e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Οι Κερκυραίοι ας μην ανησυχούν. Ο τουρισμός εκ Ρωσίας δεν θα μειωθεί εξαιτίας Ουκρανικού


Οι Κερκυραίοι ας μην ανησυχούν. Ο τουρισμός από Ρωσία δεν πρόκειται να μειωθεί επ' ουδενί. Το αντίθετο μάλιστα! Η εκκλησιαστική κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου (και τώρα της Εκκλησίας της Ελλάδος) με το Πατριαρχείο Μόσχας, εξαιτίας της παροχής Αυτοκεφαλίας από πλευράς της Μητρός Εκκλησίας στην Ουκρανία, δεν αγγίζει την Κέρκυρα.

Προς τούτο έχει προβλέψει ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε γενναιοφρόνως από το Φανάρι και την προϊσταμένη του Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ευθαρσώς δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας ότι, εκτός από τους εκκλησιολογικούς λόγους, υπεραμύνεται του ρωσικού τουρισμού στην Κέρκυρα. Θυμίζουμε τη σχετική αποστροφή του: "[...] Για το νησί μας δεν ανησυχώ... Δεν θα έχει πρόβλημα ο τουρισμός και η οικονομία της Κέρκυρας από τους Ρώσους...". Και παρακάτω επανέρχεται: "[...] Δεν κρύβω ότι σκέφτηκα τις επιπτώσεις που θα είχε για την Οικονομία και τον Τουρισμό της Κέρκυρας αν υπήρχε αποκοπή της Ρωσίας από το νησί μας. [...]".

Χειροτονία Διακόνου στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας


ΑΞΙΟΣ ο νέος Διάκονος Ανδρόνικος Erasmus, ο οποίος χειροτονήθηκε σήμερα 2 Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέου στο Wellington από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα. 
AXIOS to newly ordained Deacon Andronicus Erasmus who was ordained today Saturday 2nd November in Wellington by Metropolitan His Eminence Myron.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 2ας Νοεμβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τήν μεσημβρίαν τοῦ Σαββάτου, 2ας Νοεμβρίου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ συμπληρώσει 28 ἐτῶν ἀπό τῆς ἐνθρονίσεώς Του ὡς Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, παρέθεσε γεῦμα εἰς τούς παρεπιδημοῦντας ἐξ Ἑλλάδος Ἀρχιερεῖς καί τούς Κληρικούς τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, ἐν τῷ ἐν Karaköy Ξενοδοχείῳ «Novotel».

Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας θα είναι Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου

[Μητροπολίτης Λήμνου και π. Γεράσιμος Πετρολέκας σήμερα (2.11.2019) στον Πατριαρχικό Ναό εν Φαναρίω. Φωτό: π. Σεραφείμ Κονίδης]
Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Επικειμένης της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Σεβ. κ. Ιεροθέου Β΄, στην Μύρινα Λήμνου, στις 14 Νοεμβρίου τρέχοντος μηνός, πληροφορούμαστε ότι Πρωτοσύγκελλός του θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας, μέχρι τώρα Εφημέριος Μολάων της Λακωνίας

Τούτο ανέφερε στην ομιλία του απόψε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως (ΚΠόλεως), σε συνέχεια της σημερινής μεσημβρινής επισκέψεως του Σεβ. Λήμνου, από κοινού με τον π. Γεράσιμο, στον Πατριάρχη του Γένους, για να λάβουν την ευχή και την ευλογία του εν όψει της νέας διακονίας που αναλαμβάνουν. 

Άξιοι να είναι αμφότεροι! Καλή δύναμη τούς ευχόμαστε να έχουν! 

Αναστάσιμα Εσπέρια στην Πύλη Αδριανουπόλεως για τα 28χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου [video]
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε απόψε, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στον Αναστάσιμο Εσπερινό της εορτής για την ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος εψάλη στο περίπυστο προσκύνημα και Ναό του Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως. 
Η σύναξη αυτή επί τοις Εσπερίοις λαμβάνει επετειακό χρώμα, εξαιτίας της συμπληρώσεως σήμερον 28 πλήρων ετών από της αναρρήσεως Βαρθολομαίου στον περίοπτο και σταυροαναστάσιμο Οικουμενικό Θρόνο.


Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος


Προσήλθε για να λάβει την ευχή και την ευλογία του Παναγιωτάτου, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.

Στόχος ο πλούτος της συνάφειας με τη Βασιλεία των Ουρανών

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ε΄ Λουκά 
3 Νοεμβρίου 2019
(Λουκ. ιστ΄ 19-31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ο πλούσιος της σημερινής παραβολής του Κυρίου επιδείκνυε προκλητικά τον πλούτο του. Οι πολυτελείς ενδυμασίες του, τα λαμπερά οικήματά του, τα ακριβά συμπόσια, οι δούλοι και οι κόλακες που τον περιστοίχιζαν, υπήρξαν αντικείμενα συζήτησης και θαυμασμού απ’ όλους. Η τρυφηλή, αμαρτωλή και έκφυλη ζωή, την οποία ζούσε, τον έκανε να πιστεύει πως ήταν κάποιο αξιομνημόνευτο και σημαντικό πρόσωπο και πως είχε εξασφαλίσει την αθανασία!  Έτσι, έχοντας αυτή την αντίληψη, η αγάπη του για τον πλούτο συνεχώς μεγάλωνε.
     «Ην πλούσιος», γράφει το Ευαγγέλιο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, διότι σύμφωνα με την αρχαία αντίληψη, το όνομα συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και προφανώς εδώ ο Κύριός μας, εμμέσως πλην σαφώς, τον υποτιμά, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα και χωρίς συναισθήματα. Χωρίς σεβασμό και φόβο Θεού.
     Υπήρξε όντως αλαζονικός, ανάλγητος, «ζωώδης» και «βοσκηματώδης», σύμφωνα με την πατερική έκφραση. Έμοιαζε δηλαδή με τα ζώα (τα «βοσκήματα»). Πολλοί, ίσως, τον φθονούσαν και επιθυμούσαν να του μοιάσουν.  Πρόκειται για τους λεγόμενους «βουλομένους πλουτείν». Αυτούς, δηλαδή, που επιθυμούν διακαώς τον πλούτο, παρά το γεγονός ότι αυτή η αμαρτωλή επιθυμία είναι για την πατερική παράδοσή μας, καταδικαστέα. Διότι, ο φτωχός, ο οποίος επιθυμεί τον πλούτο εξορίζει παντοτινά από την καρδιά του τον Θεό. Γίνεται δούλος της ύλης και δεν διστάζει διόλου να προβεί σε απάτες, αδικίες, συκοφαντίες ακόμη και να επιτελέσει εγκλήματα, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
     «Τον άρτον τον επιούσιον», μάς δίδαξε ο Κύριος μόνον να επιθυμούμε και όχι τα περιττά, τα μάταια και φθαρτά πράγματα. Ο στόχος μας πρέπει πάντα να είναι η Βασιλεία των Ουρανών και όλα τα άλλα ο Θεός θα τα προσθέσει και θα μας τα προσφέρει απλόχερα. Αντίθετα, οι άδικοι, οι άρπαγες, οι υλόφρονες και αμαρτωλοί θα οδηγηθούν στη γέεννα του πυρός.
     Αυτό έπαθε και ο πλούσιος της παραβολής, ο οποίος, ηθελημένα αποστερημένος της χάρης του Θεού, ζήτησε από τον φτωχό, άρρωστο και περιφρονημένο Λάζαρο βοήθεια. Έγινε δηλαδή ικέτης του ανθρώπου τον οποίο εν ζωή τον περιφρονούσε και τον άφηνε στα σκαλοπάτια της οικίας του, ρακένδυτο και πληγωμένο, να τρώει ψίχουλα από το πλούσιο τραπέζι του. Όμως, δυστυχώς γι’ αυτόν, η ευκαιρία είχε πλέον χαθεί. Όταν παρέλθει η επίγεια ζωή, χωρίς να αξιοποιηθεί «εν Θεώ», τίποτε πλέον δεν μπορεί να διορθωθεί. Ο πλούσιος απέθανε και ετάφη, χωρίς να λυπηθεί γι’ αυτόν κανένας, οδηγούμενος στην αιώνια καταδίκη.
     Αυτή τη μοίρα ας πασχίσουμε όλοι μας να αποφύγουμε, ζώντας «εν μετανοία» έναν ταπεινό, φιλάνθρωπο και ευσεβή βίο. Γένοιτο!