e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Πλήθος προσκυνητών εσπερίζοντας για τον Άγιο Φανούριο στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής, 26ης Αυγούστου 2018, στον μικρό Ναό της Παναγίας Οδηγητρίας και Αγίου Φανουρίου, της Ενορίας Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα, στην οδό Φωσκόλου πόλεως Ζακύνθου. 
     Εδώ εψάλη ο Εσπερινός προς τιμήν του αύριον εορταζομένου αγίου Μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς κι ευλογήθηκαν οι σχετικές πάμπολλες Φανουρόπιτες, τις οποίες προσεκόμισαν πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο. 
     Για την προετοιμασία και την ευπρέπεια του Παρεκκλησίου και του περιβόλου είχε μεριμνήσει ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης. 
     Παρών ήταν και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε προς τους εκκλησιαζόμενους. 
[Φωτορεπορτάζ: Ευρυδίκη Κοντογιάννη και Μαρίνα Κυπριώτη]
Ο γλυκός λόγος

Όταν προσφέρεις σε κάποιον ένα γλυκό, σκοπό έχεις να τον γλυκάνεις και να χαρεί. Ό,τι έχει έρθει σε επαφή με το γλυκό, το δοχείο και το κουταλάκι, γλυκαίνονται επίσης.

Ακριβώς έτσι ενεργεί και ο γλυκός ο λόγος. Όταν βγαίνει από το στόμα, σκοπό έχει να γλυκάνει αυτόν, που θα τον δεχθεί. Ήδη, όμως, έχει γλυκάνει και αυτόν, που τον βγάζει από μέσα του!

Ο γλυκός ο λόγος γλυκαίνει, ηρεμεί, γαληνεύει. Για να βγει, όμως, θα έχει γλυκάνει πρώτα την σκέψη, την επιθυμία, την διάθεση, την καρδιά του ιδίου του ανθρώπου. Τότε μόνο γλυκά λόγια μπορεί να εκφέρει το στόμα του, όχι όμως μόνο σε όσους τον αγαπούν, αλλά αδιακρίτως προς όλους.

Φανταστείτε την ομορφιά του κόσμου, αν όλοι προσπαθούσαμε να γλυκάνουμε τον λόγο μας. Φαντάζει σαν όνειρο, σαν αδύνατο να γίνει. Έτσι, όμως, μας έπλασε ο Θεός, όμορφα, έτσι ώστε να κυριαρχεί στην φύση μας η αγάπη και η γλυκύτητα!

Αλλάξαμε, όμως, την φύση μας, και κάθε τι το φυσιολογικό, το ονομάζουμε αφύσικο, με σκοπό να μείνουμε στην ίδια κατάσταση. Το θέλημα του Θεού είναι να είμαστε κοντά Του. Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας, αυτή είναι η φύση μας. 

Ακούστηκε ποτέ στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους γλυκύτερος λόγος από το: «ποιήσωμεν άνθρωπον»; Όλη η αγάπη του Θεού εκφράστηκε μέσα σ' αυτές τις δύο λέξεις. Η αγάπη του Δημιουργού για το δημιούργημά Του, το οποίο ονόμασε παιδί Του. 

Ξεχαστήκαμε και ξεχνάμε.
Είμαστε παιδιά Του! 

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

"Μπασίματα" Αγ. Διονυσίου, 26.8.2018: Η λιτή του σεπτού Σκηνώματός Του εντός του Ναού και η εναπόθεση στη λάρνακά Του


Σύμφωνα με το έθιμο, στις 11 το πρωί ακριβώς της σήμερον, 26ης Αυγούστου 2018 και μετά το επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, πραγματοποιήθηκε τριπλή λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου εντός του Ναού Του, υπό τις κατανυκτικές μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου και, αμέσως μετά, Δέηση ενώπιόν Του στην Ωραία Πύλη. 
     Ακολούθως μεταφέρθηκε η ιερή "κάσα" στην αργυρόγλυπτη λάρνακά Του, όπου σεβαστικώς εναποτέθηκε από τους Πατέρες της Μονής, εκεί στο λεγόμενο "Δωμάτιο του Αγίου", όπου οι φιλάγιοι προσκυνητές, κατά πολλές-πολλές εκατοντάδες είχαν την ευκαιρία μετά να κλίνουν γόνυ παρακλητικό μέχρις ενός, αλληλοευχόμενοι "Βοήθειά μας το Άγιο Κορμάκι και του χρόνου με υγεία να ξαναγιορτάσουμε"!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας][Βίντεο: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]