e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Το πένθιμο πανηγύρι της Λιθακιάς Ζακύνθου. Συντριβή για τον αδόκητο χαμό ενός 31χρονου Λιθακιώτη


Εσπέρας Κυριακής, 22ας Ιουλίου 2018, στον Ναό της Φανερωμένης της κωμοπόλεως Λιθακιάς Ζακύνθου. Εδώ, στον κεντρικό και περικαλλή αυτόν Ναό της εν λόγω Ενορίας, κατ' έτος μεταφέρεται το Εικόνισμα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου από το φερώνυμο Παρεκκλήσιο του χωριού, ούτως ώστε, κατ' αυτή την καλοκαιριάτικη Κυριακή να τιμηθεί ο Άγιος Θεολόγος και Ευαγγελιστής, τόσο με Ευχαριστιακή Σύναξη, όσο και με λαϊκό γλέντι, δεδομένου ότι οι απανταχού Λιθακιώτες βρίσκονται αυτό τον καιρό εδώ, στη γενέτειρά τους. 
     Φέτος όμως το πανηγύρι τση Λιθακιάς ντύθηκε στο πένθος, διότι χθες, Σαββατόβραδο κι ενώ είχαν αρχίσει οι ευωχίες στο πλάτωμα της Φανερωμένης, έφτασε η φρικτή είδηση ότι ένα παλικάρι του χωριού, ο 31χρονος ηλεκτρονικός Τάσος Λευκαδίτης, καθώς επισκεύαζε ένα κλιματιστικό σε κέντρο διασκέδασης του Λαγανά, έπαθε ηλεκτροπληξία και κόπηκε το νήμα της ζωής του τόσο πρόωρα. Περισσότερα μάθετε ΕΔΩ! Όπως είναι κατανοητό, σίγησαν αμέσως οι χοροί και τα όργανα, ενώ απαξάπαντες πάγωσαν... 
     Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, δίχως κωδωνοκρουσίες, φιλαρμονικές, πυροτεχνήματα και όλα τα συναφή πανηγυριώτικα, προσήλθε ο οικείος Μητροπολίτης σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, έγινε μόνον η Παράκληση προς τον Άγιο Ιωάννη τον θεολόγο και, με τη συμμετοχή λίγων δεκάδων πιστών, έγινε η Λιτανεία του Αγίου ανά την κωμόπολη, στο τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε προσευχητικά - παρηγορητικά στο αδικοχαμένο Λιθακιοτόπουλο.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]
Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο ορεινό χωριό Μαριές της Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 22ας Ιουλίου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, του ορεινού χωριού Μαριές της Ζακύνθου. 
     Εκεί, στις ακτές της περιοχής -κατά την ισχύουσα τοπική παράδοση και αγιολογία- προσορμίστηκε το πλοίο που μετέφερε στη Ρώμη δύο Μαρίες, την Μαγδαληνή και του Κλωπά, με απώτερο στόχο τους να παραπονεθούν αυτοπροσώπως στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα για την άδικη καταδίκη και θανάτωση του Ιησού του Ναζωραίου. Λόγω θαλασσοταραχής σταμάτησαν στην βορειοδυτική Ζάκυνθο, όπου πρώτες αυτές κήρυξαν τον Χριστόν στους εντοπίους, πολύ πριν από τον Απόστολο Παύλο στην άλλη Ελλάδα. 
     Αναμιμνησκόμενη η Εκκλησία, η παροικούσα τη Ζάκυνθο, αυτό το γεγονός τελεί κατ' έτος μεγαλοπρεπή εορτή, στο λειτουργικό μέρος της οποίας προεξάρχει ο οικείος Μητροπολίτης. Έτσι, σήμερα έγινε Ευχαριστιακή Σύναξη, λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Νικόλαος Μποζίκης]