e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την καταπίεση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από τους Ρώσους | Патріарх Варфоломій ексклюзивно розповів про зазіхання Росії на українську церкву


UA - Патріарх Варфоломій ексклюзивно розповів про зазіхання Росії на українську церкву та дії владики Філарета. Вселенський патріарх Варфоломій дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН.Тижню. Зокрема, проговорили про зазіхання Росії на українську церкву та дії владики Філарета. І найголовніше - який подарунок Вселенський патріарх підготував для українців на День Хрещення Русі - у сюжеті з Туреччини. Випуск ТСН.Тиждень за 14 липня 2019 року  

RU - Патриарх Варфоломей эксклюзивно рассказал о посягательстве России на украинскую церковь и действия владыки Филарета. Вселенский патриарх Варфоломей дал эксклюзивное интервью ТСН.Тижню. В частности, проговорили о посягательстве России на украинскую церковь и действиях владыки Филарета. И самое главное - какой подарок Вселенский патриарх подготовил для украинцев на День Крещения Руси - в сюжете из Турции. Выпуск ТСН.Тиждень за 14 июля 2019 года


[ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΘΕΜΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ (15.7.2019) ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΡΟΜΦΑΙΑ]

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναγνωρίσει πρώτη την Εκκλησία της Ουκρανίας''

Του Αιμίλιου Πολυγένη | 02.35

Συνέντευξη στο ουκρανικό πρακτορείο TSN και τον δημοσιογράφο Σεργκέι Καλτσένκο, παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε ερώτησεις που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία, την Αυτοκεφαλία, τον Φιλάρετο, την αναγνώριση της νέας Αυτοκεφάλης Εκκλησίας, καθώς και το ρόλο της Μόσχας.
"Ελπίζουμε ότι οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, σύντομα θα αναγνωρίσουν την Εκκλησία της Ουκρανίας. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει αργά η γρήγορα, αν βέβαια δεν υπάρξει καμία πολιτική πιέση" - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.
Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε: "Η πρώτη Εκκλησία που θα αναγνωρίσει την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα είναι η αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος".
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στα αποκλειστικά προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και στην Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Διονυσίου Δ΄ του 1686.
"Οι αδελφοί μας Ουκρανοί είχαν φτάσει σε σημείο να παραπονιούνται συνέχεια ότι θέλουν ανεξάρτητη Εκκλησία. Το ίδιο αίτημα λάβαμε κατ΄επανάληψη από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Επομένως, μετά από πολλά χρόνια προσευχών και προσπαθειών μέσω διαλόγου, βρήκαμε τους ανθρώπους που άξιζαν να λάβουν την αυτοκεφαλία" - τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα όμως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία δεν διαφέρει από την αυτοκεφαλία άλλων τοπικών Εκκλησιών, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η νέα Τοπική Εκκλησία είναι ανεξάρτητη.
Σχετικά με τις ενέργειες του επίτιμου "Πατριάρχη" Φιλάρετου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την λύπη του, λέγοντας ότι "έπρεπε να γίνει ο μέντορας του πνευματικού του γιού, αλλά επέλεξε τον λανθασμένο τρόπο".
Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε γνωστό ότι την ημέρα της εορτής του βαπτίσματος των Ρως, η επίσημη Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου θα μεταφέρει τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος για την Αυτοκεφαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (video) | Metropolitan Ignatius of Volos (Church of Greece) about the Ukrainian Autocephaly

Επισημαίνει και παρουσιάζει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί από την Πόλη, την Ουκρανία, την Ελλάδα και άλλα μέρη, μεταξύ των οποίων και πολυπληθής ομάδα φοιτητών από Θεολογικές Ακαδημίες και Ιερατικές Σχολές της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι συμμετείχαν στο δεκαπενθήμερο Πρόγραμμα Επιμορφώσεως που διοργάνωσε, στον Βόλο, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Η ομάδα των φοιτητών, που συνοδεύονταν από Καθηγητές τους από την Ουκρανία, τον Διευθυντή, στελέχη και συνεργάτες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ταξίδεψαν στην Πόλη, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, προκειμένου να λάβουν την πατρική ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ενημέρωσε τον Πατριάρχη για το πρόγραμμα επιμόρφωσης θεολόγων και φοιτητών εκκλησιαστικών σχολών από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, που εκπόνησε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, είπε, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη:

«Παναγιώτατε, μετά από τη μεγάλη και τόσο σπουδαία απόφασή Σας, να παραχωρήσετε το αυτοκέφαλο στον ορθόδοξο Ουκρανικό λαό, όπως είχατε δικαίωμα, είχαμε την σκέψη, που υποβάλαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Διευθυντή της Ακαδημίας, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συνάντηση με τους αδελφούς μας της νέας Εκκλησίας Ουκρανούς Ορθοδόξους, πιστεύοντας ακλόνητα ότι θα μπορούσε αυτό να κάνει ακόμη πιο ουσιαστική την ενότητα της κοινωνίας πλέον με το κοινό Ποτήριο …
     Από την πρώτη στιγμή είχαμε αποφασίσει να φτάσουμε μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να έχουν τη δική Σας ευχή και ευλογία με τη λήξη του Σεμιναρίου. Και ιδού, μετά από 15 ημέρες θεολογικών μαθημάτων, σημαντικών εμπειριών, είμαστε ενώπιόν Σας και χαιρόμεθα ότι από Σας θα πάρουν την Πατριαρχική ευχή και ευλογία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
     Παναγιώτατε, θεωρούμε αυτήν την προσπάθεια μια διακονία για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ευχηθείτε να ευοδωθεί η προσπάθεια, ώστε να επαναλάβουμε παρόμοιες δράσεις για τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς.
     Παναγιώτατε, δεν θέλουμε να Σας εγκωμιάσουμε, αλλά θέλουμε να Σας διαβεβαιώσουμε ότι σε όλα αυτά Εσείς είστε ο εμπνευστής. Και γνωρίζετε πολύ καλά, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι αυτό συμβαίνει από τα πολύ νεανικά μου χρόνια.
     Για άλλη μια φορά, Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε και εύχεσθε πάντοτε να διακονούμε την Εκκλησία μας και την ενότητά Της».