e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Μητροπολίτης του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας υποστηρίζει την ενοποίηση των Εκκλησιών της χώρας και προτείνει υποψήφιο Προκαθήμενο


[Κείμενο, βάσει πληροφοριών από ουκρανικά ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]

Ένας από τους Μητροπολίτες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Cherkasy και Kaniv Σωφρόνιος, κάνει την έκπληξη, βγαίνει μπροστά και, με δηλώσεις του στα ουκρανικά ΜΜΕ, διαφοροποιείται από τη σκληροπυρηνική στάση τής εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο και προτείνει στους συνεπισκόπους του να συμμετάσχουν στο προετοιμαζόμενο Συμβούλιο για την ενοποίηση των εκκλησιαστικών τάσεων της χώρας τους σε μια Εκκλησία. 

Ο ίδιος, λοιπόν, πιστεύει ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Μόσχας στην Ουκρανία πρέπει να λάβουν μέρος στο Συμβούλιο Ενότητας. Αυτό, κατά την άποψή του, είναι απαραίτητο, ειδικότερα για την εκλογή προεστώτος της τοπικής εκκλησίας από τις τάξεις της με πλειοψηφία των ψήφων. Ο Μητροπολίτης παραδέχεται ότι έχει έρθει η αποφασιστική στιγμή, οι περιστάσεις έχουν πλέον εξελιχθεί έτσι ώστε οι πολιτικές αρχές θέλουν την ενότητα, η Κωνσταντινούπολη το αποφασίζει, άρα αξίζει να αξιοποιηθεί αυτή η κατάσταση. Προχωρά ακόμη περισσότερο, αναφέροντας: "Στην Ουκρανία υπάρχουν 12 χιλιάδες ενορίες! Και αν προσθέσετε αυτές των UOC-KP [παρατάξεως Φιλαρέτου] και UAOC [παρατάξεως Μακαρίου], θα είναι η μεγαλύτερη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών. [...] Έχουμε πολλούς πιστούς και μοναστήρια, έχουμε πολλούς μοναχούς. Γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον εαυτό μας;" 

Για να πείσει μάλιστα της Εκκλησία του να συμμετάσχει στο επί θύραις Συμβούλιο, προχωρά τη σκέψη του: "Αν κάνουμε ένα λάθος τώρα και στο ενοποιητικό Συμβούλιο των Επισκόπων δεν συμμετάσχουμε, θα υπάρξει εξαιτίας μας μια μειοψηφία, η οποία θα επιλέξει τον Φιλάρετο, διότι εκείνος έχει πει: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι πατριάρχης». Αυτό είναι κρίμα για μας! "

Ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος, εξάλλου, επειδή -όπως δηλώνει- δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για τον εαυτό του να εκλεγόταν Προκαθήμενος της Ενιαίας Ουκρανικής Εκκλησίας, όμως έχει να προτείνει έναν υποψήφιο γι' αυτή την θέση, τον οποίον είναι έτοιμος να υποστηρίξει. Λέγει χαρακτηριστικά: "Η υποψηφιότητά μου είναι ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Hovorun. Είναι άνθρωπος της γνώσης, φωτισμένος, έχει εντρυφήσει στα έργα των αγίων Πατέρων και είναι μακριά από κάθε κακό".

Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Hovorum

Κυκλοφορήθηκε το "Εορτολόγιον 2019" της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου


Βρίσκεται ήδη στα χέρια μας το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, για το επί θύραις νέο έτος, με τίτλο "Εορτολόγιον 2019", τυπωμένο κι εφέτος στο Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας, σε 10.000 αντίτυπα.  

Είναι αφιερωμένο στον Όσιο Ιωσήφ τον ηγιασμένο, Κρητικό άγιο, του οποίου το Λείψανο φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στον κεντρικό Ενοριακό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της κωμοπόλεως Γαϊτάνι Ζακύνθου. Η αφιέρωση αυτή έγινε, επειδή κατά το 2019 συμπληρώνονται τρεισήμισι αιώνες (350 χρόνια) από την Μετακομιδή Του στο νησί της Ζακύνθου, προερχόμενο από τον Χάνδακα, άμα τη πτώσει του, το 1669.

Το εξώφυλλο κοσμεί αγιογραφία του τιμωμένου οσίου διά χειρός Χαραλάμπους Γιατρά, από τοιχογραφία στον ανωτέρω Ναό του Γαϊτανίου. Το τεύχος άρχεται με πρωτοχρονιάτικες ευχές και φωτογραφία του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Αμέσως μετά υπάρχει ένα αφιερωματικό στον Όσιο Ιωσήφ κείμενο, με συνοπτικά στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του, το οποίο είναι γραμμένο από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι.Μ.Ζ. Ακολούθως δημοσιεύεται ολόκληρη η Ασματική Ακολουθία προς τιμήν του Οσίου Πατρός.

Στα καθιερωμένα του ανά χείρας νέου ημερολογίου περιλαμβάνονται το γενικό εορτολόγιο, οι τοπικές της Ζακύνθου εορτές, όλα τα αναγκαία στοιχεία για την διοίκηση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, Ναούς, Εφημερίους, Μοναστήρια, Μοναχισμό, πνευματικό έργο κλπ.

Το "Εορτολόγιον 2019" διατίθεται στην τιμή του 1,20 ευρώ από το εκθετήριο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου και όλες τις Ενορίες του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλείστες Ενορίες το διαθέτουν δωρεάν και τιμής ένεκεν στους Ενορίτες τους!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Νομαρχία για την εορτή της Δημοκρατίας και στα εγκαίνια του νέου Αερολιμένος της Κ/Πόλεως

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 29ης Ὀκτωβρίου 2018, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, μετέβη εἰς τήν Νομαρχίαν τῆς Πόλεως καί συνεχάρη, ὁμοῦ μετά τῶν ἄλλων θρησκευτικῶν ἡγετῶν, τῷ Ἐξοχ. Νομάρχῃ κ. Vasip Şahin, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Δημοκρατίας.

Τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας, ὁ Παναγιώτατος, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, συνοδευόμενος δέ ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη εἰς τάς ἐγκαταστάσεις τοῦ νεοδμήτου Ἀερολιμένος τῆς Πόλεως καί παρέστη εἰς τά ἐγκαίνια αὐτοῦ, ὡς καί εἰς τήν δεξίωσιν ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς Χώρας. 

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ευγνωμονεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την συμπαράστασή του στη σεισμοπαθή Ζάκυνθο


Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μόλις ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πληροφορήθηκε τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου, ισχύος 6,8 ρίχτερ, ο οποίος συνέβη κατά τις πρώτες ώρες της 26ης Οκτωβρίου 2018, την επόμενη μέρα απέστειλε θερμή επιστολή συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο Δ΄. 

Σήμερα (29.10.2018) ο Μητροπολίτης Ζακύνθου απάντησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ευγνωμόνως για το πατρικό ενδιαφέρον του. Το κείμενο έχει ως εξής: 

Ἐν Ζακύνθῳ τῇ 29ῃ Ὀκτωβρίου 2018
          
Πρός τήν 
Α.Θ.Π.
Τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην 
κ.κ. Βαρθολομαῖον
Εἰς Κωνσταντινούπολιν
    
     Μετά μεγάλης ἱκανοποιήσεως καί εὐγνωμοσύνης ἐλάβομεν στοργικήν ἐπιστολήν συμπαραστάσεως τῆς Ὑμετέρας Θεοτιμήτου Παναγιότητος διά τόν ἐπισυμβάντα σεισμόν ἐν Ζακύνθῳ κατά τήν νύκτα  πρός 26ην τρέχοντος μηνός.
     Δόξα τῷ Θεῷ εἴμεθα πάντες γεροί καί ἀσφαλεῖς, αἱ δέ ὑλικαί ζημίαι δύνανται ἀποκατασταθῆναι.
Ὅθεν, παρακαλοῦμεν ὅπως ἡ Παναγιότης Ὑμῶν μή παύσῃ τάς εὐχάς καί προσευχάς πρός τόν οἰκτίρμονα Θεόν ὑπέρ ἡμῶν τε καί παντός δοκιμαζομένου ἐκ παντοίων κινδύνων, ἀνά τήν οἰκουμένην.
     Δραττόμεθα τῆς εὐκαιρίας, ὅπως εὐχηθῶμεν υἱϊκῶς Ὑμῖν τε καί τοῖς περί Ὑμᾶς δύναμιν καί ὑγιείαν κατ΄ ἄμφω, διά τήν ὠφέλειαν τῆς παγκοσμίου Ὀρθοδοξίας,  ἐν καιρῷ μάλιστα ἱστορικῶν ἀποφάσεων τῆς ἐν Φαναρίῳ Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας. 



Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχου είχε ως ακολούθως: 


Η συλλογική έκδοση "Μετάνθρωπος. Ζώντας σ' έναν ψηφιακό κόσμο"

Λάβαμε εκ μέρους του επιμελητή της έκδοσης κ. Δημήτριο Κ. Γερούκαλη, τον συλλογικό τόμο, με γενικό τίτλο "Μετάνθρωπος. Ζώντας σ' έναν ψηφιακό κόσμο", ο οποίος κυκλοφορήθηκε από τις εύρωστες κι έγκριτες εκδόσεις Αρμός, το 2018, με 334 καλογραμμένες κι εύχυμες σελίδες. 

Ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται στον τόμο είναι τα ακόλουθα:
  • Επιτρέπεται να δημιουργήσουμε νέους "ισχυρότερους" και "ικανότερους" ανθρώπους; Ανθρώπους της διεπαφής (interface) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή;
  • Επιτρέπεται να προχωρήσουμε στη διενέργεια εκτεταμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων στον άνθρωπο;
  • Επιτρέπεται να παραμερίσουμε τους ασθενείς, τους αδυνάτους, τους αναπήρους, τους διανοητικά διαφορετικούς;
  • Επιτρέπεται να συναινέσουμε σε μία ηθική της σκοπιμότητας και της θεοποίησης της επιθυμίας;
  • Είναι η λύση των προβλημάτων μας ο μετάνθρωπος;
  • Είναι ο μετάνθρωπος το αναπόφευκτο μέλλον μας;

Οι απαντήσεις επιχειρούνται στα ακόλουθα περιεχόμενα του ανά χείρας βιβλίου:
  • Χαιρετισμός, Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ
  • Προλογικό σχόλιο, Σωτήρη Γουνελά
  • Εισαγωγική αναφορά, Δημητρίου Γερούκαλη
  • Η οικολογία του ψηφιακού κόσμου: μετάνθρωπος ή πρόσωπον; Δημητρίου Γερούκαλη
  • Κριτική στην επιστήμη, Σωτήρη Γουνελά
  • Machine Ex Deo, Στοχασμοί γύρω από τον θεολογικό πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας, Δημήτρη Μπεκριδάκη
  • Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας, Δημήτρη Μπεκριδάκη
  • Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση στην έννοια του μετανθρώπου, Ιωάννου Πλεξίδα
  • Άγιος: ο πραγματικός μετά-άνθρωπος, Αθανασίου Μουστάκη
  • Επιλεγόμενα, Δημητρίου Γερούκαλη

Η μνημόνευση του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στα Δίπτυχα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου | Commemoration of Patriarch Kirill of Moscow at Diptych, in the presence of the Ecumenical Patriarch Bartholomew



Όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως, μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι για δογματικούς λόγους αλλά λόγω εγωισμού και αλαζονείας, η ενέργεια αυτή της Μόσχας είναι μονομερής, αδικαιολόγητη ενώπιον Θεού και ανθρώπων και φυσικά δεν...
αφορά καμία άλλη Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός από εκείνους που είχαν τη νοσηρή έμπνευση να την αποτολμήσουν.

Στο ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και σε όλες τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, η μνημόνευση του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στα Δίπτυχα κατά τη Θεία Λειτουργία γίνεται κανονικά, γεγονός που πιστοποιεί, για μία ακόμη φορά, την θυσιαστική διακονία της αγάπης και της μέριμνας πασών των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία αποτελεί αρχαίο ιεροκανονικό απαράγραπτο Προνόμιο αλλά και ιερή υποχρέωση της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Στο βίντεο αυτό, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο facebook, παρατίθεται απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. Ενώπιον της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας, του Πατριάρχου της Αγάπης, της Συγγνώμης, της Ειρήνης και της Καταλλαγής, ο Διάκονος εκφωνεί τα Δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου κανονικά και του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, μαζί με τους υπόλοιπους Πατριάρχες και Προέδρους των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

*     *     *

As it has been written repeatedly after the unprecedented and unacceptable decision of the Russian Church to interrupt Eucharistic communion with the Ecumenical Patriarchate not for dogmatic reasons but because of selfishness and arrogance, this action of Moscow is unilateral, unjustified before God and people and of course it does not concern any other Local Orthodox Church except those who had the morbid inspiration to venture it.

In the Ecumenical Patriarchate itself, but also in all the provinces of the Ecumenical Throne, the Commemoration of Patriarch Kirill of Moscow at Diptych during the Divine Liturgy is done normally, which once again confirms the sacrificial ministry of the love and care of all Orthodox Churches, which is an ancient canonical and inalienable privilege, but also a holy duty of the Protothrone Church of Constantinople.


This video, which was broadcast live on the Ecumenical Patriarchate's facebook page, is a quote from the Divine Liturgy on Sunday, October 28, 2018, in the Holy Temple of Agios Dimitrios Xyloporta, in the presence of the Ecumenical Patriarch Bartholomew. Before the Patriarch of Love, Forgiveness, Peace and Reconciliation, the Deacon commemorates Patriarch Kirill of Moscow, along with the other Patriarchs and Presidents of the local Autocephalous Orthodox Churches.