e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Πάνδημη η Λιτανεία των Λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων παλικαριών Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου [photos - video]


Εσπέρας 28ης Οκτωβρίου 2019, στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής και συνάμα κατανυκτική Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων. Επικεφαλής ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ανέων κ. Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, πλαισιώνοντας όλοι τον οικείο Μητροπολίτης Σεβ. ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο.
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος κηρύσσει «γυμνή τη κεφαλή» Προτεσταντισμό


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Με έκπληξη, δυσάρεστη φυσικά, μάθαμε από την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας -στον 21ο αιώνα, στον αιώνα της ταχύτητας της πληροφορίας, οπότε και έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα ιστορικά στοιχεία για να ανατρέχουμε σε αυτά- ότι υπάρχουν Ορθόδοξοι Αρχιερείς με αλλοιωμένη εκκλησιολογική συνείδηση!

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 28ης Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, 28ης Ὀκτωβρίου 2019, ὁ Παναγιώτατος, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, ἐπεσκέφθη κατ᾿οἶκον τόν ἑορτάσαντα τά ὀνομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριον καί ηὐχήθη ἀδελφικῶς αὐτῷ τά εἰκότα. 

Άγγελμα Χειροτονιών Επισκόπου Τράλλεων και νέου Μ. Εκκλησιάρχου στο Φανάρι


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ KAI ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ 
Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν Κυριακήν, 3ην Νοεμβρίου, τελεῖται ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων δ᾽ Αὐτῷ ἁγίων Ἀρχιερέων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, καθ’ ἥν τελεσθήσεται ἡ εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονία τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν. 
Κατ᾿ αὐτήν, ὁ Παναγιώτατος θά τελέσῃ καί τήν εἰς Πρεσβύτερον χειροτονίαν τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἀετίου Νικηφόρου, ὅστις, μετά τήν ἀπόλυσιν, θά χειροθετηθῇ ὑπ’ Αὐτοῦ εἰς τό ὀφφίκιον τοῦ Μ. Ἐκκλησιάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας. 

Η εθνική εορτή για το ΟΧΙ του 1940 στην πόλη της Ζακύνθου [photos - video]


Σήμερα, 28η Οκτωβρίου 2019, ημέρα της επετείου του ιστορικού ΟΧΙ του 1940, με την ανατολή του ηλίου έγινε έπαρση της σημαίας στο ιστορικό φρούριο της πόλης της Ζακύνθου και η Φιλαρμονική του Δήμου περιήλθε τις πλατείες και τις οδούς, παιανίζοντας εμβατήρια. 
     Στις 10.30 π.μ. τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, πανηγυρική Δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ παρουσία των τοπικών Αρχόντων. 
     Ακολούθησε Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών του νησιού μπροστά από το Διοικητήριο. 

[πηγή φωτογραφιών και βίντεο: εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ]

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων για την επέτειο του ΟΧΙ του '40 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί 28ης Οκτωβρίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, εψάλη Δοξολογία για την εθνική επέτειο του 1940. Τον πανηγυρικό της εορτάσιμης ημέρας εκφώνησε εμπνευσμένα μια εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου 1ου Κάμπου. 
     Μετά τον Εθνικό Ύμνο, όλοι μετέβησαν στην Πλατεία Λάμπρου Ζήβα, ενώπιον του Ηρώου των Πεσόντων, όπου εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση από τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ακολούθως έγινε κατάθεση δάφνινων στεφάνων από τον Πρόεδρο Μπανάτου κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη και μαθητές - εκπροσώπους του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. 
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας και Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]


Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων εν Ρεθύμνω


Πρωί 28ης Οκτωβρίου 2019, στον περίοπτο και ανθο-δαφνοστόλιστο Ναό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνω τελειωθέντων το 1824. 
     Προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, όπως και ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. 
     Ακολούθησε Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο. 
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης] 

Δοξολογία για το ΟΧΙ των Ελλήνων στο Παρίσι και χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Anton Gelyasov


Θεία Λειτουργία και χειροτονία Πρεσβυτέρου ετέλεσε στο Παρίσι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ,  ενώ στο τέλος ακολούθησε η Δοξολογία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.     

Στη Δοξολογία παρέστησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ, καθώς και άλλοι διπλωμάτες και Αρχές της Γαλλίας.   
  
Στο τέλος της Δοξολογίας απηύθυνε λόγο για την 28η Οκτωβρίου η Εξοχοτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Άγη Μπαλτά.
      
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Εθνική Εορτή και στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία του λευκορωσικής καταγωγής Διακόνου Anton Gelyasov. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας διακονούν κληρικοί πολλών εθνικοτήτων, κάτι που εναρμονίζεται με το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που προσπερνά εθνικά και γλωσσικά εμπόδια, καταδικάζοντας τον εθνοφυλετισμό.

Παρόντος Βαρθολομαίου η παρουσίαση αναμνηστικού Τόμου για την ανακαίνιση του Αγ. Γεωργίου Εδιρνέκαπι


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Το απόγευμα της Κυριακής, 27.10.2019 στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι και η ανακαίνισή του».

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως μίλησαν ο υπεύθυνος του Ναού, Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Παντελεήμων Βίγκας και οι τούρκοι αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν για την αναστήλωση του Ναού, κατά τα έτη 2014-2017. 

Ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του, στα ελληνικά και τουρκικά, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό έργο διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού Ναού. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο κ. Μουρσέλ Σαρί, επί κεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Πόλεως, καθώς και συνεργάτες της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, με την συμβολή της οποίας κατέστη δυνατή η αναστήλωση και ανακαίνιση του Ναού, καθώς και η έκδοση του παρουσιαζόμενου βιβλίου, ο  κ.Μαχίρ Πολάτ, νέος επί κεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Μνημείων του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, ειδικοί επιστήμονες, ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής του Ναού Ηλίας Γιόφογλου, αλλά και πλήθος ομογενών και άλλων αλλογενών ορθοδόξων πιστών που εκκλησιάζονται στον Άγιο Γεώργιο Πύλης Αδριανουπόλεως. 

Βαρθολομαίος: “Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αγωνίζεται σήμερα να διαφυλάξη την πίστιν των Πατέρων”

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας


“Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αγωνίζεται σήμερα, ενώπιον των πολλών συγχύσεων και αξιολογικών ανατροπών, να διαφυλάξη την πίστιν των Πατέρων, την δοξολογικήν λατρείαν του Θεού και το εκκλησιαστικόν ήθος, δίδον εν ταυτώ την μαρτυρίαν της αγάπης προς τον πλησίον, κατά τα λόγια του Κυρίου: «εφ᾿ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε»”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας.