e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Μακριά από τον δαίμονα του κέρδους

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Στ΄ Λουκά 
20 Οκτωβρίου 2019
(Λουκ. η΄ 27-39 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Ο δυστυχής δαιμονισμένος, ο οποίος αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο για τους συμπατριώτες του και ο οποίος ρακένδυτος, εξαθλιωμένος και αυτοκαταστροφικός περιφερόταν, γινόμενος ο φόβος και ο τρόμος για τους γύρω του, ξαφνικά, σώφρων και ευπρεπής, κάθεται ευλαβικά στα πόδια του Σωτήρα Χριστού. Πριν από λίγο, με τη δύναμη του Θεού, η οποία ανατρέπει ακόμα και τους φυσικούς νόμους, απαλλάχτηκε οριστικά από τα πονηρά πνεύματα πού τον βασάνιζαν. Όμως, αυτός είχε τουλάχιστον το ελαφρυντικό ότι οι δυνάμεις του κακού τον κατέλαβαν, παρά τη θέλησή του. Έτσι, ακόμη κι αν είχε αποβάλει την ντροπή, την καλοσύνη και τη σεμνότητα, δεν έφταιγε ο ίδιος. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να θεωρηθεί περισσότερο αξιολύπητος παρά αξιοκατάκριτος. 
     Ωστόσο, πολύ πιο αξιοκατάκριτος και καταδικαστέος είναι ο αμαρτωλός άνθρωπος. Αυτός, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από έναν δαιμονισμένο. Γίνεται έξαλλος και κακός θεληματικά, βασανίζει τους γύρω του, παρεκτρέπεται, συκοφαντεί, αδικεί, μισεί και φθονεί. Είναι υποδουλωμένος  στον πλούτο και τις εγωιστικές απολαύσεις. Βυθίζεται καθημερινά, όλο και πιο πολύ, στον βούρκο της αμαρτίας.
     Παράδειγμα τέτοιων ανθρώπων, στην ευαγγελική περικοπή, είναι οι κάτοικοι των Γαδάρων. Αυτοί, παραβιάζοντας απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα τον θρησκευτικό νόμο της εποχής τους, έβοσκαν χοίρους (ζώα τα οποία εθεωρούντο  ακάθαρτα για τους Ιουδαίους), για να πουλήσουν το πανάκριβο κρέας τους και να πλουτίσουν ανόμως. Όμως, ο Κύριος, που γνώριζε τις καρδιές τους και τις κατακριτέες πράξεις τους, δεν τους άφησε απαιδαγώγητους. Δεν απείλησε, βέβαια, ούτε έβλαψε τις ζωές τους, αλλά τους χτύπησε παιδαγωγικά εκεί που πονούσαν, απομειώνοντας την περιουσία τους. Και αυτό, για τον άπληστο άνθρωπο, συνιστά τη μεγαλύτερη δοκιμασία και δυστυχία. Βλέποντας τους χοίρους τους, καταλαμβανόμενους από τα δαιμόνια, να γκρεμίζονται και να πνίγονται στη θάλασσα της Τιβεριάδας, καταλήφθηκαν από πανικό και φόβο μέγα.  Όμως, δυστυχώς δεν μετανόησαν. Ο δαίμονας του κέρδους τούς είχε τόσο κυριεύσει, που, όταν συνήλθαν κάπως, μετέβησαν στην πόλη και άρχισαν να συκοφαντούν τον Ιησού και να υποκινούν την δίωξή Του. Γι’ αυτούς, ο Ιησούς ήταν ένας εχθρός, από τον οποίον ήθελαν να απαλλαγούν, καθώς η συναίσθηση της ενοχής τούς ταλάνιζε και τούς έπνιγε.
     Ας μην τους μιμηθούμε, λοιπόν, ώστε η ζωή μας να είναι γεμάτη από την ηρεμία, το φως και τη χαρά του Θεού και ας αφιερώσουμε τον εαυτό μας στη διακονία του πλησίον μας. Γένοιτο!

Πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός στα Ομαλά Κεφαλληνίας προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου [live]

Βράδυ Σαββάτου, 19ης Οκτωβρίου 2019, ο πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου, από τη Μονή του, στα Ομαλά Κεφαλληνίας, όπου θησαυρίζεται το σεπτό Σκήνωμά Του.
Την μετάδοση πραγματοποιεί απευθείας ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός ΙΟΝΙΑΝ.


Έφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αθωνική Μονή Ξενοφώντος [video]






Απόψε, σαββατόβραδο 19ης Οκτωβρίου 2019, κατ' αρχήν στον αρσανά και ακολούθως στην περίβλεπτη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, όπου Ηγούμενοι, Μοναστές και πλήθος προσκυνητών του Αγίου Όρους υποδέχτηκαν -δόξη και τιμή- τον κυριάρχη Επίσκοπο του Άθωνα, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄. Ακολουθούν τα σχετικά video:


Ευθυμεί τις; Μνημονευέτω!




Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και no comments!!!

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο «στύλος» της αποστολικότητος στην καθ’ ημάς Ανατολή


Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΝΩΤΗ , Πρεσβυγενούς Άρχοντος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
Πολλές φορές η «Ιστορία», έγραφε ο γνωστός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν, «έχει συσκοτισθεί από εχθρότητα, προκατάληψη και αμάθεια». Στις ημέρες μας επιδιώκεται κάτι το δαιμονικό και φρικτότερο: να διαψευστεί ο λόγος του Κυρίου προς τον εκπρόσωπο του Καίσαρα Πιλάτο ότι: «η βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου… ουκ εστιν εντεύθεν… αλλά ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία» (Ιω. ιθ΄36).


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ροτόντα σε εκδήλωση της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης"


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ροτόντα, σε εκδήλωση της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης", τώρα, μεσημέρι της 19ης Οκτωβρίου 2019

Σήμερα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ο εγκαινιασμός του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων στη Ροτόντα, παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, δηλαδή η υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με: το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Ραβέννας, τον Δήμο Λευκωσίας, τη Σερβική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Κέντρο Κυριλλο-Μεθοδιανών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Pax Byzantino-Slava. 


Μεγάλες στιγμές σήμερα στην Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης [video - photos]




Την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για την εισήγησή του στην Ιεραρχία σχετικά με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτούργησαν σήμερα το πρωί στον ιστορικό ιερό ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, ενώ παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του ιδρύματος «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», τονίζοντας πως «τούτος ο τόπος εκφράζει όλο τον Ελληνισμό από αρχαιοτάτους χρόνους» και μιλώντας για την ιστορία του ναού και τις εργασίες αποκατάστασής του ανέφερε πως «με πολύ πόνο, προσπάθεια και κόπο η αρχαιολογική υπηρεσία, με τη συμπαράσταση των ιερέων και την συμμετοχή μου, φέραμε εις την προτέρα δόξα την Εκκλησία αυτή, η οποία είναι καύχημα για όλη την Μακεδονία και όχι μόνο».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε πως «η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα για τα πνευματικά μας προβλήματα, για τα ιστορικά μας θέματα και για το φρόνημά μας που πρέπει να είναι ενωτικό και αφιερωμένο στην Ελλάδα».

Κατόπιν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον ιστορικό ναό και στην εικόνα της Παναγίας της Ρευματοκρατόρισσας, ενώ τόνισε πως «το μεγαλείο της ιστορίας έγκειται κυρίως στο μέλλον και η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος, αλλά απαιτείται ο σεβασμός στο παρελθόν».

Εξέφρασε, επίσης, την αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το αγέννητο παιδί, την άνοδο του ποσοστού της υπογεννητικότητας και τις εκτρώσεις, ενώ τόνισε πως «καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του αγέννητου βρέφους» και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Πανορθόδοξης Διάσκεψης στην Κρήτη για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας πως «το δικαίωμα στην γέννηση είναι το πρώτο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Απευθυνόμενος, ακόμη, προς κάθε κατεύθυνση έστειλε το εξής μήνυμα: «Προστατέψτε την μητρότητα και στηρίξτε την οικογένεια», ενώ εξήρε την πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διακήρυξη της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αγέννητου παιδιού.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο που με την εισήγηση του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα «ταυτίστηκε αδελφικώς και εναρμονίστηκε με τις κανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ανέγραψε στα δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου» σημειώνοντας πως «πρόκειται για την ικανοποίηση ενός δικαίου αιτήματος που εκκρεμούσε χρόνια και κρατούσε εκατομμύρια ανθρώπους εντός ενός σχίσματος. Αναμένουμε με χαρά την επίσκεψη του Μητροπολίτη Κιέβου για να δουν οι Ουκρανοί αδελφοί μας ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες σε αυτούς την πίστη και τα γράμματα, ανοίγουν τις αγκαλιές τους και πάλι σε αυτόν τον λαό ως αδελφοί προς αδελφούς, για να ενωθούν εν αληθεία και αγάπη με εμάς».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση και όλους τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, αλλά και για την αγάπη τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ευχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για αναγνώριση Επιφανίου Κιέβου [video]


Στην Ομιλία του, κατά την Πατριαρχική θ. Λειτουργία στον Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, σήμερα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, κατά την οποία ο Παν. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ συλλειτούργησε μετά του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε με λόγους θερμούς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την αναγραφή του ονόματος του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ στα Δίπτυχα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σημειωτέον ότι κατά την ιστορική αυτή θεία Λειτουργία μνημονεύτηκε για πρώτη φορά επισήμως σε Συλλείτουργο Προκαθημένων το όνομα του Επιφανίου Κιέβου, γεγονός που συνιστά την τυπική "αναγνώριση" της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.



Η Εκκλησία της Ελλάδος έγραψε Ιστορία: ΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΙΕΒΟΥ




Η Εκκλησία της Ελλάδος συντελεί ώστε να γραφτεί σήμερα νέα χρυσή σελίδα στην Εκκλησιαστική Ιστορία: ΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗΚΕ ο ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΙΕΒΟΥ, παρόντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄στην υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ Ευχαριστιακή Σύναξη, στον Ναό της Αχειροποιήτου της Θεσσαλονίκης.

Ιστορική Πατριαρχική και Αρχιεπισκοπική Συλλειτουργία στην Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης με μνημόνευση Επιφανίου Κιέβου [live]


Όντως ιστορική Πατριαρχική και Αρχιεπισκοπική Συλλειτουργία σήμερα (Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019) στον παλαίφατο και περίοπτο Ναό της Παναγίας της Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Παν. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, μετά των τιμίων Συνοδειών αυτών. 
     Η ιστορικότητα της Ευχαριστιακής αυτής Συνάξεως έγκειται στο ότι κατά την διάρκειά της μνημονεύεται για πρώτη φορά επισήμως στα Δίπτυχα, στην Εκκλησία της Ελλάδος, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος
     Τούτο σημαίνει ότι πλέον η νεοπαγής Εκκλησία των Ουκρανών αναγνωρίζεται παγκοίνως και επ' εκκλησία ως Αυτοκέφαλη από την Ελλαδική Ορθοδοξία!






Μήνυμα ενότητας από το Άγιον Όρος


Οι Αγιορείτες με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον κανονικό επίσκοπο του Αγίου Όρους και πνευματικό μας πάτερα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Όλοι περιμένουν για διάφορα θέματα, ιδίως πνευματικά, να εκφραστεί το Άγιο Όρος. Όπως είναι γνωστό, μόνο μέσα από τη Σύναξη των Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών εκφράζεται το Άγιο Όρος. Συνεπώς, κάθε άλλη, μεμονωμένη άποψη, που διαχέεται, αφορά προσωπική γνώμη και όχι το σύνολο του Αγίου Όρους, όπως προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν.

Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να μεταδώσουν ένα τεχνητό κλίμα έντασης και απαξίωσης προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αυτά τα άτομα δεν εκφράζουν επ' ουδενί το σύνολο του Αγίου Όρους, όπως τεχνηέντως θέλουν να παρουσιάσουν. Σκοπός τους είναι η παραπλάνηση και η δημιουργία κλίματος διχασμού. Εξαντλούνται σε ένα δικό τους μονόλογο. Δεν έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από θεσμικές συνάξεις και να σέβονται τα όργανα των κοινών αποφάσεων. Εν τέλει, με τη συμπεριφορά τους οδηγούν σταδιακώς τον εαυτό τους στην απομόνωση, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός Εκκλησίας.

