e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός στον λόφο της Αγίας Κυριακής Μπουγιάτου εν Ζακύνθω


Δειλινό Παρασκευής, 6ης Ιουλίου 2018, στον λόφο και στον ναό της Αγίας Κυριακής, στο Μπουγιάτο Ζακύνθου, τιμώντας -δόξη και τιμή- την Αγία Μάρτυρα του Θεού. 
     Πλήθος ευσεβούς λαού ανηφόρισε στον περίοπτο και κατάφυτο λόφο για τον εορταστικό Εσπερινό, όπως και ευάριθμοι Κληρικοί, με επικεφαλής τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Έψαλε Χορωδία, υπό την διεύθυνση του Ιεροψάλτου κ. Βασιλείου Σούρμπη. 
     Στο τέλος του Εσπερινού έγινε μικρή λιτή του Εικονίσματος της Αγίας Κυριακής και Αρτοκλασία έμπροσθεν του πανηγυρίζοντος Ναού. Ομίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αναφερθείς στο πώς η Αγία Καλλιμάρτυς νίκησε τον χρόνο και τους αιώνες, φθάνοντας η μνήμη Της έως τις δικές μας ημέρες! 
     Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών "Ο Σύρτης" και ακολούθως λαϊκό γλέντι! Την όλη μέριμνα για την επιτυχία της πανηγύρεως είχε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Μπουγιάτου, με επικεφαλής τον Εφημέριο π. Διονύσιο Μαρίνο!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Μπράτης]


Αναχώρηση Οικουμενικού Πατριάρχου στο Bari της Ιταλίας

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς, 6ης Ἰουλίου, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀνθηδῶνος κ. Νεκταρίου, Ἐπιτρόπου τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει, καί Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Βοσπορίου Μαγκαφᾶ, ἀνεχώρησεν ἀεροπορικῶς εἰς Μπάρι τῆς Ἰταλίας, ἵνα, ὁμοῦ μετά τῆς Α. Ἁγιότητος, τοῦ Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου καί λοιπῶν Προκαθημένων τῶν κατά τόπους Ἐκκλησιῶν τῆς Μέσης Ἀνατολῆς, ἀνταλλάξῃ ἀπόψεις διά τήν κατάστασιν τῶν Χριστιανῶν ἐν αὐτῇ καί προσευχηθῇ ὑπέρ τῆς εἰρήνης καί τῆς εὐσταθείας εἰς τήν ἐν λόγῳ περιοχήν. 
           Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, μέλλει, σύν Θεῷ, νά ἐπιστρέψῃ εἰς τήν Πόλιν, τήν Κυριακήν, 8ην ἰδίου. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος. 

Αξιοπρέπεια και εγωισμός

-Γέροντα, ακούμε την φράση «είσαι πολύ εγωιστής» όταν βλέπουμε τον άλλο να μην λυγίζει σε κάποιες σκέψεις, στάσεις ζωής, αντιλήψεις, «θέλω» κλπ. Άλλοι λεν πως είναι θέμα αξιοπρέπειας και όχι εγωισμού. Πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αυτές τις δύο έννοιες; Ποια είναι αυτή η «λεπτή γραμμή», που σε κάνει να ξεφύγεις από την αξιοπρέπεια και να πέσεις στον εγωισμό, στον ατομισμό;

-Ο αξιοπρεπής είναι αυτός που προσπαθεί να στηρίζει την ζωή του στις αξίες της ζωής, που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Στην αγάπη, τον σεβασμό, την διάκριση, την υπομονή και τόσες άλλες. Αυτές οι αξίες τον βοηθούν και του δείχνουν πώς να ζει αρμονικά με τον εαυτό του και με το κοινωνικό σύνολο. 

Αυτές τις αξίες δεν τις δέχονται όλοι, κάποιοι τις πολεμούν. Αυτοί διέπονται από τον εγωισμό, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην ζωή τους και έχει γίνει τρόπος ζωής.

Η διαφορά με τον αξιοπρεπή άνθρωπο είναι ότι ο εγωιστής δεν ενδιαφέρεται να ζει αρμονικά με το κοινωνικό σύνολο, παρά μόνο με τον εαυτό του. Αυτή, όμως, η αντιμετώπιση τού δημιουργεί εσωτερική ταραχή, με συνέπεια να μην μπορεί να ζει αρμονικά, ούτε καν με τον εαυτό του! 

Τόσο η αξιοπρέπεια, όσο και ο εγωισμός είναι τρόποι ζωής, αλλά και επιλογή. Όμως, αντίστοιχα, άλλος ζει ζει αρμονικά, άλλος ταραγμένα. 

Είναι τόσο ξεκάθαρη η «λεπτή γραμμή», που χωρίζει τις έννοιες αυτές, που δεν χωρά αμφισβήτηση. Ο αξιοπρεπής, στηριζόμενος στις αξίες της ζωής, μέσα από την ανθρώπινη αδυναμία, προσπαθεί να συμβιώσει μέσα στο κοινωνικό σύνολο και, με το παράδειγμά του, να πείσει και άλλους να τον ακολουθήσουν. Ο εγωιστής, άνθρωπος χωρίς αληθινές αξίες, δεν έχει χώρο στην ζωή του για κανέναν άλλον. Αποξενώνεται από το κοινωνικό σύνολο και τον κυριεύει η μοναξιά. Δεν συγχωρεί, ούτε ζητά συγγνώμη. Αυτοκαταστρέφεται.

Ο εγωισμός μάς στέρησε τον παράδεισο για ένα «συγγνώμη», μας αποξένωσε από τον Θεό και μας βάζει εμπόδια σε κάθε προσπάθεια να ενωθούμε μαζί Του! Η «συγγνώμη» δεν είναι μια απλή λέξη, είναι αξία που λείπει από την ζωή μας εξαιτίας του εγωισμού μας, είναι η λέξη-κλειδί που ξεκλειδώνει τον παράδεισο!

+Αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους