e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Μητροπολίτης Πατριαρχείου Γεωργίας: Κανονική, δίκαιη, λεβέντικη και θεοφιλής πράξη η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος


Παρατίθεται απομαγνητοφώνηση τηλεοπτικής συνέντευξης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τσκοντίντι κ. Πέτρου, Ιεράρχου του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Λαμπρά εγκαίνια του Καθολικού της Ι. Μονής Αγίας Σκέπης Σολάν της Γαλλίας


Με κατάνυξη και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό ετελέσθησαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης Σολάν στη Νότια Γαλλία (Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους).
     Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ο οποίος συλλειτούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο.
     Συλλειτούργησαν Ηγούμενοι και πατέρες από το Άγιον Όρος, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι γέροντες Ελισαίος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Ηλίας του Τερασόν, Μωυσής της Ι. Μονής Αγίου Μαρτίνου Καντούκ  και Σιλουανός από το Λα Φορί.

Ο Αθηνών στην χειροτονία του νέου Καλαβρύτων: Η Εκκλησία πρέπει να είναι ενωμένη
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην ανάγκη της ενότητας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Η χειροτονία τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ παρέστησαν, δεκάδες Αρχιερείς, κλήρος και λαός.

Πρωθιερεύς Ρωσικής Εκκλησίας: "Παρασυναγωγή του σατανά η Εκκλησία της Ελλάδος - Σκυλιά του διαβόλου οι Ιεράρχες της"


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Ο Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνοδικής Επιτροπής για τη Συνεργασία Εκκλησίας και Κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας από το 2009 έως το Δεκέμβριο του 2015. Είναι μέλος του Δημοσίου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου έως τις 29 Δεκεμβρίου 2015 (πρόκειται για διεθνή δημόσιο οργανισμό που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993 υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με σκοπό την ένωση του ρωσικού λαού. Επικεφαλής του είναι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος). Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες γνώμης του έτους 2013, ο Τσάπλιν ήταν το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τον Πατριάρχη Κύριλλο. 
     Ο εν λόγω υψηλόβαθμος κληρικός του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος στο παρελθόν, τουλάχιστον μέχρι το 2015, εθεωρείτο «το στόμα του Πατριάρχου Κυρίλλου», προέβη σε μια πρωτόγνωρη υβριστική επίθεση κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεραρχίας και του Κλήρου της, μετά την απόφαση της τελευταίας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (το vk) έγραψε τα εξής:

Βαρθολομαίος: Η Ι. Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 800 ετών από την χειροτονία του Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Σερβίας, από τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α’ στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, 13 Οκτωβρίου, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό, προκειμένου να τιμηθεί και από την Μητέρα Εκκλησία, η ευλογημένη αυτή επέτειος - σταθμός στις σχέσεις με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας. 

“Ο Θεός μας καταξίωσε να ζήσουμε την σημερινή ημέρα και να ενθυμηθούμε μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως ήταν η χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Σάββα, εις την Νίκαιαν της Βιθυνίας, πριν από 800 χρόνια. Ο Άγιος Σάββας τιμάται μεγάλως υπό των Σέρβων Ορθοδόξων αδελφών μας”, ανέφερε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία,  και πρόσθεσε ότι η Μητέρα Εκκλησία θεώρησε χρέος της να τιμήσει και αυτή το μεγάλο αυτό γεγονός.  

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστικαν ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Ολεκσαντρ Γκαμαν, και η παρουσία του έδωσε την αφορμή στον Παναγιώτατο να αναφερθεί στη χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

“Σήμερα θα πρέπει να είναι ο κ. Γενικός Πρόξενος, όπως και όλοι μας, ιδιαιτέρως ευτυχής διότι, όπως γνωρίζετε, αδελφοί,  χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αφ’ ενός αναγνωρίζεται και επιβεβαιούται το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να απονέμει τα Αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφ’ετέρου, κατά συνέπειαν, και επί τη βάσει αυτού του δικαιώματος του Πατριαρχείου μας, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος ανεγνώρισε το Αυτοκέφαλον που έδωσε το Πατριαρχείο μας, προ μηνών, εις την νεοπαγή Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Πιστεύουμε και ευχόμεθα εδώ εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι τελικώς το εκκλησιαστικόν θέμα της Ουκρανίας θα αποτελέσει το σημείον, γύρω από το οποίο θα επαναβεβαιωθεί και θα ενισχυθεί η ενότης των αδελφών Αγίων Ορθοδόξων του Θεού Εκκλησιών επί τη βάσει της γνησίας εκκλησιαστικής παραδόσεως και κανονικής τάξεως. Εμείς από την θέση αυτή ευχαριστούμε την αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος και ευγνωμονούμε τον Μακαριώτατον Πρόεδρον της Συνόδου της Ιεραρχίας Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία και οδήγησε τα πράγματα εις το χθεσινό αίσιον αποτέλεσμα.”

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στη σημερινή χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερωνύμου, στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, καθώς και στην εκλογή ακόμα δύο νέων Μητροπολιτών, Φθιώτιδος και Λήμνου, και δύο βοηθών Επισκόπων, εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχές του προς τους επαξίως εκλεγέντες από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Σασίμων Γεννάδιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο οποίος εξήρε την ανεπανάληπτη προσωπικότητα και τις αρετές του Αγίου Σάββα, τόσο ως Μοναχού στο Άγιον Όρος όσο και ως Ιεράρχου, και επισήμανε ότι δημιούργησε έναν άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στη Μητέρα Εκκλησία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου με τον λαό της Σερβίας. 
Μετά την απόλυση τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Μανουήλ Α’.