Το Άγιο Όρος έχει καταφέρει ανά τους αιώνες να διατηρηθεί, διότι πάντοτε οι Αγιορείτες πατέρες κρατούν από τη μια το Ευαγγέλιο και από την άλλη τις σχετικές με τη λειτουργία του Αγίου Όρους διατάξεις (από τις παλαιές έως τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους), δηλαδή την σταθερότητα τους στην πίστη και τους θεσμούς. Η σχέση του Αγίου Όρους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι, επίσης, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ευχόμαστε η Παναγιά να δίδει ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων που προσπαθούν να μεταδώσουν την αδικαιολόγητη ή ακόμα και επιτηδευμένη ταραχή τους στους άλλους.

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου

Δύο εκθέσεις εγκαινίασε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Δύο εκθέσεις εγκαινίασε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων “Βυζαντινός Κόσμος” της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”, στην οποία συμμετέχουν φορείς της πόλης.

Πρόκειται για την έκθεση της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη ”Μολυβδόβουλα: Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου” και των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού κοσμήματος “ Βυζαντινή Σαγήνη” για κόσμημα εμπνευσμένο από το Βυζάντιο.

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι το κόσμημα “αποκαλύπτει τον τον πολιτιστικό περίγυρο της εκάστοτε εποχής, μαρτυρεί περί της ποιότητος του καλλιτεχνικού αισθητηρίου εκάστης περιόδου και περί της ιεραρχήσεως των αξιών εν αυτή”. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, πρόσθεσε, πολλές φορές παρουσιάζεται ως καταπολεμούσα το κόσμημα και τον καλλωπισμό, αλλά σε αυτό υπάρχει μια παρερμηνεία. Η καλλιτεχνική δημιουργία και η χρήση υλικών στοιχείων για τη διακόσμηση , η έμπνευση και η αποκάλυψις του βάθους των πραγμάτων δια της τέχνης “αποτελούν έκφραση της Θεοδωρήτου δημιουργικότητος του ανθρώπου και συμβάλλουν εις τον πολιτισμόν και την πνευματικήν ανάπτυξίν του”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

“Η Εκκλησία δεν απορρίπτει τον κόσμον αλλά τον μεταμορφώνει. Αναδεικνύει τον άνθρωπον εις Θεού συνεργό” επισήμανε και συμπλήρωσε πως “αναγνωρίζομεν τον υψηλόν πολιτισμόν και τα επιτεύγματα των πατέρων μας, όχι μόνο εις τη διάσταση των πνευματικών τοιούτων αλλά και στην υλική των μορφή και εξέλιξη”.  

Ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος κατέχει τη θέση του πρόεδρου της “Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ότι “ ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε από καρδιάς τον Θεό που ενέπνευσε στον Πατριάρχη την απόφαση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο και μιλώντας εκτός κειμένου είπε “ δεν θα σας πω απλώς σας σέβομαι, που είναι σαφές, αλλά θα πω ότι σας αγαπώ πάρα πολύ”. Πρόσθεσε δε, ότι η Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν η μοναδική από πολλές πόλεις του ελληνικού χώρου, η οποία διατήρησε ανά τους αιώνας τον αστικό χαρακτήρα της αλώβητο, την ελληνικότητά της αδιάκοπη και την ορθόδοξη πίστη ζώσα, παρά την κατά περιόδους κοσμοπολιτική σύνθεση των κοινοτήτων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι η ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης, θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να γίνει η πόλη κορωνίδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα βυζαντινά χαρακτηριστικά της πόλης, τόνισε, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του brand name Θεσσαλονίκη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης και ενισχύει την προσπάθεια όλων των φορέων να καταστήσουν την πόλη αναγνωρίσιμη, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι είναι χρέος όλων των φορέων να αναδείξουν και να μεταλαμπαδεύσουν με τον πιο πρόσφορο τρόπο την Ιστορία στις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές του για κόσμημα εμπνευσμένο από το Βυζάντιο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, δώρισε στον κ. Βαρθολομαίο το πρώτο βραβείο (χρυσό δαχτυλίδι με τρισδιάστατη παρουσίαση της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης) και η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, εκδόσεις του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις “ Βυζαντινός Κόσμος” ολοκληρώνονται το Σάββατο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, με την θέσπιση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