e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευλογώντας ιεραποστολικό κέντρο στο Cape Town

Blessing of the Khayelitsha Orthodox Mission of St John the Theologian by HB the Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa Theodoros Il, Cape Town South Africa 21st January 2018.


Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου


Δειλινό της Κυριακής, 21ης Ιανουαρίου 2018, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην κωμόπολη του Γαϊτανίου Ζακύνθου, εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του τιμωμένου αύριο Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του εκ της μεγαλονήσου Κρήτης, του Οποίου το λείψανο σώζεται στη Ζάκυνθο από το 1669, θησαυριζόμενο πλέον στον εν λόγω Ναό. 
     Των Εσπερίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, αφού προηγήθηκε λιτή του Λειψάνου τρις εντός του Ναού και εναπόθεσή Του στον τόπο της προσκυνήσεώς Του. 
[Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες του Πέτρου Παράσχη]


Η Κυριακή του Ζακχαίου 2018 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 21ης Ιανουαρίου 2018, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Κατά την θεία Λειτουργία ομίλησε κατάλληλα ο κ. Διονύσιος Πομόνης, πτ. Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς. Τον Χορό απετέλεσαν οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος, Διονύσιος Μούσουρας και Σωτήριος Στραβοπόδης.
     Σημειωτέον ότι η εκκλησιαστική σύναξη του Μπανάτου μνημόνευσε σήμερα, σαράντα ημέρες μετά την κοίμησή της, μιαν εξαίρετη συντοπίτισσα, την Αικατερίνη Μούσουρα, η οποία κατέλιπε -αναχωρώντας για την Αιώνια Πατρίδα- αγαθή μνήμη ανθρώπου του Θεού, γενόμενη υπόδειγμα φιλανθρωπίας, υπομονής στα βαρέα ενδοοικογενειακά πένθη, καρτερίας στις αλλεπάλληλες ασθένειες. Ομιλώντας δι' ολίγων ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας για την πνευματική προσωπικότητά της, ευχήθηκε να έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια της την αγία μητρική ευχή της, η δε μνήμη της να είναι άληκτη! 


Πατριαρχική Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Cape Town της South Africa και εόρτιο γεύμα


Πρωί Κυριακή του Ζακχαίου, 21ης Ιανουαρίου 2018, στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν, της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο. 
     Η εόρτια αυτή σύναξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης μισού αιώνα ζωής και παρουσίας της εν λόγω Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος στον Νότο της Γης! 
     Παράλληλα τελέσθηκε Πατριαρχικό 20ετές Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος Παύλου (κατά κόσμον Ιωάννη Βαρνάβα), εκ του χωρίου Πάνω Κυβίδες της Λεμεσού Κύπρου (1912-1999).
     Ακολούθησε εόρτιο γεύμα προς τιμής του Πνευματικού Πατέρα των Ορθοδόξων της Αφρικής εκ μέρους της Μητροπόλεως και των Ομογενών!
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΩΣ: 

Την Κυριακή 21η Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος προεξήρχε της πανηγυρικής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου, Πρεσβυτέρων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον χορό των ιεροψαλτών, διηύθυνε ο κ. Δημήτριος Ζητιανέλης.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, για την ανάπαυση του μακαριστού πρώτου Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος, κυρού Παύλου Βαρνάβα.

Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τα πνευματικά του παιδιά στο Κέιπ Τάουν, τόνισε τη σημασία της Εκκλησίας, της Ελληνικής Γλώσσας και της Κοινότητας. Η Εκκλησία εκφράζει την ενότητά μας, η Ελληνική γλώσσα είναι ο κοινός μας προσδιορισμός και η Κοινότητα η οικογένειά μας. Όλα αυτά πρέπει να συνυπάρχουν, για να καρποφορήσουν και έτσι να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί, μεταδίδοντάς την, στις επόμενες γενεές. Προσευχήθηκε, ο Θεός να φυλάττει την Ιερά Μητροπολη ασφαλή, ενώ κάνοντας μια συμβολική κίνηση, αφαίρεσε από το λαιμό του το προσωπικό του Επιτραχήλιο, προσφέροντάς το ως δώρο αγάπης στην Εκκλησία. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμ. κ.Σέργιο για την φιλοξενία και την αγάπη.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμ. κ. Σέργιος προσέφερε στον Μακαριώτατο ένα νέο Επιτραχήλιο, ως αναμνηστικό της επίσκεψης του, στην Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος.

Αμέσως μετά, η Ελληνική Κοινότητα, υπό τον Πρόεδρό της κ.Φώτη Σουσάλη, παρέθεσε επίσημο γεύμα στο κτήριο της Κοινοτικής Εστίας «Sea Point». Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έφθασε στον χώρο, όπου τον ανέμενε σύσσωμη η Ελληνική Κοινότητα, προκειμένου να συναντηθεί μαζί του και να λάβει την ευλογία του πνευματικού της Πατέρα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος κ. Σουσάλης, καλοσώρισε τον Μακαριώτατο στην Κοινότητα του Κέιπ Τάουν. Σημείωσε, ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι από τις παλαιότερες Ελληνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Νότιας Αφρικής και χτίστηκε από την Ελληνική Κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1900. Ανέφερε, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Κοινότητες, ξεπερνούν δε αυτές, όταν Εκκλησία και Κοινότητα εργάζονται μαζί, για την προώθηση των ιδανικών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Επίσης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Σέργιο, για την αφοσίωση και το παράδειγμα που δείχνει προς την Κοινότητα, βοηθώντας να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Τέλος, τόνισε ότι ο π. Νικόλαος Γιαμουρίδης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Κοινότητα, φέρνοντας σήμερα, πιο κοντά στην Εκκλησία και την Κοινότητα, παιδιά, νέους και ηλικιωμένους.

Τελειώνοντας την ομιλία και το χαιρετισμό του, προσέφερε στον Πατριάρχη, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας του Κέιπ Τάουν, ένα ζωγραφικό πίνακα, της κ. Fula Paxinos.

Ο Μακαριώτατος κ.Θεόδωρος, ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα για τη συμβολή της προς την Εκκλησία, προσφέροντας το σύμβολο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να τους υπενθυμίζει πως θα είναι παρόντες πάντα, στην καρδιά και τις προσευχές του.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, το Ελληνικό Προξενείο στο Κέιπ Τάουν και ο Πρόξενος κ. Θωμάς Ματσουκάς, παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχου. Εκεί, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και κάτοχο Βραβείου Νόμπελ κ. FW De Klerk. Παρούσα και η Ελληνίδα σύζυγός του, κυρία Ελίτα Γεωργιάδη. Με τον κ. Πρόεδρο συζήτησαν διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων για την πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο, καθώς και για αυτή της Ελλάδος.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Κέιπ Τάουν, ο Μακαριώτατος χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους, για την φιλοξενία τους.