Χθες, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, Ιεράρχες, κληρικοί και μέλη της Ομογένειας της Πόλης πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στη Νίκαια της Βιθυνίας (İznik), κατά την οποία ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, που μεταξύ άλλων έχει πραγματοποιήσει σπουδές και στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο ιστορικό γεγονός της χειροτονίας του Αγίου Σάββα, ως Αρχιεπισκόπου Σερβίας, που τελέσθηκε στην πόλη αυτή. 

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη του Επισκόπου Γκούλου κ. Σιλβέστρου στην Αιθιοπία


Αυτές τις ημέρες, μετά από πρόσκληση του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αδδίς Αμπάμπα, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντα κ. Σίλβεστρος.
     Σήμερα, Κυριακή 13η Οκτωβρίου 2019, οι δυο Ιεράρχες συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπάμπα.
     Ο Σεβασμ. κ. Δανιήλ καλωσόρισε τον Θεοφιλ. κ. Σίλβεστρο στην αιθιοπική πρωτεύουσα, εκφράζοντας τη χαρά της εν Αιθιοπία Τοπικής Εκκλησίας για την έλευσή του, η οποία ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη επίσκεψη Αφρικανού Επισκόπου στην Αδδίς Αμπάμπα. 
     Επίσης, ο Μητροπολίτης μετέφερε την πατρική αγάπη και τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β προς τους πιστούς.
     Ο Θεοφ. εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του ανάμεσα στους εν Αιθιοπία Ορθοδόξους, ευχαρίστησε τον Σεβασμ. κ. Δανιήλ για την πρόσκληση και ομίλησε για την "σπορά του Ευαγγελλίου" της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ουγκάντα.
     Ο Σεβασμ. προσέφερε στον Θεοφιλ. σταυρό ευλογίας, για να αγιάζει τους Ορθοδόξους πιστούς της Επαρχίας του.
     Παρόντες, η Επιτετραμμένη της Ελλάδος κ. Βασιλική Σκαλιστήρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημήτριος Συκάς.

Κυριακή, 13.10.2019, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Δ΄ Λουκά, 13ης Οκτωβρίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου για την Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν εκ του ψαλτηρίου οι Ιεροψάλτες του Ναού με τους βοηθούς τους, ήτοι οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σωτήριος Στραβοπόδης, ο δε κ. Ζούλας ομίλησε επί της ευαγγελικής παραβολής του Σπορέως. 
     Ακολούθησε το Ετήσιο Μνημόσυνο του μεταστάντος αείμνηστου Ενορίτου μας Διονυσίου Νικ. Κοντονή.
Οκτώ υπουργοί της Αιγύπτου και δεκάδες Πρέσβεις επισκέφθηκαν την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά


Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, υποδέχτηκε μία πλειάδα υπουργών της Αιγυπτιακής κυβέρνησης και δεκάδες πρέσβεις από όλον τον κόσμο, με αφορμή το 5ο κατά σειρά ετήσιο Φόρουμ για την Ειρήνη Μέσω Θρησκειών, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2019, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, και με την καθοδήγηση του φιλέλληνα ανώτατου αξιωματούχου της χώρας, του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, στρατηγού Χάλιντ Φούντα.

Ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της πολυαιώνιας Μονής, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσων πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης και διπλωματικών αντιπροσωπειών από όλον τον κόσμο, που επισκέφτηκαν από κοινού το μοναστήρι, θαύμασαν το καθολικό της Ιεράς Μονής, εκεί όπου φυλάσσονται τα σεπτά λείψανα της Αλεξανδρινής Αγίας Αικατερίνης, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό και εντυπωσιάστηκαν από το Σκευοφυλάκιο και την περίφημη Βιβλιοθήκη.

Το «παρών», τόσο στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια του Νοτίου Σινά όσο και με την επίσκεψή τους στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι, ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, η υπουργός Τουρισμού Ράνια αλ Μάσατ, η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ, η υπουργός Πολιτισμού Ενάς Άμπντελ Ντάγιεμ, ο υπουργός Βακουφίων Μοχάμεντ Μοχτάρ Γκόμαα, ο υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Άλι Μοσέλχι, ο υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης Μαχμούντ Σααράουι και ο υπουργός Αθλητισμού Άσραφ Σόμπχι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μητέρα Εκκλησία γιόρτασε με Πατριαρχική - Συνοδική Λειτουργία τα 800 χρόνια της θυγατέρας Σερβικής Εκκλησίας


Αφορμής δοθείσης από την συμπλήρωση 800 ετών από την χειροτονία του Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Ιπεκίου, από τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ στη Νίκαια της Βιθυνίας, σήμερα Κυριακή Δ΄Λουκά, 13 Οκτωβρίου 2019,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄προέστη Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, για να εορτασθεί από την Μητέρα Εκκλησία, η ιστορική αυτή επέτειος της θυγατρός Εκκλησίας της Σερβίας. Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. 
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]