e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ στο 9ο Οικολογικό Συμπόσιο: «Οι πρόσφυγες είναι παιδιά της Εκκλησίας και δε θα πάψει να τους φροντίζει»


«Η Εκκλησία θεωρεί παιδιά της όλους τους πρόσφυγες και δεν θα πάψει να συνδράμει ενεργά και συντονισμένα για την φροντίδα και την ανακούφισή τους», τόνισε στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κατά τις εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου με θέμα: «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» (Toward a Greener Attica – Preserving the Planet andProtecting its People), που διεξάγεται από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου στην Ύδρα και στις Σπέτσες.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως το ζήτημα του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο της Ορθοδόξου θεολογικής προβληματικής, ενώ εξήρε τον πολυδιάστατο ρόλο, καθώς και την παγκοσμίου σημασίας περιβαλλοντική δραστηριότητα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο οποίος, όπως τόνισε, με την οικολογική του ευαισθησία κατάφερε να συγκεντρώσει γνήσιο προβληματισμό και να κινητοποιήσει σύμπασα την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία.

Στην ομιλία του, η οποία είχε ως θέμα την περίπτωση της Ελλάδος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι το προσφυγικό, λόγω των διεθνών συγκυριών, έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας, το οποίο προκάλεσε εμφανέστατα αδιέξοδα στην γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, αλλά και έναν έντονο διχασμό στα νομικά πλαίσια των κρατών-μελών.

Ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε τόσο την προσφορά, όσο και την φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο προσφυγικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη κιόλας στιγμή πού ξέσπασε ἡ προσφυγική κρίση στη χώρα μας βρέθηκε δίπλα στους πρόσφυγες, οργανώνοντας και συστηματοποιώντας ένα σημαντικό δίκτυο ενοριακών φιλανθρωπικών δράσεων, το οποίο αποτέλεσε έναν πράγματι επαναστατικό τρόπο αλληλεγγύης», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε με όλες της τις δυνάμεις να ενισχύσει τον όλο άνθρωπο, εκφράζοντας έμπρακτα την αγάπη της στην εικόνα του Θεού, στεκόμενη δίπλα στον κάθε πρόσφυγα αδελφό μας, αφού η Εκκλησία θέλει να βλέπει τον κάθε έναν από εμάς ως το τιμιώτατο πλάσμα της δημιουργίας, για το οποίο ο Χριστός έδωσε το αίμα Του».

Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ επεσήμανε επίσης την πολυσήμαντη δράση της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, η οποία με πρωτεργάτη τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ανέπτυξε ένα ευρύτατο δίκτυο εξειδικευμένων δομών και δράσεων καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, συνεισφέροντας τα μέγιστα τόσο στην φροντίδα, όσο και στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο Ευρωπαϊκό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.


Με λαμπρότητα η Ύδρα υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για δεύτερη φορά

Πηγή: ΥΔΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Με λαμπρότητα η Ύδρα υποδέχθηκε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο - Ιστορικές στιγμές έζησε σήμερα το νησί μας που υποδέχθηκε και πάλι τον Πατριάρχη του Γένους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Ύδρα για δεύτερη φορά από το 2014 και το  γεγονός αυτό θεωρείτε ιστορικό.Η πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πᾳτριάρχη στο νησί μας έγινε στις 19 Ιουνίου 2014, και είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ύδρας και του παραδόθηκε το Διάσημο του Ιστορικού Δήμου της Ύδρας.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη πραγματοποιείται στα πλαίσια του 9ου διεθνούς οικολογικού συμποσίου από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου 2018, με τίτλο «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», του οποίου η έναρξη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συνεχίστηκε στις Σπέτσες και την Ύδρα.

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη επιφυλάχθηκε θεμότατατη υποδοχή από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον Ιερό Κλήρο του νησιού, στην υποδοχή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, ο Δημαρχος Σπετσών κ. Π. Λυράκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ά. Κοτρώνης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ύδρας, η βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Ε. Σταματάκη, η Πολιτευτής Α' Πειραιά κ. Ζ. Ρούσσου, η Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές του τόπου, φορείς και ο λαός της Ύδρας.

Με την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και των συνέδρων του Οικολογικού Συμποσίου, στο λιμάνι  της Ύδρας σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" Ύδρας όπου ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης του προσέφερε δώρο εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, έργο του Υδραίου αγιογράφου κ. Ν. Ασπρούλη και ο Πατριάρχης ανταπέδωσε με αντιδωρο στον Δήμαρχο Ύδρας.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι σύνεδροι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, το αρχονταρίκι του Ναού και κατόπιν δόθηκε δεξίωση στους αύλιους χώρους του Καθεδρικού Ναού.

Λίγο μετά τις 16:00 έγινε η έναρξη του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά της συνοδείας του θα αναχωρήσουν από το νησί στις 19:00.

Live από Ύδρα, η δ΄ συνεδρία του Οικολογικού Συμποσίου "Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του" [+ φωτογραφίες]


Συμβαίνει τώρα (απόγευμα 7ης Ιουνίου 2018), στην όμορφη νήσο Ύδρα, μάλιστα δε στη συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.
Πηγή μετάδοσης: Πεμπτουσία
Live από Σπέτσες, η γ΄ συνεδρία του Οικολογικού Συμποσίου "Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του" [+ φωτογραφίες]


Συμβαίνει τώρα, πρωί Τρίτης, 7ης του μηνός Ιουνίου 2018, στις Σπέτσες 
Μετάδοση: Πεμπτουσία