e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020 και Μνημοσύνη Γενοκτονίας Ποντίων στη Ζάμπια


Στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων προχώρησε το 2019 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αποφασίζοντας την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των χιλιάδων Ποντίων Ελλήνων, που συστηματικά εξόντωσαν οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ού αιώνα, σε όλους τους ιερούς ναούς των ελληνικών κοινοτήτων της αφρικανικής ηπείρου. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ και των περί αυτόν Ιεραρχών, στο πλαίσιο της ετήσιας σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Η σχετική εισήγηση έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα του Πόντου, έχοντας αναλάβει πληθώρα δράσεων για την ανάδειξη της ποντιακής ιστορικής μνήμης σε διάφορα αφρικανικά φόρα και οργανισμούς.

Σήμερα Κυριακή της Σαμαρείτιδος, τρίτη Κυριακή του Μαΐου, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως (κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19), ο Μητροπολίτης, με δάκρυα στα μάτια, μπροστά στην Ιερά εικόνα του Άη Γιώργη -πολύτιμο κειμήλιο από τα Μουζάμανα της Τραπεζούντας- και την φωτογραφία του προπάππου του ιερέα, στα Μουζάμανα Τραπεζούντας Δαμιανού Τσαφταρίδη, τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, η ημέρα μνήμης της οποίας είναι η 19η Μαΐου, ημέρα για να αποτίσουμε τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής, να ανάψουμε ένα κερί και θυμίαμα για τις ψυχές αυτών των μαρτύρων που χάθηκαν, από αυτούς που επέζησαν Να επικοινωνήσουμε με εκείνους που κείτονται μακριά, πολύ μακριά στον πολύπαθο Πόντο, την αιματοβαμμένη Μικρασία και την Θράκη, αιώνιοι φρουροί των εστιών και των βωμών των πατέρων μας. Για να αντλήσουμε καρτερικότητα απ αυτούς για τον ανήφορο της πεζής ζωής μας. Και ας απελευθερώσουμε την ψυχή μας να επισκεφτεί νοερά τους τάφους τους και να εμπνευστούμε από την θυσία τους. Το οφείλουμε σε αυτούς που δεν γέλασαν ποτέ. Το οφείλουμε στους 353.000 των Ελλήνων του Πόντου. που έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης γενοκτονίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας στο μήνυμα του προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζάμπιας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Ευχή και προσευχή μας είναι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις οποίες προέβη πέρυσι στην επέτειο μνήμης των 100 ετών αναφορικά με την προώθηση της διεθνοποίησης του ζητήματος, τώρα που κλείνουμε τα 100 + 1 έτη να οδηγήσουν σε μια ανανεωμένη, συνεκτική, ενιαία και ολοκληρωμένη agenda για την προώθηση του διαχρονικού ζητήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Η συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση δεν αποσκοπεί απλώς στη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά έχει εξόχως διδακτικό χαρακτήρα. Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου μπορεί να διδάσκει, ιδίως μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας γιατί οφείλουμε και μπορούμε ν’ αποτρέψουμε, στο διηνεκές, παρόμοιες πράξεις βαρβαρότητας, οι οποίες προσβάλουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια ως αξία του ανθρώπου και την ανθρωπότητα στο σύνολο της".

*Η εκδήλωση – αφιέρωμα τιμής και μνήμης για τα 100+1 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων των ελληνικών παροικιών και των προξενικών αρχών από την Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω της πανδημίας Covid-19.






Δεν υπάρχουν σχόλια: