e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Η εκ βαθέων ομιλία του Μητροπολίτου Ρεθύμνης κ. Ευγενίου στον εόρτιο Εσπερινό του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός [audio]


Εσπέρας 21ης Ιανουαρίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Θείας Μεταμορφώσεων Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται και θαυματουργεί το εκ της μεγαλονήσου Κρήτης Λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου.


Πανηγύρι στο χιονισμένο Uzungöl του Πόντου [Vlog Μητροπολίτου Σιγκαπούρης, 22.1.2019]


Τι κι αν είσαι στα 1090 μέτρα υψόμετρο στα χιονισμένα βουνά του Πόντου. Όλα μπορούν να γίνουν. Άλλωστε, δεν θέλεις και πολλά... Λίγο ο καθαρός αέρας, λίγο η καλή διάθεση των ντόπιων, μια ποντιακή λύρα και έτοιμη η αφορμή για πανηγύρι.  Βοήθησαν σ' αυτό, βέβαια, και τα ποντιακά σωματεία "Μωμόγεροι" και "Φάρος Ποντίων". 


Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Κρητικού Οσίου Ιωσήφ στο Γαϊτάνι Ζακύνθου


Η καρδιά της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου κτυπούσε σήμερα, σε ρυθμούς προσευχητικούς και σεμνά πανηγυρικούς, στον περικαλλή Ενοριακό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου, όπου θησαυρίζεται το ιερό Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου (1440-1511). 
     Παρενθετικώς θυμίζουμε ότι το Λείψανο του Οσίου μετακομίσθηκε από τους πρόσφυγες Κρήτες στην Ενετοκρατούμενη Ζάκυνθο πρις από 350 χρόνια, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 1669, τότε που ο Χάνδακας έπεσε τους πολιορκητές Οθωμανούς. Έκτοτε υπάρχει στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, αναδεικνυόμενο πηγή πνευματικότητας και αγιασμού για όσους το επιθυμήσουν. Σημειωτέον ότι, όπως έχει ανακοινώσει σε συνέδριο ο γράφων, το 1915 οι απόγονοι της κρητικής Οικογένειας Μαντινειού -η οποία έφερε το Λείψανο προ αιώνων από τη μεγαλόνησο στη Ζάκυνθο- το πούλησαν στην Ενορία του Γαϊτανίου, οπότε αποψιλώθηκαν οι Μαντινειοί στο εξής από το οποιοδήποτε δικαίωμά τους επ' αυτού.
     Σήμερα, λοιπόν, 22α Ιανουαρίου 2019, ημέρα κατά την οποίαν τιμάται η μνήμη του οσίου, πραγματοποιήθηκε εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη, στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, περιστοιχιζόμενοι από Ιερείς, μεταξύ των οποίων ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πόγκας - Πρωτοσύγκελος Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Βογιατζής - Εφημέριος του Ναού Αγ. Δημητρίου του χωριού Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου και ο Πρεσβύτερος Σταμάτιος Μηλαθιανάκης - Εφημέριος του Ναού Παναγίας Καμαριανής Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης. 
     Στην απόλυση ο Σεβ. Ευγένιος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την καρδιακή ευγνωμοσύνη του, τόσο προς τον Άγιο Θεό, όσο και τον τιμώμενο Όσιο για το ότι παλαιόθεν, από τριακονταετίας και πλέον, αξιώθηκε να επισκεφθεί ως νεαρός φοιτητής τη Ζάκυνθο, να γνωρίσει και να προσκυνήσει εκ του πλησίον τον συντοπίτη του Κρήτα Άγιο, συνδεόμενος συνάμα τόσο με την τοπική Αγιολογία, όσο και με τους ανθρώπους της νήσου. Έδειξε, εξάλλου, το ολόρθο Λείψανο του Ηγιασμένου Πατρός ως διαιώνια προοπτική και της δικής μας ανθρώπινης φύσεως προς τα Έσχατα, πλάι στον Ποιητή και Πλάστη του Παντός.
     Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας παρατέθηκαν πλούσια κεράσματα στο Αρχονταρίκι της Ενορίας, δίπλα στον Ναό, εκ μέρους του καλού Εφημερίου π. Κωνσταντίνου Γιαννιτσιώτη και των Μελών του περί αυτόν δραστήριου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. 
     Σε όλες τις ιερές Ακολουθίες παρών ήταν ο εφησυχάζων προΕφημέριος της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος, ο οποίος δαπάνησε παιδιόθεν την κάθε ικμάδα του για την προκοπή της κωμοπόλεως του Γαϊτανίου.
     [Κείμενο ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Ακολουθούν 100 φωτογραφίες, για τις οποίες μόχθησαν ο Γιώργος Χρυσικόπουλος και ο Σπύρος Νέγκας]