει ότι το Φανάρι δεν αδιαφορεί για τις εξελίξεις, αλλά πιστεύει σε αίσιες προοπτικές και καλύτερες και επιδεικνύει υπομονή. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι η Αρχιεπισκοπή είναι επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου κι αυτό αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, «Ημείς ως ο Πατριάρχης και των εν Αμερική και ανά πάσει τη ιεροκανονική δικαιοδοσία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας πιστών, δεν κρύπτομεν την κατ’ άνθρωπον έντονον ανησυχίαν μας διά τα εν τη επαρχία ταύτη του ημετέρου θρόνου θλιβερώς συμβαίνοντα και δεν αδιαφορούμεν περί τούτων. Αλλά ως ελεηθέντες υπό Θεού εδιδάχθημεν πιστεύουμεν εις αισίας προοπτικάς και καλυτέρας ημέρας χρωμενοι τη Αγία Πίστει μετά διακρίσεως και υπομονής. Ιστάμενοι δε πλησίον του ιερού κλήρου και του λαού του Θεού, οίτινες γνωρίζουν εν σεβασμώ, αγάπη, αφοσιώσει και ευγνωμοσύνη πολιτεύεσθαι προς τη Μητέρα αυτών Εκκλησία, την στοργικώς και προστατευτικώς σκέπουσα και θάλπουσα τους πνευματικούς αυτών αγώνας και την εκκκλησιαστικήν αυτών υπόστασιν και αποτελούσαν ασφαλιστικήν δικλείδαν και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αμερικής». 

Στο Κληρικολαϊκό Συνέδριο λαμβάνουν μέρος αντιπρόσωποι από τις 550 ελληνορθόδοξες κοινότητες των ΗΠΑ. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσωπούν ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, Απόστολος και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, Μάξιμος. Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος της Βοστώνης, Μάρτιν Γουολς, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος στη Βοστώνη, Στράτος Εθυμίου. Χαιρέτισε επίσης, ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, που αναφερόμενος στην Ελλάδα μίλησε για μια περίοδο «αναζωογόνησης και αναγέννησης». «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελείωσε και η ελληνική οικονομία επιστρέφει», είπε ο Νίκολας Μπερνς, εκφράζοντας αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας. Μίλησαν ακόμη, ο φιλοξενών το συνέδριο Μητροπολίτης Βοστώνης, Μεθόδιος, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Γεώργιος Τσαντίκος, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, Μαρία Λόγγους και οι υπεύθυνοι της οργανωτικής επιτροπής. 

02/07/2018 19:42 
ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Αποστόλη Ζουπανιώτη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: