e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Έκλεισε ο Ναός της Αναστάσεως λόγω Covid-19 [video] - Jerusalem's Church of the Holy Sepulchre closes amid coronavirus fears


Ο Πανάγιος Τάφος έκλεισε από σήμερα και για μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, όπως έγινε γνωστό από πολλές πηγές.
Το κλείσιμο αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ισραηλινής αστυνομίας με τους εκπροσώπους των εκκλησιών, είπε ο Ουάντι Άμπου Νάσαρ, ένας εκπρόσωπος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Ανεόρταστη η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εν Βανάτω της Ζακύνθου


Μελαγχολικά μόνος και άδειος ο Ναός της Φανερωμένης μας σήμερα, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25η Μαρτίου 2020, εδώ στην Ενορία Μπανάτου εν Ζακύνθω. Δεν τελέστηκε θεία Λειτουργία, δεδομένου ότι είναι πάντα σε ισχύ η σχετική απαγόρευση από το Κράτος, την Εκκλησία της Ελλάδος και τη Μητρόπολη Ζακύνθου, απαγόρευση που περιλαμβάνεται στα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου εχθρού της ανθρωπότητας, του Covid-19.

Κοινή προσευχή εκ του μακρόθεν Οικουμενικού Πατριάρχου και Πάπα Φραγκίσκου [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για κοινή προσευχή σήμερα, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, το μεσημέρι κι έτσι μαζί με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, είπε το "Πάτερ ημών" για την σωτηρία του πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού. 
Στη συνέχεια μίλησε ιταλιστί, εκφράζοντας την συμπάθειά του προς τον ιταλικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία.

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Παρίσι


Με τις πόρτες του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων κλειστές, σύμφωνα με την εντολή της Γαλλικής Κυβερνήσεως, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε δέηση προς τον Κύριο για την ίαση των ασθενούντων και ευχήθηκε η Παναγία να μεσιτεύει προς τον Θεό για την σωτηρία όλων από τον αόρατο πλην όμως καταστροφικό ιό.

Εορτή Ευαγγελισμού και Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Μόναχο


Η Εκκλησία μας στο Μόναχο εόρτασε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 2020, κεκλεισμένων των θυρών του Ναού.

Η Θεία Λειτουργία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Φανάρι [live]


Πρωί της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25ης Μαρτίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου -χοροστατούντος από του Παραθρονίου- του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ψαλλόντων δε των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. 


Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας και Σηλυβρίας Μάξιμος, και ο Επίσκοπος Τράλλεων Βενιαμίν.  

Η θεία Λειτουργία τελείται δίχως άλλου εκκλησιάσματος, εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κοροναϊού παραλειπόμενα


Γράφει ο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, πρὶν τὴν κατάκλιση καὶ μετὰ τὴν ἀγρυπνία σκέφτηκα κάτι: λέω, γιατὶ συνέβη αὐτὸς ὁ πειρασμὸς κατὰ βάθος. Οὐσιαστικὰ πρόκειται γιὰ εὐλογία. Εἰδικὰ γιὰ μᾶς ποὺ λεγόμαστε Ὀρθόδοξοι. Ἔχουμε τὴν Ἀλήθεια, λέμε, τὸ Χριστό. Ἀνήκουμε στὸ σῶμα Του. Καὶ ἱσχύει. Ποῦ τὴν πατήσαμε; Δὲν φανερώνεται αὐτὸ στὴ ζωή μας. Ὁ Ὀρθόδοξος τὴν ὥρα ποὺ πέφτει στὴν ἁμαρτία καὶ παραμένει ἀμετανόητος, πέφτει καὶ στὴν αἵρεση λέει ὁ ἀββᾶς Βαρσανούφιος. Μᾶς ἔβαλε, λοιπόν, σὲ κανόνα ἡ Ἐκκλησία μας, ὅπως ὁ Πνευματικός μας τὸ κάνει κάποτε, στερώντας τὰ μυστήρια ἀπὸ τοὺς λαϊκούς-κυρίως. Ἀποχὴ ἀορίστου χρόνου! Ἄδειασαν οἱ ναοί, ἀπὸ τὴ φυσική σας παρουσία, διότι ὅσοι θέλετε πνευματικὰ νὰ εἶστε παρόντες, εἶστε. Ἄλλο αὐτό.