e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λέγεται θα προβεί σε αλλαγές σε 3 Αρχιεπισκοπές

Του Θεοδώρου Καλμούκου, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, 4 Φεβρουαρίου, 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

Σε τρεις τουλάχιστον Αρχιεπισκοπές ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές και ανακατατάξεις εντός του τρέχοντος έτους 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα».

Συγκεκριμένα, αναμένεται, όπως ισχυρίζονται πηγές του «Ε.Κ.», να τελειώσει το εκκρεμούν ζήτημα της αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, στον οποίον έχει υποδείξει τρεις φορές να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτησή του, πλην όμως έχει αρνηθεί.

Του έχει δοθεί τρίτη και τελευταία παράταση μέχρι το Πάσχα να κάνει κάτι τέτοιο, αλλιώς δεν θα έχει άλλη επιλογή ο Βαρθολομαίος, ισχυρίζονται πηγές του «E.K.» παρά να προχωρήσει στην αντικατάσταση του δι’ εκλογής του σε άλλη πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη.

Δεύτερη για αλλαγές και ανακατατάξεις είναι η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας καθότι και ο εκεί Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος έχει υπερβεί το ενενηκοστό έτος της ηλικίας του και υπάρχει και εκεί όγκος συσσωρευμένων χρόνιων προβλημάτων.

Πριν μερικούς μήνες είχε πραγματοποιήσει ταξίδι αυτοπροσώπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αγγλία και είδε εκ του συστάδην την κατάσταση. Προσανατολίζεται δε να διαιρέσει την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας σε δύο μέρη και να εκλέξει δύο Αρχιεπισκόπους αντίστοιχα.

Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας να προέρχεται εξ’ Αμερικής, ενώ και εκεί θα υπάρξουν ανανεώσεις προσώπων και θεσμών νευραλγικών θέσεων.

Αλλαγές επίσης προγραμματίζονται και για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθότι ο εκεί Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ασθενεί, όπως ενημέρωσε την Ιεραρχία του Φαναρίου ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις αρχές Ιανουαρίου.

Υπάρχει μάλιστα η σκέψη διαίρεσης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε δύο μέρη σε Βόρειο και Νότιο ή κι ακόμα σε τρία μέρη με φυσικά ισάριθμους ποιμενάρχες.

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και σε Μητροπόλεις εντός της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τους Προκαθημένους Πατριαρχείων τόσο πρεσβυγενών, όσο και νεωτέρων και άλλων Αυτοκεφάλων και Αυτόνομων Εκκλησιών, οι οποίοι είναι ελεγχόμενοι από το Πατριαρχείο της Μόσχας και οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Επιφάνιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εν Φαναρίω πιστεύεται ότι με την πάροδο του χρόνου θα θελήσουν να αναθεωρήσουν και να μην τορπιλιστεί η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εν τω μεταξύ, ο «Εθνικός Κήρυκας» πληροφορείται ότι κάποια συγκεκριμένη Ρωσική Δικαιοδοσία, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελετά την ίδρυση ελληνόφωνων κοινοτήτων ή ακόμα και Επισκοπών σε περιοχές της Αμερικής, στις οποίες θα διορισθούν ελληνόφωνες ιερείς. Εκπρόσωποί της αναζητούν κάποιον Ρωμαιοκαθολικό ή Προτεσταντικό ναό που είναι προς πώληση ή ακόμα και κάποιο οίκημα στην περιοχή της Μασαχουσέτης.

Για το αφιέρωμα του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" στον Ανδρέα Κάλβο [promo video]


Κυκλοφορείται το διαφημιστικό σποτάκι (promo video) της αφιερωματικής βραδιάς του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου "Αληθώς" για τον Ποιητή των "Ωδών" και της "Λύρας" ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, στις 10 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 7.30 το βράδυ. 

Δείτε ακολούθως το βίντεο, το οποίο ανέβηκε ήδη στο κανάλι μας στο YouTube: