e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ειδήσεις από τη Μητρόπολη Σιγκαπούρης [Vlog #19 | 24.3.2018]Εσπερίζοντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ευαγγελιστρίας Ταταούλων Κ/Πόλεως

Απόγευμα Σαββάτου, 24ης Μαρτίου 2018, παραμονής της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό Προπόδων, στα Ταταύλα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ Ἑορτῇ τοῦ  Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἐχοροστάτησε ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Κοινότητος Προπόδων Ταταούλων, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς Ἑορτῆς, τό Σάββατον, 24ην Μαρτίου, καθ᾿ ὅν τούς ὕμνους ἀπέδωσεν ἡ Χορῳδία τοῦ Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, ὑπό τήν διεύθυνσιν τοῦ Μουσικολ. κ. Παναγιώτου Νεοχωρίτου, Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Μ.τ.Χ.Ε..

Τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Γρηγόριος, Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀβύδου κ. Κύριλλος, ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί πλῆθος πιστῶν ἐντεῦθεν.

Μετά τήν ἀπόλυσιν, ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Ταταούλων, ὁ Πατριάρχης, Ὅστις, ἀφοῦ ἐξέφρασε τήν εὐαρέσκειαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τό ὑπό τοῦ Σεβ. Ἐπόπτου καί τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπιτελούμενον ἐν τῇ Κοινότητι ἔργον, ἀνεφέρθη εἰς τήν λαϊκήν εὐσέβειαν τῶν Ρωμηῶν καί τήν τιμήν, ἥν οὗτοι ἀνέκαθεν ἀποδίδουν πρός τό σεπτόν πρόσωπον τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου διά τῆς πυργώσεως περικαλλῶν πρός Αὐτήν Ἱ. Ναῶν, ὡς καί ὁ πανηγυρίζων, εὐχηθείς δέ καί εἰς τούς ἄγοντας τά ὀνομαστήρια αὐτῶν Σεβ. Μητροπολίτην Πέργης κ. Εὐάγγελον καί Ἐξοχ. κ. Γεν. Πρόξενον τά εἰκότα, καί, ἐν τέλει, σεπτῇ προτροπῇ, ὁ ἅγιος Ἀβύδου, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ὅστις ἐτόνισε τάς θεολογικάς καί ἀνθρωπολογικάς συνιστώσας τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ. 

Κατά τήν ἐπακολουθήσασαν δεξίωσιν ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ, ὡμίλησεν ὁ Ἐντιμ. κ. Κοσμᾶς Κοσμάογλου, Πρόεδρος τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχε στην «Ώρα της Γης 2018»


Για μιαν ώρα διεκόπη η φωταγώγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απόψε το βράδυ, 24 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην παγκόσμια συμβολική περιβαλλοντική δράση η «Ώρα της Γης 2018». 

Νωρίτερα, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας προπόδων Ταταούλων, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατά τον οποίο χοροστάτησε, προέτρεψε όλους να συμμετάσχουν απόψε στη διεθνή αυτή συμβολική πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. 

Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες προέρχονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην «Ώρα της Γης 2018».

Η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σικάγου κ. Ναθαναήλ | The Enthronement of Metropolitan Nathanael of Chicago [video]
Today, 23.3.2018. Live video stream of selected services from the Annunciation Greek Orthodox Cathedral of Chicago.
Τελέστηκε θεία Λειτουργία στο Πέραν Κ/Πόλεως, στην τουρκική γλώσσα


Κωνσταντινούπολη, Σάββατο του Ακαθίστου, 24 Μαρτίου 2018, στον περικαλλή Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Πέραν, τελέστηκε θεία Λειτουργία, με Πατριαρχική Χοροστασία στην τουρκική γλώσσα. Τούτο βέβαια όχι για Ρωμηούς της Πόλης, αλλά για εντόπιους Ορθοδόξους!!!
Η Παναγία ως σκεύος εκλογής του Ουρανού

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 
25 Μαρτίου 2018
(Λουκ. α΄ 24-38)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


«Πνεύμα Άγιον επιλεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι», είπε ο Άγγελος στην αγνή κόρη Μαριάμ, δηλαδή στην Παρθένο Μαρία, φέρνοντάς της την καλή είδηση ότι θα γίνει το μέσον δια του οποίου ο Θεός θα σώσει το ανθρώπινο γένος. Η Θεοτόκος Μαρία υπήρξε το «σκεύος εκλογής» του Παντοδύναμου Θεού, ο οποίος προαιωνίως και αχρόνως είχε συλλάβει το σχέδιο της σωτηρίας του πεπτωκότος και αμαυρωμένου από το προπατορικό αμάρτημα ανθρώπου.

Η Παρθένος Μαριάμ υπακούει με υπέρτατη και υποδειγματική ταπεινότητα στο θείο θέλημα. Δεν δείχνει αλαζονεία, δεν εγείρει αντιρρήσεις και δεν αμφιβάλλει, όπως, πιθανώς, θα έκανε ο καθένας από εμάς. Η πίστη της, δηλαδή η απέραντη εμπιστοσύνη της στο θείο θέλημα, είναι δεδομένη χωρίς ταλαντεύσεις.

Μια μόνο ανθρώπινη και φυσική απορία εκφράζει: πώς μπορεί να τεκνοποιήσει αφού δεν έχει σχέση σαρκική με άνδρα; Τότε ο Άγγελος της απαντά ότι το Άγιο Πνεύμα και η δύναμη του Θεού θα κατορθώσουν αυτό που ήταν, είναι και θα είναι ανθρωπίνως ακατόρθωτο. Θα φέρει, δηλαδή, στην γη τον Υιό και Λόγο του Θεού, χωρίς να συμπράξει στο μέγα αυτό γεγονός κανένας ανθρώπινος παράγοντας. Και της φέρνει ως παράδειγμα μια άλλη ευσεβή γυναίκα, την Ελισάβετ, την μητέρα του Προδρόμου, η οποία συνέλαβε, με φυσικό τρόπο, σε αρκετά μεγάλη και μη παραγωγική ηλικία.

Πολλά είναι τα παραδείγματα Αγίων γυναικών της Γραφής, οι οποίες τεκνοποιούν θαυματουργικά, όπως η Άννα μητέρα του Προφήτη Σαμουήλ, η Σάρα γυναίκα του ευσεβούς Αβραάμ, η Άννα μητέρα της Θεοτόκου κ.ο.κ.. Αυτό μας δείχνει και αποδεικνύει περίτρανα ότι τα αδύνατα τοις ανθρώποις είναι «δυνατά παρά τω Θεώ». 

Όμως, η περίπτωση της Θεοτόκου επισκιάζει όλες τις άλλες. Διότι αυτή ασπόρως έφερε στην ζωή όχι έναν απλό -έστω άγιο και δίκαιο- θνητό, αλλά τον Θεάνθρωπο και Σωτήρα. Γι’ αυτό, μεγίστη και εξέχουσα είναι η θέση της στην Εκκλησία. Υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης, αγνότητας και υπακοής υπερέχει όλων των Αγίων και δεν είναι τυχαίο που οι πρόγονοί μας πάντα την είχαν βοηθό στον αγώνα τους για την ελευθερία. Γένοιτο!