e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Το πρώτο segno του Πανηγυριού της Παναγούλας 2018 εν Βανάτω Ζακύνθου
Ξεκίνησαν απόψε οι απαιτούμενες ετοιμασίες για το επί θύραις -σε μια εβδομάδα- Δεκαπενταυγουστιάτικο Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου 2018, με το πρώτο segno (δηλαδή: σινιάλο - ειδοποίηση, με κροτίδες, μάσκουλα και χαρμόσυνες καμπανιές). Με αυτό τον πατροπαράδοτο τρόπο ειδοποιείται η Ενορία και τα πέριξ χωριά ότι φθάνει οσονούπω το πολυαναμενόμενο Πανηγύρι της περιοχής. Πολλοί αντεταδόροι (: τηρητές των εθίμων μας) συγκεντρώθηκαν στο πλάτωμα της Παναγούλας για να δουν τα πρώτα πυροτεχνήματα, τα οποία μάλιστα θα επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ. Ευχαριστημένοι όλοι αλληλοευχήθηκαν εγκάρδια: "Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε"!!!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αγάπη χωρίς ερμηνείες


-Γέροντα, πολλές φορές νιώθω στην εξομολόγηση ότι δεν με καταλαβαίνεις σε κάποια θέματα, που σου λέω.

-Παιδάκι μου, μην βασανίζεις το μυαλό σου με το αν σε καταλαβαίνω ή όχι. Πίστευε στον Θεό. Αφέσου ελεύθερα. Αυτό λέγεται εμπιστοσύνη, δηλαδή αγάπη. Εμπιστοσύνη στον πνευματικό σημαίνει εμπιστοσύνη στον Θεό. Η εξομολόγηση στηρίζεται στην αγάπη. Αγάπη στον πνευματικό, αγάπη στον πάσχοντα άνθρωπο, αγάπη στον Θεό.

Αφέσου στην χάρη του Θεού και Αυτός θα συμπληρώσει τα κενά. Δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνουμε όλα. Στην αγάπη όλα εννοούνται. Δεν υπάρχει «καταλαβαίνω», αλλά μόνο «αγαπώ», τόσο απλά. Αυτή η αγάπη όλα τα ερμηνεύει, τα εξηγεί, τα συμπληρώνει, τα καλύπτει, τα μεγαλώνει, τα ομορφαίνει, τα φωτίζει.

Η αγάπη δεν ερμηνεύεται, αλλά βιώνεται! Κάθε προσπάθεια ερμηνείας της είναι χάσιμο χρόνου και κίνδυνος να χαθούμε σε δύσβατα μονοπάτια. Η έλλειψη αγάπης δημιουργεί την ανάγκη ερμηνείας, ώστε να καλυφθεί πίσω από τα λόγια και τις κουβέντες.

Αφέσου, λοιπόν, ελεύθερα στον Θεό και δείξ' του την αγάπη σου χωρίς λόγια κι ερμηνείες. Αγάπη είναι ο Θεός και ο Θεός είναι ανερμήνευτος!

Έτσι απλά!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους 

Εγκαινισμός της αποκατασταθείσης Μονής Βουλκάνου Μεσσηνίας


Η ανακαινισμένη Μονή Βουλκάνου εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στις 7.30 το πρωί θα ξεκινήσει η αρχιερατική χοροστασία στον όρθρο, στο ναό της μονής, και στη συνέχεια θα τελεστεί η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου, Καρθαγένης Μελέτιου, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου και Μεσσηνίας Χρυσόστομου.
Στις 10.30 έχει προγραμματιστεί ο αγιασμός των εγκαινίων και η αποκάλυψη της μαρμάρινης επιγραφής.
Σε σύντομη αναφορά του ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Σμυρνής, ηγούμενος της μονής, σημειώνει: “Παρελθόντων των αιώνων και των χρόνων, το κτηριακόν συγκρότημα των κελλίων της Ι. Μονής έχρηζε ανακαινίσεως και εκσυγχρονίσεως ένεκα των φθορών και των αλλοιώσεων, αλλά και των αναγκών των ενταύθα εγκαταβιούντων. Όθεν, και εν τω αμερίστω ενδιαφέροντι, διά τα Ιερά Μοναστήρια της επαρχίας του, του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών, Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ, Χρυσοστόμου, επετεύχθη διά του υπουργείου Πολιτισμού, συγχρηματοδότησις υπό της Πατρίδος μας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, επί Πρωθυπουργίας του Μεσσηνίου Πολιτικού κ. Αντωνίου Σαμαρά και ούτω, κατά τα προλαβόντα έτη 2014 - 2017, εγένοντο εκτεταμέναι οικοδομικαί, ξυλουργικαί, μηχανολογικαί, ηλεκτρολογικαί και λοιπαί ανακαινιστικαί εργασίαι και ούτως εφθάσαμεν εις την σημερινήν ποθητήν ημέραν των Εγκαινίων, του επιβλητικού και μεγαλοπρεπούς Μοναστηρίου ημών, αποκατασταθέντος εις την προτέραν όψιν του”.
[πληροφορίες: eleftheriaonline.gr]