e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Πώς θα τιμηθεί η Αγία Μαρίνα στο Μπανάτο Ζακύνθου


Την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020, ημέρα κατά την οποίαν η Εκκλησία τιμά την Αγία Μεγαλομάρτυρα ΜΑΡΙΝΑ, η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω θα λάβει χώραν στον Ναό της Φανερωμένης. Η θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.30 και θα ακολουθήσει Αρτοκλασία προς τιμήν της Αγίας!

Απογοήτευση Πομπέο από την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Κατέβασαν τις πινακίδες από την Αγία Σοφία που έγραφαν «μουσείο»


Με τον Ταγίπ Ερντογάν ολοένα και να αποθρασύνεται επιταχύνονται οι εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο) για την Αγία Σοφία (14.7.2020)


Συνεδρίαση 14ης Ιουλίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, οι Πρόεδροι και οι Εισηγητές των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο), οι οποίοι συνήλθαν κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρία τους στις 14.7.2020, καταδίκασαν την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, για την ανάκληση του μουσειακού καθεστώτος του κτηρίου του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας και μετατροπής του σε τζαμί. Η πράξη αυτή σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ο αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών.

Κοινή δήλωση Ελπιδοφόρου και ΡΚαθολικού Αρχιεπισκόπου Ν. Υόρκης για την Αγιά Σοφιά [en]


Common Statement on Hagia Sophia

As Brothers in Christ, and the leaders of our respective communities here in New York, we lament and decry the decision of the Turkish government to change the status quo of the world renown Hagia Sophia, and re-convert this monument of human and divine achievement into a mosque.

Ο Βαρθολομαίος της Ίμβρου και η Ίμβρος του Βαρθολομαίου


15/7/2020 Του Θεοδώρου Kαλμούκου    

Στη γενέτειρά του την Ίμβρο βρίσκεται για μία ακόμα φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπως έγραψε εκτενώς ο «Ε.Κ.» την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Τούτη τη φορά πρωταρχική του αποστολή και υψηλή μέριμνα είναι να ενθρονίσει τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, ο οποίος κατάγεται από το διπλανό νησί της Λέσβου, το αγιοτόκο και ηρωοτόκο.  

Τζιτζίκια Ίμβρου, πουλιά και ψυχές υποδέχθηκαν Βαρθολομαίο


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος στην αγαπημένη γενέτειρά του νήσο Ίμβρο, μετέβη πεζός, μαζί με τη συνοδεία του, στο ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπη, για τα Εσπέρια των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, το απόγευμα 14ης Ιουλίου 2020

Ακολουθούν ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ή ΤΡΙΣΤΙΧΕΣ ΛΕΖΑΝΤΕΣ στις σχετικές φωτογραφίες, τα οποία συνέθεσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ:

Η εορτή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στη Μητρόπολη Ζάμπιας


Ευφρόσυνες στιγμές από τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε σήμερα το πρωί (15.7.2020) στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας, προς τιμήν και μνήμην των Μικρασιατών Αγίων Καλλινίκων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, προστατών της φερώνυμης ζακυνθινής κωμοπόλεως, γενέτειρας του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης ευλόγησε τους άρτους, που ζύμωσε ο ίδιος κατά τις ζακυνθινές συνήθειες.

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα. Ένας 3χρονος και η μητέρα του, καλλιμάρτυρες Χριστού


Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Εκπαιδευτικός 

Μέσα στην πνευματική πανδαισία του αγιολογίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας διακρίθηκαν πολυάριθμες μορφές μαρτύρων, που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες και θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού. Ανάμεσα σ’ αυτές εξέχουσα θέση κατέχει μια θαρραλέα μητέρα με το τρίχρονο παιδί της. Ο λόγος για τους τιμώμενους στις 15 Ιουλίου αγίους ενδόξους και αθλοφόρους μάρτυρες Κήρυκο και Ιουλίττα, οι οποίοι πρόσφεραν το αγνό και πολύτιμο αίμα τους για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τη σωτηριώδη διδασκαλία Του. 

Διάφοροι φιλότεχνοι επισκέπτονται την Έκθεση Χαρακτικής της Άριας Κομιανού στο "Αληθώς"


Υπενθυμίζουμε στους φίλους και θιασώτες των δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς" ότι συνεχίζεται στο Μπανάτο Ζακύνθου η λειτουργία της Έκθεσης Χαρακτικής της διάσημης Καλλιτέχνιδος ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, πέντε χρόνια μετά την κοίμησή της (+30.7.2015), η οποία θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες, κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως, μέχρι το ερχόμενο Δεκαπενταύγουστο.

Ήδη δέχεται διάφορους φιλότεχνους επισκέπτες, οι οποίοι προσέρχονται να θαυμάσουν τα 25 εκτιθέμενα έργα ξυλογραφίας της αξιομνημόνευτης Χαράκτριας. Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες: