e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Άρθρο π. Π. Καποδίστρια στον "Εθνικό Κήρυκα" για την eco-δραστηριότητα του "Πράσινου Πατριάρχη"


Από την θέση αυτήν ευχαριστώ θερμά τους συντελεστές της μεγάλης ομογενειακής εφημερίδας της Αμερικής ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ και κυρίως τον κ. Θεόδωρο Καλμούκο, ότι δημοσίευσαν άρθρο μου για την τριακοναετία οικολογικής δραστηριότητας του Οικουμενικού πατριάρχου, άρθρο γραμμένο ειδικά για την εν λόγω έγκριτη εφημερίδα. 

Το κείμενό μου αυτό δημοσιεύτηκε διαδικτυακά χθες (4.9.2020) και μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ, ακολούθως δε και έντυπα, στην έκδοση της εφημερίδας του Σαββατοκύριακου 5-6.9.2020, σελ. 7.

π. Π. Κ.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης μιλά για την εκπλήρωση του ονείρου του στην Παναγία Σουμελά


Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ | Εθνικός Κήρυξ, 5.9.2020

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο οποίος επιτελεί μεγάλο και ευδόκιμο Ιεραποστολικό έργο στη Ζάμπια με έδρα την πόλη Λουσάκα, εκπλήρωσε πριν λίγες ημέρες ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της ζωής του να ιερουργήσει στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, εκεί όπου ο προπάππους του ήταν ιερεύς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον συμπεριέλαβε στην τριμελή αποστολή των αρχιερέων που λειτούργησαν φέτος στην ιστορική Μονή του Πόντου. Οι έτεροι δύο ήταν ο Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και ο Σηλυβρίας Μάξιμος.

Απόδοση εορτής Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Ιεροσόλυμα. Άνοδος Εικόνας Της από Γεθσημανή [video-photos]


Τό Σάββατον, 23ην Αὐγούστου/ 5ην Σεπτεμβρίου 2020, ἔλαβε χώραν εἰς τό Πατριαρχεῖον ἡ Ἀπόδοσις τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ἤτοι ἡ συμπλήρωσις τῶν ἐπί μίαν ἑβδομάδα ψαλλομένων Θεομητορικῶν ὕμνων τῆς Κοιμήσεως καί ἡ ἄνοδος τῆς εἰκόνος αὐτῆς ἀπό τῆς Γεθσημανῆς εἰς τό ἔναντι τοῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως Μετόχιον τῆς Γεθσημανῆς.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Ζακύνθιος π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΟΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Γαλλίας


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα μετά το μεσημέρι (5η Σεπτεμβρίου 2020), σε νοσοκομείο των Παρισίων, μετά από άνιση και σκληρή μάχη επί ενάμιση χρόνο με την επάρατη νόσο, ο εκ Ζακύνθου καταγόμενος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΟΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Να σταματήσει το ξανασταύρωμα του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής  ΙΓ΄ Ματθαίου 
6 Σεπτεμβρίου 2020 
(Ματθ. κα΄ 33-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Μέγιστη υπήρξε η εγκληματικότητα, η αχαριστία και η ξεδιαντροπιά των εργατών του αμπελώνα της σημερινής ευαγγελικής παραβολής. Ο Κύριος - οικοδεσπότης φύτεψε μεγάλο αμπελώνα, τον οποίο για προστασία περιέφραξε και ενίσχυσε, ώστε να μην είναι προσβάσιμος από ληστές και άγρια ζώα. Έκτισε πυργοειδές οίκημα για άνετη κατοικία των πολλών καλλιεργητών, έφτιαξε φράχτη, πατητήρι και άλλα οικοδομήματα καθιστώντας την εκεί διαβίωση άνετη και δίδοντας στους εργάτες μισθοδοσία ικανοποιητική.

Τριάντα χρόνια οικολογικής δραστηριότητας του «Πράσινου» Πατριάρχη


Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 4.9.2020
Του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια
ΖΑΚΥΝΘΟΣ. 
Το 1989, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο, καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου (εκκλησιαστική πρωτοχρονιά) ως ημέρα Προσευχών για το φυσικό περιβάλλον, απευθύνοντας μάλιστα εμπνευσμένο Μήνυμα προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Έκτοτε, κάθε 1η Σεπτεμβρίου εξαπολύονται εκ Φαναρίου σχετικά πατριαρχικά μηνύματα προς τον λαό, άρχοντες και αρχόμενους, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, καλώντας τους όλους σε ευαισθητοποίηση και συστράτευση υπέρ των δικαίων του περιβάλλοντος κόσμου.