e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Hovorun συμβουλεύει να βιαστούν οι Ουκρανοί προς ενοποίησιν, ώστε να μη μετανιώσει το Φανάρι


[Κείμενο, βάσει ουκρανικών ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο διαπρεπής Καθηγητής στο Loyola Marymount University του Λος Άντζελες, Κύριλλος Hovorun, Αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείου Μόσχας, σε συνέντευξή του στο Главкому, εξήγησε γιατί η Ουκρανία θα πρέπει να βιαστεί προς την ενοποίηση των εκκλησιαστικών παρατάξεων της χώρας του.

Επειδή σήμερα υπάρχει μεγάλη πίεση στην Ουκρανία για τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει για πόσο καιρό, οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία, θα ημπορούν να κρατηθούν σε αυτή την πολιορκία και να αντιστέκονται. "Ως εκ τούτου, πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε εμφατικά, ο οποίος εξηγεί ότι ποτέ νωρίτερα δεν υπήρχε παρόμοια ευκαιρία ενοποίησης και ότι έχει ανοιχθεί παράθυρο ευκαιρίας για τις ορθόδοξες Εκκλησίες της χώρας. "Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό αυτό το παράθυρο θα είναι ανοικτό, οπότε θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ουκρανικές εκκλησίες να ξεχάσουν τις παλιές διαμάχες", προτείνει ο Αρχιμανδρίτης. 

Και καταλήγει ο π. Κύριλλος ότι εάν οι παρατάξεις δεν γνοιάζονται για το κοινό συμφέρον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τότε και η Κωνσταντινούπολη θα σταματήσει τις προσπάθειες ενοποίησης, ενώ ήδη έχει επαναφέρει την παρουσία της στο Κίεβο, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόσφατη επανασύσταση του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Θρόνου. Σε αυτή την περίπτωση η Κωνσταντινούπολη δεν θα βιαστεί με την παροχή Αυτοκεφαλίας, δεδομένου ότι το συμφέρον της θα είναι η δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: