e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Κάθε βράδυ του 15αύγουστου ένα segno του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου 2019


Κατά την ισχύουσα τοπική εκκλησιαστική και εθιμική παράδοση, κάθε βράδυ στις 9, καθ' όλη την προ του Δεκαπενταύγουστου εβδομάδα και ενόψει του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου, ευάριθμοι Ενορίτες και φιλοξενούμενοι μεταβαίνουν στο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος ανωτέρω Ναού της Παναγούλας, όπου χτυπιέται segno (δηλαδή, σινιάλο - ειδοποίηση) του επικείμενου Πανηγυριού της Κυράς, το οποίο -ως γνωστόν- θα αρχίσει αύριο, με τον επίσημο Αρχιερατικό Εσπερινό και τον Επιτάφιο της Παναγίας και θα κορυφωθεί την επομένη (ημέρα 15αυγούστου) με την μεγαλοπρεπή Λιτανεία. Το "σένιο" περιλαμβάνει καμπαναρίσματα, μάσκουλα, μπόμπες και ρουκέτες. Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό "σένιο".
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας


Η τελευταία Παράκληση προς την Παναγία στο Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών Μπανάτου


Κατά το ιδιαίτερα ζεστό δειλινό της Τρίτης, 13ης Αυγούστου 2019, στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου Μπανάτου, εψάλη κατανυκτική Παράκληση προς την Θεομήτορα, η τελευταία του φετινού Δεκαπενταύγουστου, με τη συμμετοχή ευάριθμων πιστών.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Μεγάλη Παράκληση προς την Παναγία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [13.8.2019, πλήρες video]


Εσπέρας 13ης Αυγούστου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, εψάλη ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 
 Μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι ECCLESIA TV του Γιώργου Αρβανίτη.


Ολοκληρώνονται οι σπιτικές Παρακλήσεις προς την Παναγία. Ευκαιρία ψηλάφησης των πνευματικών αναγκών της Ζακύνθου


Ολοκληρώνονται ολοένα στην ταπεινή Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, οι κατ' οίκον Παρακλήσεις προς την Θεοτόκο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις πλείστες Ενορίες του νησιού. 

Για τους μη γνωρίζοντες, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: Ο κάθε Εφημέριος του νησιού μας -σύμφωνα με πατροπαράδοτη συνήθεια ευλάβειας προς την Θεομήτορα- επισκέπτεται τα σπιτικά της περιοχής του (όσων βέβαια Ενοριτών εκφράσουν την διάθεση σεβασμού στην τοπική παράδοση και κατά συνέπειαν στην τιμώμενη Μητέρα Παναγιά μας), κατά την διάρκεια των δεκαπέντε ημερών προ της Κοιμήσεώς Της, όπου, ενώπιον του Εικονίσματος της φαμίλιας, καντηλιού και λιβανιστηρίου, ψάλλει μια σύνοψη του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, διάρκειας συνήθως πέντε λεπτών, αναπέμποντας δέηση υπέρ υγείας και ψυχοσωματικής ευσταθείας των φαμελιτών.

Δι' αυτού του τρόπου κι εφέτος δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Εφημέριο να ψηλαφίσει εκ του σύνεγγυς τις πνευματικές ανάγκες όλων σχεδόν των Ενοριτών του (ελαχιστότατοι αρνήθηκαν, εξαιτίας μάλλον σκληροκαρδίας έναντι των θείων) και να "χαρτογραφήσει" την όση πνευματικότητα της Ενορίας του! Μάλιστα, μετά την ψαλτική απόδοση των θεομητορικών τροπαρίων, με καφέ ή αναψυκτικό και διάφορα καλοκαιρινά φιλέματα, κουβεντιάστηκαν τα κάθε λογής προβλήματα των οικογενειών, ευλογήθηκαν τα νήπια, οι έφηβοι, οι ασθενούντες, παρηγορήθηκαν οι πενθούντες, ρυθμίστηκε πότε θα κοινωνήσουν κατ' οίκον οι κατάκοιτοι και οι μη δυνάμενοι να προσέλθουν στον Ναό, παραδειγματίστηκαν εντέλει οι νεότεροι πώς οι παλαιότεροι τηρούν αδιάπτωτα τις παραδόσεις της ορθόδοξης πίστης και αυτοσυνειδησίας τους!

Ας είναι απαξάπαντες γεροί, δυνατοί, ώστε και του χρόνου να βιώσουμε "εν ενί στόματι και μιά καρδία" την χαριτοποιητική προετοιμασία του Δεκαπενταύγουστου!!!

π. Π. Κ. 


Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας και ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου, στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας Λέων, ο οποίος προϊσταται της Ορθοδόξου Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας, και ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας Tapio Luoma, στο πλαίσιο προσκυνηματικής επισκέψεώς τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Πόλη.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους, στην οποία παρέστησαν και συνεργάτες των δύο Αρχιεπισκόπων, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στον διαχριστιανικό διάλογο και συνεργασία στην Φιλλανδία, αλλά και γενικότερα στην πορεία των σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων και Λουθηρανών.

PHOTO CREDIT: NIKOS MANGINAS / ECUMENICAL PATRIARCHATE

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, 13 Αυγούστου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος κ. Λευτέρης Αυγενάκης. 

Ο κ. Αυγενάκης, που συνοδεύοταν από την σύζυγό του, κ. Λένα Μπανιά, και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του. 

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους, συζήτησαν για τη διακονία και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Ομογένεια της Πόλης και γενικότερα με το Ορθόδοξο ποίμνιο στην Τουρκία. 

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για 15αύγουστο στην Ίμβρο + άλλες ειδήσεις εκ Φαναρίου, 13.8.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ ἀναχώρησις τοῦ Πατριάρχου εἰς Ἴμβρον

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχου κ. Βενιαμίν, τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἀετίου Νικηφόρου, τοῦ Ὁσιωτ. Μοναχοῦ κ. Ἰεζεκιήλ, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίου Γεωργίου Κουδουνᾶ Πριγκήπου, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Παναγιώτου Γραφιαδέλη, ἐκ τῶν Γραμματέων τῶν Πατριαρχείων,  ἀνεχώρησε τήν μεσημβρίαν τῆς Τρίτης, 13ης Αὐγούστου 2019, εἰς τήν γενέτειράν Του Ἴμβρον, προκειμένου ἵνα προστῇ τῆς τε Θείας Λειτουργίας καί τῶν λοιπῶν λατρευτικῶν καί πολιτισμικῶν ἐκδηλώσεων, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν Πόλιν τήν Παρασκευήν, 16ην ἰδίου.


* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:

- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἑλσιγκίου καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντα καί τόν Σεβ. Λουθηρανόν Ἀρχιεπίσκοπον Turku καί Φιλλανδίας κ. Tapio Luoma, μετά τῶν συνοδῶν αὐτῶν. 
- Τόν Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερον κ. Mağakia Beskisizyan, ἐκ τοῦ ἐνταῦθα Ἀρμενικοῦ Πατριαρχείου, μετά τῶν Εὐγεν. κυριῶν Mari Mutafyan, μητρός τοῦ ἀοιδίμου Πατριάρχου τῶν Ἀρμενίων κυροῦ Μεσρώπ ΙΙ, καί Luiza Oğuş, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἱερολ. Διάκονον κ. Εὐγένιον Γεωργαντάκην, ἐκ Κρήτης. 
- Τόν Ἐξοχ. κ. Ἐλευθέριον Αὐγενάκην, Ὑφυπουργόν Πολιτισμοῦ καί Ἀθλητισμοῦ τῆς Ἑλλάδος, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης Μπανιᾶ. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Μαίρην Φούξ, μετά τοῦ ἐγγονοῦ αὐτῆς Μαρίου Βίγκα, ἐντεῦθεν, ὑποβαλόντας σέβη καί ἐξαιτησαμένους τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτῶν.
- Ὅμιλον προσκυνητῶν ἐκ τοῦ Συλλόγου Φιλάθλων τῆς Ποδοσφαιρικῆς Ὁμάδος «Liverpool», ἐκ Θεσσαλονίκης.  


* * *


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας κ. Παϊσίου, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου Ἰωάννου Χαλκίτου, ἀποφοίτου τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Στεφάνου Πόθιας Καλύμνου, τήν Δευτέραν, 12ην Αὐγούστου.