e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Υπαίθρια Παράκληση προς την Θεομήτορα στην Παλαιά Βλαχέραινα Μπανάτου εν Ζακύνθω


Δειλινό Πέμπτης, 2 Ιουλίου 2020, εψάλη -όπως κάθε χρόνο- υπαίθριος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, με Αρτοκλασία, στον τόπο της παλαιάς Βλαχέραινας (πάλαι ποτέ Μονής αφανισθείσης πριν τον 20ό αιώνα), στο κέντρο του Μπανάτου εν Ζακύνθω, ευκαιρίας δοθείσης από τη σημερινή εόρτια ανάμνηση της Καταθέσεως της σεπτής Εσθήτος Της στον κωνσταντινουπολίτικο Ναό των Βλαχερνών. 

Περί τους πενήντα (50) πιστούς προσήλθαν στην θεομητορική αυτή Σύναξη, παρά τον ανυπόφορο καύσωνα του θερινού δειλινού, προερχόμενοι τόσο από την Ενορία μας, όσο και από τα περίχωρα, αποδίδοντας τιμή και προσκύνηση την Μητέρα του Θεού και όλης της ανθρωπότητας. 

Τον λειτουργό Εφημέριο πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Παναγιώτης Παπαδάτος και Σταμάτιος Ζούλας. Μάλιστα ο κ. Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας, ομίλησε εμπνευσμένα προς τους συγκεντρωμένους.

Μετά την Ακολουθία υπήρξαν κεράσματα για όλους, τα οποία ετοίμασαν ευγενώς τα μέλη της Οικογένειας Στέλλας Στραβοπόδη. 

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

Ιερατικό Συλλείτουργο στο Μαρούσι για τα 6χρονα από την κοίμηση του Μητροπολίτη Παντελεήμονος Μπεζενίτη


Σήμερα το πρωί, 2 Ιουλίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Αμαρουσίου, έγινε Ευχαριστιακή Σύναξη και ακολούθως Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου από Ζακύνθου και Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη, καθώς κατ' αυτή την ημέρα συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εκδημία του προς Κύριον (+2.7.2014). Το Ιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν και μνήμην του εκλιπόντος Ιεράρχου οργάνωσαν οι εν Αττική υπηρετούντες ζακύνθιοι Ιερείς, καθώς επίσης άλλοι Κληρικοί που σέβονται τη μνήμη του αοιδίμου Ιεράρχου. Όλοι, "πολυμερώς και πολυτρόπως" ευεργετηθέντες και αναδειχθέντες από τον Μακαριστό.

35 χρόνια από τα Εγκαίνια της Βλαχέραινας Μπανάτου εν Ζακύνθω μνημονεύοντας Μητροπολίτη Παντελεήμονα (+2.7.2014)


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης υπήρξε -ως γνωστόν- ο πνευματικός πατέρας της νήσου Ζακύνθου από τον Σεπτέμβριο του 1977 έως τον Μάιο του 1994. Σε όλες τις χαρές και τις λύπες μας, στην κάθε έκφραση της κοινωνικής και εκκλησιαστικής ζωής μας εκείνον γνωρίζαμε! Υπήρξε άριστος και σεμνός στην θεία λατρεία, αλλά και δεινός χειριστής του λόγου, με καινοτόμες ιδέες, για εκείνη τη δύσκολη εποχή της μεταπολίτευσης, ως προς την καλύτερη διεξαγωγή του πνευματικού έργο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. 

Γιορτάστηκε η Παναγία η Βλαχέραινα στο Μπανάτο Ζακύνθου. Ανάρπαστος ο παραδοσιακός "κουμπόστος"


Πρωί Τετάρτης, 2 Ιουλίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας της Βλαχέραινας (της οικογενείας Τιμοθέου και Νίκης Παράσχη), εδώ στο Μπανάτο, αναμιμνησκόμενοι ευλαβώς το ιστορικό γεγονός των Καταθεσίων της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν τη Κωνσταντινουπόλει περιάκουστο Ναό των Βλαχερνών. Φέτος μάλιστα ο εν λόγω Ναός συμπληρώνει 35ετία από τα Εγκαίνιά του

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


OIKOYMENIKO ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, στο Φανάρι, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Πόλη κ. Bertrand Buchwalter, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Τουρκία και της μετάθεσής του στο Λονδίνο.

Πρόγραμμα Ενθρονίσεως νέου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (18.7.2020)


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται προς το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου, καθώς και προς όλα τα ξενιτεμένα μας παιδιά, ότι κατόπιν αποφάσεως του Οικουμενικού  Πατριάρχου μας  κ.κ. Βαρθολομαίου, του Ιμβρίου, το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί από τον Παναγιώτατο η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου. 

"Κατάφωρη προσβολή του χριστιανικού αισθήματος". Δήλωση π. Π. Καποδίστρια στο Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ για Αγία Σοφία [audio]

"Η Αγία Σοφία ανήκει στην Οικουμένη. Αν μετατραπεί σε τζαμί, θα είναι προσβολή για το σύνολο του χριστιανικού κόσμου, θα αποτελέσει κατάφωρη προσβολή του χριστιανικού αισθήματος", δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή GPS και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού θρόνου, πατέρας Παναγιώτης Καποδίστριας.

[πηγή: ert.gr]
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΔΗΛΩΣΗ:

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) για την Αγία Σοφία | Statement of I.A.O on Agia Sophia [gr-en]

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου Παγκόσμιας κληρονομίας, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με την δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.

Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Βλαχέραινας Αργασίου Ζακύνθου


Πρωί 2ας Ιουλίου 2020, στον Παρεκκλήσιο της Βλαχέραινας Αργασίου Ζακύνθου, η Ευχαριστιακή Σύναξη για τα σεπτά Καταθέσια της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας στον φερώνυμο Ναό της Κωνσταντινουπόλεως. Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, εκ προσώπου του απουσιάζοντος οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Αρχιερατική Λειτουργία στον ιστορικό αγιασματικό Ναό Παναγίας των Βλαχερνών ΚΠόλεως


Πρωί 2ας Ιουλίου 2020 στον ιστορικό αγιασματικό Ναό Παναγίας των Βλαχερνών εν τη πόλει του Κωνσταντίνου, όπου πάλαι ποτέ συνέβη η Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος, γεγονός το οποίο τιμήθηκε σήμερα με Ευχαριστιακή Σύναξη, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου.
[Φωτορεπορτάζ: Yani Kayakopan]

Τελείωσε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την Αγία Σοφία – Η απόφαση στον Ερντογάν


in.gr 2 Ιουλίου 2020, 10:34

Η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει σε 15 μέρες.
Οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.