e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Του Αρχιμανδρίτου Δρ Παντελεήμονος Μανουσάκη, Καθηγητού Φιλοσοφίας

ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ | THE PRIMACY OF CONSTANTINOPLE


Του Αρχιμανδρίτου Δρ Παντελεήμονος Μανουσάκη, Καθηγητού Φιλοσοφίας
John Panteleimon Manoussakis
Η ΑΠΟΛΕΣΘΕΙΣΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΩΤΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ


Του Αρχιμανδρίτου Δρ Παντελεήμονος Μανουσάκη, Καθηγητού Φιλοσοφίας

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος λειτούργησε στον Ναό της Αγίας Τριάδος Οδησσού [φωτογραφίες + video]

Блаженнейший Патриарх Александрийский и всея Африки Феодор II совершил Божественную литургию в Свято-Троицком соборе г. Одессы (Видео)


Σήμερα 28η Σεπτεμβρίου 2018, δεύτερη ημέρα της επισκέψεώς του στην Οδησσό, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Οδησσού και Ισμαήλ κ. Αγαθάγγελο και πλειάδα Αρχιερέων, τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ελληνικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Οδησσού, άλλοτε έδρα της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
     Στον Ναό αυτό ετάφη το μαρτυρικό λείψανο του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Ομολογητού.
     Ο Μητροπολίτης κ. Αγαθάγγελος κατά την προσφώνησή του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψη με αφορμή τα 80ά του γενέθλια, αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία του Ναού και σε επιφανή πρόσωπα του Ελληνισμού στην Οδησσό. Τόνισε δε, ότι η ευλογητή παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ενισχύει τον ίδιο προσωπικά, τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό της πόλεως.
     Ο Μακαριώτατος με πολύ συγκίνηση μίλησε για την διακονία του επί 10 συναπτά έτη ως Εξάρχου (1985-1995), ονομάζοντας τα χρόνια εκείνα ως «περίοδο μεγάλης ευλογίας» στη ζωή του. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Αγαθάγγελο για την, τότε και τώρα, μεγάλη πατρική του αγκαλιά, όπως και για τη συνεχιζόμενη αγάπη προς το πρόσωπο του και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
     Τόνισε πως κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην Οδησσό, βίωσε δύο μεγάλα ιστορικά πολιτικά και εκκλησιαστικά γεγονότα: αφενός μεν τα δύσκολα χρόνια μετάβασης από τη Σoβιετική Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, αφετέρου δε το σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας και τους συνεχείς αγώνες του για να μην καταληφθεί η Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τους σχισματικούς.
     Επίσης, συγκινημένος αναφέρθηκε στο γεγονός προσέλευσής του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθώς και στους ανθρώπους που συνέβαλαν σ’ αυτό, μνημονεύοντας τους αοίδιμους Μητροπολίτες Οδησσού κυρό Σέργιο και Καλύμνου κυρό Νεκτάριο, των οποίων ευγνωμόνως ευχήθηκε να είναι μακαρία η μνήμη.
     Επίσης, αναφέρθηκε στον Σεβασμ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν η αφορμή μετάβασης και διακονίας του στην Οδησσό, λόγω της σχέσης του με τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.
     Ακόμη, με πολύ σεβασμό αναφέρθηκε στις ευεργεσίες του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βαρθολομαίου (νυν Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου) και του Μητροπολίτου Μελιτηνής κ. Ιωακείμ (νυν Γέροντος Νικομηδείας), οι οποίοι την εποχή εκείνη καθοριστικά του συμπαραστάθηκαν.
     Τέλος, κάλεσε τους πιστούς σε «ενότητα πίστεως και προσευχής» προσφέροντας ασημένιο θυμιατό ως αγαθή ανάμνηση της επισκέψεώς του.
     Ακολούθως, ψαλλομένου του Απολυτικίου του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, κατέθεσε άνθη στον τάφο Του και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
     Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο εκπρόσωπος του Προξένου της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος και άλλοι επίσημοι.
     Την ίδια μέρα, στην Αίθουσα Τελετών της Εθνικής Νομικής Σχολής Οδησσού, με απόφαση του Τμήματός της, ανακηρύχθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας επίτιμος Διδάκτορας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής Σχολής τον περιεκόσμησε με τα διακριτικά του αξιώματος και την πανεπιστημιακή τήβεννο.
     Κατά την ευχαριστήρια ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία της Αλεξάνδρειας, την πολύτιμη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη αλλά και την νεότερη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη της πόλεως. Τόνισε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αχανή Αφρική, όπου συνεχώς ανεγείρονται Ιεροί Ναοί, κλινικές και Σχολεία, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ίδρυση του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών «Μέγας Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια.
     Το ίδιο βράδυ, τελέσθηκαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ουσπένσκι οι ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού και του Όρθρου προς τιμήν του Οσίου Κούξα της Οδησσού, του οποίου το Ιερό Σκήνωμα φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή. Των Ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο και πολλούς Αρχιερείς.
     Συγκινητικότατη υπήρξε η προσέλευση χιλιάδων πιστών, οι οποίοι με υπομονή και τάξη προσήλθαν να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα, να λάβουν την ευχή του Μακαριωτάτου και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Αγαθάγγελο για τα 80ά γενέθλιά του.
Αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αθήνα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις  


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς, 28ης Σεπτεμβρίου, ἀνεχώρησεν ἀεροπορικῶς εἰς Θεσσαλονίκην διά νά προστῇ, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τῶν ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας διοργανουμένων, ἐν συνεργασίᾳ μετά τῆς Περιφερείας Κεντρικῆς Μακεδονίας, τῆς Περιφερειακῆς Ἑνώσεως Δήμων Κεντρικῆς Μακεδονίας καί τοῦ Δήμου Ἀμπελοκήπων – Μενεμένης, ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων ἐπί τῇ συμπληρώσει 100ετηρίδος ἀπό τῆς λήξεως τοῦ Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1918). 

Ἐξ ἑτέρου, ὁ Παναγιώτατος, κατά τό διήμερον μεταξύ 2ας καί 3ης ἀρξομένου μηνός Ὀκτωβρίου, θά μεταβῇ ἐκ Θεσσαλονίκης εἰς Κρήτην διά νά προεξάρχῃ ἐν Κολυμβαρίῳ Χανίων τῶν πραγματο-ποιουμένων ὑπό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων 50ετίας ἀπό τῆς ἱδρύσεως καί λειτουργίας τῆς Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας Κρήτης, παρουσίᾳ τοῦ Ἐξοχ. Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου καί λοιπῶν προσκληθέντων πρός τοῦτο Μακ. Προκαθημένων - Ἑταίρων τῆς Ἀκαδημίας. 

Τέλος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν 4ην Ὀκτωβρίου θά μεταβῇ ἐκ Κρήτης εἰς Ἀθήνας διά νά παραστῇ κατά τήν τελετήν βραβεύσεως Αὐτοῦ ὑπό τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου διά τάς ἐν γένει δράσεις Του ὑπέρ τῆς προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, τήν δέ ἑπομένην, 5ην ἰδίου, θά ἐπισκεφθῇ τόν Μακ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμον. Κατά τήν ἐν τῷ Κλεινῷ Ἄστει παραμονήν Του, ὁ Πατριάρχης θά μεταβῇ εἰς Μάτι Ἀττικῆς, πρός ἐνίσχυσιν τῶν πυροπλήκτων κατοίκων τῆς περιοχῆς καί τέλεσιν τρισαγίου ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν θυμάτων. 

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Ἀγκύρας κ. Ἱερεμίας καί Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, οἱ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος καί Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν, ὁ Ἱερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ἀλέξανδρος Κούτσης καί οἱ Ἐντιμ. κ.κ. Νικόλαος Μαγγίνας, Δημοσιογράφος – Φωτογράφος, καί Πέτρος Μπαζγκάρλο, ἐκ τῶν Γραμματέων τῶν Πατριαρχείων. Ἐπίτροπος Αὐτοῦ ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τα Θυρανοίξια του πρώτου Ναού με ενεργειακή αυτονόμηση (Σιρικάρι Κισάμου, 2.10.2018)


Στον Ιερό Ναό Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Σιρικάρι Κισάμου επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ενεργειακή αυτονόμηση ενός Ιερού Ναού και η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την αναβάθμιση του ενεργειακού αποτυπώματος του. Η παραπάνω έμπρακτη δράση της τοπικής Εκκλησίας εντάσσεται πλήρως στην ανάληψη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ευαισθητοποίηση όλων στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,94kW αποτελούμενο από φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες) και ενός μικρού συμβατικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ) για εφεδρεία. Το υβριδικό αυτό σύστημα θα υποστηρίζει πλήρως την αυτόνομη λειτουργία του ιερού ναού και θα συνοδεύεται από τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας του υφιστάμενου εξοπλισμού, καθώς και τεχνολογίες απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου της εγκατάστασης (Micro SCADA).

Για την επιτυχή υλοποίηση του υβριδικού σταθμού συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου οι Εταιρείες NARADA Co (δωρεά μπαταριών) και EDF EN HELLAS A.E. (δωρεά φωτοβολταϊκών συστημάτων). Η εγκατάσταση και ο συντονισμός για την λειτουργία του συστήματος έγινε από τις Εταιρείες ΗΛΙΟΑΙΟΛΙΣ Ε.Ε. και GEOMETRIS Ltd.

Τέλος, το Εργαστήριο “Φωτοβολταϊκών και Ενεργειακών Συστημάτων” του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης θα επιβλέπει τη λειτουργία του υβριδικού αυτού συστήματος, καθώς θα είναι σημαντική η συμβολή της συγκεκριμένης εγκατάστασης σε ερευνητικούς σκοπούς, όπως για την ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένου υπολογιστικού εργαλείου προσομοίωσης για μικροδίκτυα και για την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση ολοκληρωμένων λύσεων ενεργειακής αποθήκευσης με συσσωρευτές. Επίσης θα αποτελέσει κέντρο προβληματισμού και εκπαίδευσης για καθηγητές, φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι ασχολούνται με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν εις το εν λόγω εγχείρημα και την πρωτοποριακή αυτή δράση (Εταιρείες και ΤΕΙ Κρήτης). Τα θυρανοίξια του εν λόγω Ι. Ναού θα τελέσει το εσπέρας της Τρίτης, 2 Οκτωβρίου και ώρα 5.00μ.μ. ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την συμμετοχή του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αλβανίας κ. Αναστασίου, της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπων του Πατριαρχείου Ρουμανίας ως και των Αγιωτάτων Εκκλησιών Ελλάδος και Πολωνίας. Ο εξοχ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα παρίσταται εις την τελετή.

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου