e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ας γίνει γόνιμη η καρδιά μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Δ΄ Λουκά 
13 Οκτωβρίου 2019
(Λουκ. η΄ 5-15 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Η διδασκαλία του καλού σπορέα, δηλαδή του Κυρίου, δεν έχει έναν πρόσκαιρο και εποχιακό χαρακτήρα. Είναι αιώνια, οικουμενική και πανανθρώπινη. Ο ίδιος ο Κύριος και σπορέας, άφησε πίσω συνεχιστές του έργου Του, τούς Αποστόλους αρχικά και στη συνέχεια τους Αγίους της Εκκλησίας Του. Συνεχιστές όλων αυτών είμαστε, σήμερα, εμείς και αυτό θα ισχύει έως της συντέλειας των αιώνων.
     Όμως, ο σπόρος, τον οποίο έσπειρε ο Κύριος, δεν αξιοποιείται πάντοτε σωστά από τους ανθρώπους και δεν καθίσταται κάποιες φορές -με δικό τους πάντα φταίξιμο- ωφέλιμος γι’ αυτούς. Άλλες φορές η σπορά του Ευαγγελίου, δηλαδή ο λόγος του Θεού, πέφτει σε άγονη και πετρώδη γη, η οποία συμβολίζει τον χοϊκό, υλόφρονα και εγωιστή άνθρωπο. Αυτόν, που, όχι μόνο δεν θέλει να ακούσει τη θεία διδασκαλία, αλλά αντιθέτως την ειρωνεύεται και την απεχθάνεται. Ο άνθρωπος αυτός είναι κωφός και τυφλός πνευματικά, καθιστώντας ο ίδιος τον εαυτό του τέκνο της απώλειας. Η ψυχή του είναι άγονη και στείρα, ακριβώς όπως το πετρώδες έδαφος της παραβολής. Άλλες πάλι φορές, άνθρωποι ενθουσιώδεις και επιπόλαιοι δεν ωφελούνται από το φως του Ευαγγελίου. Διότι, όπως η γη με το λίγο επιφανειακό χώμα δεν μπορεί να δώσει καρπό, έτσι κι αυτοί, βυθισμένοι στον υλισμό, τις αμαρτωλές τέρψεις, τον πλουτισμό και τις εγωιστικές μέριμνες, αφήνουν τον θείο σπόρο να μαραθεί μέσα τους και να πεθάνει οριστικά.
     Όλοι αυτοί περιορίζονται μονάχα στην απλή γνώση και παραδοχή του θείου θελήματος. Κρίνουν με τα μέτρα της επιφανειακής ανθρώπινης σοφίας και δεν προχωρούν παραπέρα ούτε εμβαθύνουν. Δεν κάνουν τη θεία γνώση πράξη στη ζωή τους. Το ίδιο συνέβη και μ’ αυτούς, οι οποίοι υπήρξαν αποδέκτες του τρίτου σπόρου. Η προδιάθεσή τους υπήρξε ίσως αγαθότερη των προηγούμενων, αλλά η ψυχή τους, γεμάτη από τα αγκάθια της βιομέριμνας -όπως το ακανθώδες και γεμάτο παράσιτα έδαφος- απώθησε και εξουδετέρωσε τον θείο λόγο.
     Κανείς δεν λέει ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να νοιάζεται για τους οικείους και την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Όμως, οφείλει να το πράττει «εν Χριστώ», με μέτρο και σύνεση. Διαφορετικά οι ανάγκες, οι οποίες αποτελούν το αγκίστρι του Διαβόλου, θα τον πνίξουν.
     Ας γίνει, λοιπόν, η καρδιά μας γόνιμη, όπως η καρδιά των ανθρώπων που δέχτηκαν τον τελευταίο σπόρο. Ας οπλιστούμε με τις αρετές της ολιγάρκειας, της αγάπης, της φιλανθρωπίας, της ταπείνωσης, της αγνότητας, βαδίζοντας το δύσκολο και κοπιαστικό, αλλά υπέροχο, μονοπάτι της Σωτηρίας. Γένοιτο!

Να αγαπάς, να ειρηνεύεις, να χαμογελάς


- Γέροντα, γιατί μας λέτε συνέχεια, "να αγαπάμε!", "να ειρηνεύουμε!", "να χαμογελάμε!";

Αυτές οι προτροπές είναι λόγια του Ιησού, δείχνοντας έτσι τρόπο ζωής στον άνθρωπο. Ο Χριστός, κατά την εδώ παρουσία Του, μας προέτρεπε ν' αγαπάμε τον εαυτό μας και τον πλησίον. Να αγαπάμε ακόμη και τον εχθρό μας και να ειρηνεύουμε.

Μετά την Ανάστασή Του, θέλοντας να διώξει τον φόβο και την απελπισία, που είχε κυριεύσει τους μαθητές, κατά την σύλληψη και τον σταυρικό Του θάνατο, σε κάθε εμφάνισή Του τους χαιρετούσε, μεταδίδοντάς τους την ειρήνη, την δική Του ειρήνη, λέγοντας σ' όλους "ειρήνη υμίν".

- Πώς μπορούμε, όμως, εμείς σήμερα να επιβιώσουμε μ' αυτές τις προτροπές; Πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που λέτε, ενώ δεχόμαστε καθημερινές προκλήσεις και πάντα υπάρχει κάποιος άλλος, που μας εμποδίζει και δεν μας αφήνει να ορθοποδήσουμε;

Η αγάπη και η ειρήνη είναι η απάντηση στην ερώτηση.

Χωρίς την αγάπη δεν έχει νόημα η ζωή. Γεμίζει απελπισία και θλίψη. Η αγάπη δίνει νόημα και λόγο ύπαρξης στον άνθρωπο. Όταν αγαπάς δεν μπορείς να μένεις άπρακτος, αγωνίζεσαι συνεχώς. Αγωνίζεσαι να προστατεύσεις αυτό που αγαπάς ή να το κερδίσεις πάλι, αν τυχόν το στερήθηκες. Η αγάπη γεννά την διάθεση για αγώνα.

Επειδή οι δύσκολες συνθήκες και οι καταστάσεις, που επικρατούν, μπορεί να σε γεμίσουν με αμφιβολίες, ψυχολογική ένταση και τελικά να παρατήσεις τον αγώνα, η αγάπη σου γι' αυτό που θες να πετύχεις ή να κατακτήσεις θα αντισταθεί στην δύναμη, που σε ωθεί να τα παρατήσεις και θα σου δώσει την δύναμη να συνεχίσεις τον αγώνα σου.

Γι' αυτό ακούς συνεχώς την προτροπή "να αγαπάς!"

- Η ειρήνη πώς επιτυγχάνεται;

Η αγάπη γεννά την διάθεση για προσπάθεια και αγώνα. Η αγάπη για τον στόχο, που έχεις βάλει σκοπό να κατακτήσεις, όσο μεγάλη κι αν είναι η δυσκολία, δημιουργεί μέσα σου μια σιγουριά ότι θα τα καταφέρεις.
Αυτή η σιγουριά μεταφράζεται σε εσωτερική ειρήνη. Η ειρήνη σού δίνει το δικαίωμα όχι απλά να βλέπεις το πρόβλημα, αλλά και να διακρίνεις τις αιτίες και την λύση του. Ταυτόχρονα δεν απομακρύνει την έννοια του λάθους από την ζωή σου.

- Τι σημαίνει, όμως, το λάθος στην ζωή του κάθε ανθρώπου;

Το μεγαλύτερο λάθος του ανθρώπου είναι η σιγουριά του ότι δεν κάνει λάθος ποτέ. Μ' αυτόν τον λογισμό, δεν αναγνωρίζει ποτέ τα λάθη του, με συνέπεια να μη διορθώνεται και να βαδίζει στην ζωή του επάνω στα λάθη του, με οδηγό τον εγωισμό του.

Με την εσωτερική ειρήνη, όμως, αναγνωρίζει το λάθος του και έχει όλο τον χρόνο να το διορθώσει. Στα λόγια μεν μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολο, πρακτικά δε δεν μιλάμε για την απόλυτη ειρήνη. Αυτήν την χαρίζει μόνο ο Χριστός.

Η προτροπή, όμως, "να ειρηνεύεις!" σημαίνει να προσπαθήσεις, έστω λίγο. Βάλ' το στην σκέψη σου και κάν' το έργο. Βλέποντας ο Θεός την προσπάθειά σου "στο λίγο", θα σε ανταμείψει με "το πολύ", και θα νιώσεις την παρουσία Του δίπλα σου. Άραγε τότε, με τον Θεό δίπλα σου, δεν θα νιώσεις την απόλυτη ειρήνη;

- Πώς μπορώ, όμως, να χαμογελώ;

Φαντάσου εσένα να αγωνίζεται για κάτι που αγαπάς.
Φαντάσου να γεμίζεις μέσα σου με ειρήνη, που είναι απόρροια της αγάπης γι' αυτό που αγωνίζεσαι να κερδίσεις.
Φαντάσου την παρουσία του Θεού στην ζωή σου!
Δεν είναι λόγοι αυτοί να χαμογελάς;
Το χαμόγελο σου δίνει θάρρος και κουράγιο.

Επιπλέον ενθαρρύνεις και τους άλλους, που σε βλέπουν να αγωνίζεσαι. Το χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπο και σκορπά ελπίδα και φως.

Στην προτροπή "να χαμογελάς", η μόνη απάντηση είναι το χαμόγελο σου!

Το χαμόγελο είναι τελικά η απόδειξη της αγάπης, που ειρηνεύει απόλυτα και πλήρως τον κάθε άνθρωπο.

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Εσφιγμένου

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 12ης Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Πανσέπτου Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 12ης Ὀκτωβρίου 2019, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου. 

***

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
  • Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, παρουσιάσαντα Αὐτῷ τόν Ἱερολ. Διάκονον κ. Ἀλέξιον Ντεμιρτζῆν, μέλλοντα ἵνα διακονήσῃ ἐν τῇ Περιφερείᾳ ταύτῃ τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, ᾧτινι ηὐχήθη εὐλογημένην διακονίαν παρά τῷ ἁγίῳ Σηλυβρίας. 
  • Τόν Ἐντιμ. κ. Μενέλαον Σουλτάνην, Ἱερορράπτην, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Χρήστου, ἐκ Θεσσαλονίκης, εὐχαριστήσαντας διά τήν Πατριαρχικήν συμπάθειαν ἐπί τῷ θανάτῳ τῆς συζύγου καί μητρός αὐτῶν ἀειμνήστου Ἑλένης. 
  • Tόν Ἐντιμ. κ. Emircan Özasi, φοιτητήν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ «Koç».

***

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
  • Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Ἀποστόλου, Ἡγουμένου τῆς ἐν Χαλκιδικῇ Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολυτρίας, κατά τήν τελετήν τοῦ ἁγιασμοῦ τῆς Ἰμβριακῆς Ἑνώσεως Μακεδονίας - Θρᾴκης, ἐπί τῇ ἐνάρξει τῶν χειμερινῶν δραστηριοτήτων αὐτῆς, καί τήν παρουσίασιν τοῦ Λευκώματος, ὑπό τόν τίτλον «Ἐκκλησίες καί Ξωκλήσια τῆς Ἴμβρου. Ἐκεί πού τά καντήλια δέν ἔσβησαν ποτέ», ἐν τῷ ἐν Θεσσαλονίκῃ Πνευματικῷ Κέντρῳ αὐτῆς, τό Σάββατον, 12ην Ὀκτωβρίου.
  • Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, κατά τήν συνδιοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Πολυτεχνείου Κρήτης, τοῦ Τμήματος Δυτικῆς Κρήτης τοῦ Τεχνικοῦ Ἐπιμελητηρίου Ἑλλάδος καί τοῦ Τμήματος AHEPA «Crete Kydon» ἐκδήλωσιν, ἐπί τοῦ θέματος «Ἡ Ἀποκατάσταση τοῦ Ἱεροῦ Κουβουκλίου τοῦ Παναγίου Τάφου», ἐν τῷ ἐν Χανίοις Θεάτρῳ «Μίκης Θεοδωράκης», αὐθημερόν. 
  • Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Κεγχρεῶν κ. Ἀγαπίου, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιμανδρίτου Νεκταρίου Νικολοῦ, τέως Μ. Συγκέλλου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κορίνθου, αὐθημερόν. 
  • Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου συναυλίαν τῆς Χορῳδίας τοῦ Καλλιτεχικοῦ Ὁμίλου καί τῆς Λέσχης Ἀλεξανδρουπολιτῶν, ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν «Δημήτριος Φραγκόπουλος», αὐθημερόν.  
  • Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Εὐαγγέλου Γρηγοριάδου, κατά τήν βάπτισιν τοῦ τέκνου τοῦ ζεύγους Ἀλέν καί Ἰωάννας Ὀφλάς, τελεσθεῖσαν ἐν τῷ Ἀρμενικῷ Ναῷ Σούρπ Ἀσντβαντζαζίν Μεσαχώρου (Ortaköy), αὐθημερόν. 


Το επίσημο Ανακοινωθέν για την Αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας από την Ελλαδική Εκκλησία


Συνήλθε σήμερα, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, εκτάκτως, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου, αποτελουμένη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε την Εισήγησή του, με τίτλο: «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας».

Στον Πρόλογο της Εισηγήσεως, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε εντατικά σε αρκετές Συνεδρίες της με το θέμα αυτό, το οποίο και παρέπεμψε στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Την 13η Αυγούστου ε.έ. οι εν λόγω Επιτροπές κατέθεσαν στην Αρχιγραμματεία το Κοινό Πόρισμα και το Εισηγητικό Σημείωμα υπό τον τίτλο: «Το ζήτημα της κανονικής δικαιοδοσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου». Το Πόρισμα των Επιτροπών, κατόπιν αναφοράς πέντε βασικών θέσεων εξ επόψεως νομοκανονικής, κατέληξε στο εξής: «Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Επηκολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις πολλών Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και η Ιεραρχία απεφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες εζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως.

Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας


Επιφάνιος ευχαριστεί Ιερώνυμο για την Αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας


Ευχαριστώ τον εν Χριστώ Αδελφό μου, τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, και όλους τους Ιεράρχες, οι οποίοι σήμερα, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, υποστήριξαν τη θέση και ακολούθησαν τις κανονικές και ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μας, σε όλα τα επίπεδα.

Την Ελλάδα και την Ουκρανία, τους δύο Λαούς μας, συνδέουν λαμπρές σελίδες ιστορίας, φιλίας και συνεργασίας. Η καθιέρωση μιας πλήρους ευχαριστιακής ενότητας και επίσημης σχέσης μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ουκρανίας αποτελεί μία ακόμη σελίδα που θα μνημειωθεί για πάντα στην ιστορία μας και στις καρδιές μας!

Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα έχω την χαρά να επισκεφθώ την Αθήνα, όσους βρίσκονται μέσα στην καρδιά μου, και να εκφράσω προσωπικά τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού μας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους Αδελφούς Ιεράρχες και το πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
______

Πρώτη η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας - 7 οι διαφωνούντες


Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, το προνόμιο να χειρισθεί την αναγνώριση της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε την όντως αναγνώριση κι έτσι η Ελλαδική Εκκλησία είναι η πρώτη που προβαίνει σε τέτοια ιστορική ενέργεια!

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, επτά ήταν οι Ιεράρχες οι οποίοι ζήτησαν αναβολή της απόφασης: Οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Ηλείας κ. Γερμανός, Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέας, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Ο Σεβ. Κερκύρας, που έχει τις δικές του ενστάσεις, απουσίαζε αιτιολογημένα.

Αναμένουμε το επίσημο Ανακοινωθέν της Συνόδου!

Εξηγήσεις και επεξηγήσεις εκκλησιαστικής ιστορίας και δεοντολογίας για το Ουκρανικό

Τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου

Ἔχει προκληθεῖ τεχνητή μεγάλη ἔνταση γιά τήν Οὐκρανία. Ἡ Οὐκρανία ὅμως γιά τό Διορθόδοξο χῶρο εἶναι κάτι σάν προπέτασμα καπνοῦ.
Κατά τήν ταπεινή μας γνώμη, σάν Σῶμα Ἱεραρχίας ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ, πρέπει νά ξεκαθαρίσουμε ἐπιπλέον στίς συνειδήσεις μας ὁπωσδήποτε δύο πράγματα: πίσω ἀπό τό Οὐκρανικό, κρύβεται (αονὁ ἡγεμονισμός τῆς Ρωσικῆς Ἐκκλησίας καί (βονοἱ μόνιμες ἐπεκτατικές πρακτικές της (ἡ μεγάλη ἰδέα τῶν Ρώσων καί οἱ ἐφαρμογές της σέ βάθος χρόνου).

Ανοικτή Επιστολή Μητροπολίτη Ζάμπιας: ΓΙΑΤΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΑΡΤΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΤΑΦΟΣ;;;


[Λάβαμε και με θλίψη δημοσιοποιούμε, προσυπογράφοντας και με τα δύο χέρια, την ακόλουθη Ανοικτή Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, η οποία αφορά στην μέχρι σήμερα (12.10.2019) αταφία του Πρωτοπρεσβυτέρου Γερασίμου Σκαρτσή, πολυφίλητου αδελφού και συλλειτουργού, ο οποίος κοιμήθηκε εν  Κυρίω πριν δέκα μέρες (2.10.2019) και παραμένει ακόμη στη Γαλλία, δίχως ελπίδα κηδείας... Τούτο δίνει γερή γροθιά στο σύγχρονο ανθρωπιστικό Πολιτισμό και απάδει σε Ιερέα. π. Π. Κ.]

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΑΦΟ ΙΕΡΕΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΚΑΡΤΣΗ

Αγαπητέ αδελφέ και φίλε πάτερ Παναγιώτη Καποδίστρια, 

όπως ήδη μάθαμε ο παμφίλτατος αδελφός μας παπά Γεράσιμος ο Σκαρτσής, γέννημα και θρέμμα του Άμμου τση Ζάκυνθος και εφημέριος στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, εγκατέλειψε, μετά από σύντομη ασθένεια, την επίγεια ζωή και αναπαύτηκε εν Κυρίω. 

Όμως, θεωρώ ότι δεν βρήκε ακόμα πραγματική και -κατ' άνθρωπον- ανάπαυση, διότι από τις 2 Οκτωβρίου 2019 παραμένει αζήτητος σε κάποιο ψυγείο στην Γκρενόμπλ, διότι -όπως πληροφορούμαι- δεν υπάρχει συμφωνία για το πού και πώς θα ταφεί. 

Μαζί με τους απανταχού φίλους τού Μεταστάντος, ρωτάω φωναχτά: Ποιος φταίει για την απαξιωτική αυτή κατάσταση; Ποιος κωλυσιεργεί την ταφή του; Επιτρέπεται ένας ιερέας να μην μπορεί να βρει τόπο αναψύξεως; Μαθαίνω ότι η Μητρόπολη Γαλλίας προτίθεται να κάνει την κηδεία του στον τόπο τής μέχρι τώρα Ενορίας του, αλλά κάποιοι το απαγορεύουν, θεωρώντας ότι πρέπει να επιστρέψει η σορός του στη Ζάκυνθο.

Πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι ο μακαριστός Αδελφός μας δεν έχει συγγενείς πρώτου βαθμού, ο δε ίδιος εν ζωή -δηλώνω εν τη αρχιερατική συνειδήσει μου- επιθυμούσε να μην επιστρέψει στη Ζάκυνθο. Δεν τον ενδιέφερε, για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης ώρας να αναφερθούν. 

Οπότε, γιατί να παραμένει άθαφτος και αφρόντιστος νεκρικά; Τώρα φέρνω στον νου μου την αυτοθυσία της Αντιγόνης της αρχαίας τραγωδίας, για να κηδέψει τον άταφο αδελφό της έναντι της αταφίας που διάταξε ο Κρέοντας... Εμείς, τι κάνουμε για τον νεκρό Αδελφό μας;

Πάτερ Παναγιώτη, απευθύνομαι σε σένα, διότι και τους τρεις μας συνέδεε παλιά φιλία, αλλά μέσω εσού ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ προς κάθε φίλο ή συγγενή καλής θελήσεως να μην παρεμβάλουν προσκόμματα την ταφή του παπα Σκαρτσή. Δεν πρέπει σε έναν λειτουργό του Υψίστου τέτοια αδοξία. Άλλωστε, για όλους μας, κυρίως τους εκκλησιαστικούς ανθρώπους της Διασποράς, “πάσα γη τάφος”. 

Με πολλή πίκρα και δίκαιη αγανάκτηση
+ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης

Χειροτονία Διακόνου στην Πέρθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο [πλήρες video]


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, στον μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πέρθης, η Χειροτονία σε Διάκονο του κ. Ελευθερίου Γεροβασίλη, εγγάμου με δύο τέκνα, εγγονού του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Μποζίκη εκ της Λιθακιάς Ζακύνθου.

Την Χειροτονία του νέου κληρικού τέλεσε ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος απηύθυνε προς τον π. Ελευθέριο λόγους στοργικούς και αγαπητικούς, παρακαταθήκες για το στάδιο των αρετών που επέλεξε ως λειτουργός θείων Μυστηρίων.





Ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής


Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2019, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να παραλάβει αυτοπροσώπως το Βραβείο Αθηναγόρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.