e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Έτοιμες οι ιδιότυπες ζακυνθινές διακοσμήσεις για τη γιορτή του Φωτώνε 2020 εν Βανάτω Ζακύνθου


Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κάθε τέτοια μέρα, οι με την εκκλησιαστική εθιμοτυπία της Ζακύνθου εμπλεκόμενοι, επιμελούμαστε το πατροπαράδοτο πάλκο του Φωτώνε. Εμείς εδώ, στο Μπανάτο της Ζακύνθου, στήσαμε το εν λόγω πάλκο στον περίβλεπτο ναό της Παναγούλας μας και ήδη -όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες- το στολίσαμε δεόντως!!! 
     
Πάνω στο πάλκο, επί συγκεκριμένων τραπεζιών, τίθεται η σκαλουνάδα του Φωτώνε, όπου δεσπόζει ο ασημένιος σταυρός του καπίτολου, η παλαιή φορητή εικόνα της Βαπτίσεως, τα λαμπρά καντηλιέρια, οι φρεσκοκομμένες σπάθες τριγύρω, οι ευωδιαστές αγιαστούρες, τσούφες τα πορτοκαλονέρατζα και τα νερατζόφυλλα, η "κόγκα" (ήτοι μικρή κολυμβήθρα) και πολύ δημιουργικό μεράκι για την όσο γίνεται αρτιότερη εμφάνιση της εκκλησιάς μας κατά την επί θύραις μεγάλη εορτή!

Ιωάννης ο Πρόδρομος, άνθρωπος χάριτος και αρετής, σφραγίδα και κορωνίδα των Προφητών

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής προ των Φώτων 
5 Ιανουαρίου 2020

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Μέγιστος υπήρξε, μεταξύ των Προφητών, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Ήταν η γέφυρα που ένωσε τα χρόνια της Παλαιάς με τα χρόνια της Καινής Διαθήκης, τον παλαιό με τον νέο κόσμο. Έζησε σ’ ένα ιστορικό, γεωγραφικό και πνευματικό μεταίχμιο, γινόμενος η ατρόμητη και αδιαπραγμάτευτη φωνή του Θεού, προετοιμάζοντας τον δρόμο του Λυτρωτή Σωτήρα Χριστού και ελέγχοντας με σφοδρότητα τους αμαρτωλούς. Έζησε στην άγονη έρημο της Ιουδαίας, πλησίον του Ιορδάνη ποταμού, μακριά από την σάπια κοινωνία των ανθρώπων και κοντά στα άγρια θηρία, των οποίων τις κραυγές άκουγε καθημερινά, χωρίς να τις φοβάται. Τα θηρία ενίοτε είναι πιο αγνά και ευγενή από τους ανθρώπους. Αυτά ακολουθούν τις βιολογικές ανάγκες τους και τον δρόμο της φύσης τους, ενώ οι πνευματοφόροι και λογικοί άνθρωποι, οι «κατ’ εικόνα» Θεού πλασθέντες, έχουν μεταβάλει σε πραγματικές πνευματικές ερήμους τις κοινωνίες που έχουν φτιάξει.

Τα δώρα που δε χωρούν κάτω από το δένδρο

Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 4.1.2020 


Λίγες ώρες μετά την Πρωτοχρονιά. Ένα εορταστικό γεύμα με λίγα ψάρια του Ινδικού και, αντί σαμπάνιας, η πολυτέλεια της Cola σε πήλινα ποτήρια. Χαρούμενα πρόσωπα με χαραγμένη πάνω τους την αισιοδοξία ανάμεικτη με άγχος για τον νέο άγνωστο χρόνο που ξεπροβάλει. 

Παραινέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τη νέα γενιά για την χρήση των νέων τεχνολογιών


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Πατρικές συμβουλές προς τα παιδιά της Ομογένειας, το μέλλον της Ρωμηοσύνης, αλλά και προς τους γονείς τους, έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην εορταστική εκδήλωση για τη Νεολαία της Πόλεως, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Ιανουαρίου 2020, στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, κατά την οποία ευλόγησε την Βασιλόπιττα της Παιδοπόλεως της Πρώτης.