e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

19η Συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ (CEOB)


Ἀνακοινωθέν

Βρυξέλλες – Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐπισκοπικὴ Συνέλευσις τῆς Μπενελοὺξ (CEOB) συνῆλθε γιὰ δεκάτη ἐννάτη φορὰ στὶς Βρυξέλλες, στὴν ἕδρα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου, Avenue Charbo 71, τὴν Τετάρτη 17 Ἰουνίου 2020, ὑπὸ τὴν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον) καὶ μὲ τὴν συμμετοχὴν τῶν Θεοφιλεστάτων Ἐπισκόπων Ἀπολλωνιάδος κ. Ἰωακεὶμ (Βοηθοῦ Ἐπισκόπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου), Neamts κ. Μάρκου (Πατριαρχεῖον Ρουμανίας) καὶ κ. Δοσιθέου (Πατριαρχεῖον Γεωργίας).

Βρώμικος πόλεμος σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας


Μαρίνα Ζιώζιου | Εφημερίδα Έθνος
«Ενορχηστρωμένη» επίθεση με μπαράζ δημοσιευμάτων, με αφορμή την αγορά διαμερίσματος στο κέντρο του Σίδνεϊ 
Πριν από λίγες ημέρες, στο ethnos.gr, δημοσιεύσαμε αφιέρωμα για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, με αφορμή το γεγονός ότι στις 29 Ιουνίου 2020 συμπληρώνει έναν χρόνο εξαιρετικής διακονίας στη μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας. 
Από την πρώτη στιγμή γράφαμε ότι πρόκειται για ένα εμπνευσμένο ιεράρχη, που ο ορθόδοξος κόσμος της επαρχίας του τον έχει αγκαλιάσει και αυτός ανταποκρίνεται ανυπόκριτα στις εκδηλώσεις αγάπης. 
Ο κ. Μακάριος φιλοδοξεί να κτίσει μια νέα εποχή στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, συμπεριφερόμενος προς όλους με αγάπη, αλλά φαίνεται πως κάποιοι έχουν άλλα σχέδια και βλέψεις… 
Τα τελευταία 24ωρα έχουν «πυκνώσει» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα για την αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος από την Αρχιεπισκοπή στο Σίδνεϊ, αξίας 6.5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, το οποίο παρουσιάζεται ως μόνιμη κατοικία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. 
Μάλιστα, για να πλήξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «βίλα, η οποία διαθέτει θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, εκπληκτική θέα στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ και την Όπερα!». 
Ποια είναι, όμως, η αλήθεια που κάποιοι προσπαθούν επιμελώς να κρύψουν και ποιοι βρίσκονται πίσω από τις «ενορχηστρωμένες» επιθέσεις εναντίον του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας;
Μήπως πρόκειται, απλά, για κάποιους που τα συμφέροντά τους έχουν θιγεί μετά την έλευση του νέου Αρχιεπισκόπου και διεξάγουν ένα λυσσαλέο πόλεμο σε βάρος του;

Μητροπολίτης Νιγηρίας για μη άνοιγμα Ναών: "Περισσότερη υπομονή και να συνεχίσετε να προσεύχεστε στο σπίτι"


IMPORTANT ANNOUNCEMENT


Dear brethren,

We regret to inform you of the new decision announced yesterday 16th June, 2020 by the Lagos State Government, that postponed the re-opening of Churches (and mosques) indefinitely.

Though the Cathedral Church was ready to re-open and function according to the directives of the State, we are afraid that you will have to exercise more patience and continue praying at home. Meanwhile, the Cathedral will continue with the live streaming of the Liturgy every Sunday as it is done since the lockdown.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Δικαίωση της Μητροπόλεως Ζακύνθου για την ληστρική πώληση στην περιοχή του Ναυαγίου

Βούλευμα-ανατροπή στα σχέδια των Καταριανών στη Ζάκυνθο

Νέα τροπή στο πολυετές δικαστικό και πολιτικό θρίλερ για την έκταση των 14.500 στρεμμάτων στο νησί, κοντά στο γνωστό Ναυάγιο. Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου, δίνει νέα τροπή στο πολυετές δικαστικό και πολιτικό θρίλερ με την αμφισβητούμενη μεταβίβαση περίπου 14.500 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, σε περιοχή κοντά στη γνωστή παραλία Ναυάγιο, σε εταιρεία που φέρεται να ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η τεράστια έκταση που πωλήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014 δεν ανήκε στον κ. Γ. Χάρο, που εμφανίζεται ως πωλητής στο επίμαχο συμβόλαιο! Παράλληλα, το δικαστήριο ζητεί από τον ανακριτή να προσθέσει άλλες τέσσερις κατηγορίες σε εννέα πρόσωπα που φέρονται πως είχαν συμμετοχή στην επίμαχη αγοραπωλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2014. 
Τέλος, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αναγνωρίζει πως σημαντικό τμήμα της έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και πως μια έκταση 6.000 στρεμμάτων ανήκει στην Ιερά Μονή Αναφωνήτριας, καθώς δεν διαλύθηκε αλλά ερημώθηκε.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Ζακυνθινός ευπατρίδης, ο κόντες Στέλιος Φλαμπουριάρης, πρόγονος του φερόμενου ως πωλητή της έκτασης κ. Γ. Χάρου, δεν ήταν κάτοχος αλλά απλός διαχειριστής των Ενετών που έλεγχαν τον 18ο αιώνα τα Επτάνησα. Ετσι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, «στο σύνολό της η επίδικη και πωληθείσα έκταση δεν ανήκει στον κατηγορούμενο Γεώργιο Χάρο, αφού δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής με κάποιο νόμιμο (πρωτότυπο ή παράγωγο) τρόπο».
Η δικαστική διαμάχη αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς εμπλέκονται, εκτός από τη Μητρόπολη Ζακύνθου και αρκετοί άλλοι φορείς ή ιδιώτες. Όμως το βούλευμα ανατρέπει εισήγηση της 31/10/2019 της ανακρίτριας κυρίας Καραμανώλη, που ζητούσε την απαλλαγή των 9 κατηγορουμένων, που είχαν συμμετοχή στην πώληση της έκτασης, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από το Ναυάγιο καθώς και δύο βυζαντινά μοναστήρια.
Κατά της εισήγησης αυτής έγινε προσφυγή τον Νοέμβριο του 2019 από τη Μητρόπολη Ζακύνθου, που είχε ως αποτέλεσμα το βούλευμα που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας Pimana είχαν ισχυρή στήριξη και εκπροσώπηση τόσο την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και τους πρώτους μήνες της σημερινής. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης είχε καλέσει τους φορείς της Ζακύνθου, με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει το σχέδιο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση έγινε εσχάτως περισσότερο πολύπλοκη, καθώς το Κατάρ είναι πλέον ο σημαντικότερος υποστηρικτικής του Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται πως και σε άλλες απόπειρες αγορών του εμίρη του Κατάρ ή φερόμενων ως εκπροσώπων του, είχαν προκύψει δικαστικές εμπλοκές και εμπόδια όπως με το νησί Οξειά.
Όσοι αμφισβητούσαν από την αρχή τις προθέσεις των αγοραστών της επίμαχης έκτασης στη Ζάκυνθο, είχαν υποστηρίξει πως επιχειρήθηκε η μεταπώληση της έκτασης, συμπεριλαμβανομένου του Ναυαγίου. Σημειώνεται, πάντως, πως οι εκπρόσωποι της Pimana είχαν υποστηρίξει πως ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για το «Ναυάγιο», ενώ είχαν δεσμευτεί πως θα επιστρέψουν τυχόν ακίνητα που ανήκουν σε τρίτους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της έκτασης.
Το συμβόλαιο είχε υπογραφεί στις 7 Μαΐου 2014 στα γραφεία της εταιρείας PIMA ΑΕ, μητρικής της Pimana. H «επίδικη αγοραπωλησία έγινε γνωστή στον τοπικό αρχικά Τύπο, δεδομένης και της γειτνίασης μέρους της έκτασης με την παγκοσμίως γνωστή παραλία του Ναυαγίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτεπάγγελτα δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου, ενώ στις 13-11-2014 υποβλήθηκε και σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, αμφότερα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Με την εν θέματι μήνυση τέθηκαν σε αμφισβήτηση, αφενός, οι τίτλοι ιδιοκτησίας του πωλητή Γεωργίου Χάρου και αφετέρου, η συνολική έκταση του ακινήτου, ενώ υποστηρίχθηκε ότι μεγάλο μέρος της επίδικης έκτασης ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, έτερο τμήμα έκτασης 3.400 στρεμμάτων ανήκει στην ως άνω μηνύτρια Ι. Μονή του Αγ. Γεωργίου, όπου υπάρχουν κτίσματα, ότι εντός της πωληθείσας έκτασης περιλαμβάνεται και κηρυγμένο μνημείο και δη η παλαιά Μονή του Αγ. Γεωργίου, ενώ η φύση της έκτασης είναι ως επί το πλείστον δασική και μάλιστα αναδασωτέα, ενώ γίνεται λόγος για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι «σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίδικης έκτασης, προέκυψαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: ο πωλητής Γεώργιος Χάρος επικαλείται ως απώτατο τίτλο κτήσης, στο αναφερόμενο στο επίδικο συμβόλαιο ιστορικό τίτλων, ένα ηγεμονικό διάταγμα της Ενετικής Πολιτείας εκδοθέν υπό του Δουκικού Παλατιού την 25-9-1783 προς τον απώτατο προπάτορά του, κόντε Στυλιανού Φλαμπουριάρη, του οποίου το πρωτότυπο κατέχει ως κειμήλιο η οικογένειά του δερματόδετο και το οποίο είχε συνταχθεί στην κρατούσα τότε Βενετική διάλεκτο». Στο βούλευμα αναφέρεται πως σειρά στοιχείων δείχνουν ότι ο κόντε Φλαμπουριάρης δεν ήταν ιδιοκτήτης, αλλά διαχειριστής μιας έκτασης που ανήκε στους Ενετούς.
Φώτης Κόλλιας | euro2day.gr

Η Μητρόπολη Γερμανίας στην Ελληνο-Βαυαρική Ημέρα Μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη στο Μόναχο (20.06.2020)


Στις 15 Ιουνίου 2005 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο κατάστημά του στη συνοικία Westend Μoνάχου, από τη νεοναζιστική οργάνωση NSU, ο συμπατριώτης μας Θεόδωρος Βουλγαρίδης.

Όπως είναι γνωστό η δολοφονία του αποδόθηκε (από το 2005 μέχρι το 2011) από τις ανακριτικές αρχές και τα ΜΜΕ σε εμπλοκή του μακαρίτη με τον υπόκοσμο και τη μαφία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια οδυνηρή οδύσσεια για όλους τους συγγενείς του μακαρίτη, με αποτέλεσμα την απομόνωσή τους από γνωστούς και φίλους και την ηθική και οικονομική καταστροφή τους. Το 2011 αποκαλύφθηκε μετά από ένα τυχαίο περιστατικό ότι οι εν Μονάχω δολοφονίες του Θεοδώρου Βουλγαρίδη (2005), του τουρκικής καταγωγής Habil Kilic (2001) ήταν σατανικό έργο των νεοναζιστών.