e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο στα Θεραπειά του Βοσπόρου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΕΡΚΩΝ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΥΡ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1844)

Δρ. Αντωνίου Χατζοπούλου
Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε.

Θαυματουργικώς και ακριβώς την ημέρα "τῶν ἐγκαινίων τοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου ἐν Λύδδῃ, ἤτοι τὴν κατάθεσιν τοῦ ἁγίου σώματος αὐτοῦ” (Συναξάριο της 3ης Νοεμβρίου), διασώθηκαν τα Θεραπειά από μεγάλη πυρκαγιά, στις 3 Νοεμβρίου του 1844, τη επεμβάσει του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής. Έκτοτε τιμάται συνεχώς, κάθε χρόνο η επέτειος αυτή.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τους μακαριστούς Μητροπολίτες Μαυροβουνίου και πρώην Πιττσβούργου [video]


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σήμερα, Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020, το πρωί, κατήλθε στον Πατριαρχικό Ναό και, παρουσία των μελών της Πατριαρχικής Αυλής, τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολιτών Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου, συμφοιτητού του στην Ρώμη, και πρώην Πιττσβούργου κυρού Μαξίμου, εκ των αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου σε κληρικό της Ι. Μ. Γερμανίας


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στο Φανάρι, το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στον Πανοσιολ. κ. Στέφανο Τόμα, κληρικό της Ι.Μητροπόλεως Γερμανίας, παρουσία κληρικών και λαϊκών της Πατριαρχικής Αυλής.

Προσκυνητές ενώπιον του Τάφου του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Λύδδα του Ισραήλ


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο λόγος Του, η ζωή μου


Όλη την νύχτα οι ψαράδες προσπαθούσαν να πιάσουν κάτι στα δίχτυα τους, μάταια, όμως. Εκείνη την νύχτα δεν μπορούσαν να πιάσουν τίποτα.

Απογοητευμένοι, αφού ξημέρωσε, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με το πλοιάριό τους, να βγουν στην στεριά.

Στα πρόσωπά τους ζωγραφισμένη έντονα η κόπωση όλης της νύχτας αναμεμιγμένη με την στεναχώρια. Η απελπισία τούς κυρίευσε. Τίποτα δεν μπορούσε να τους αλλάξει πλέον την διάθεση, γιατί όλη την νύχτα «επίασαν ουδέν».

Μέσα στο σύννεφο της απελπισίας τους ακούστηκε μια γνώριμη φωνή, η οποία ήταν το φάρμακο, που θα διέλυε αυτό το σύννεφο.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Πίττσμπουργκ Μάξιμος | Maximos, former Metropolitan of Pittsburgh, Falls Asleep in the Lord


Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Πιττσβούργου Μαξίμου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερα τα ξημερώματα. Ο μακαριστός είχε υποβάλει την παραίτησή του για λόγους υγείας τον Αύγουστο του 2011, αλλά παρέμεινε μια πολύ αγαπητή και σεβαστή μορφή στη Μητρόπολη, την οποία υπηρέτησε για πάνω από τριάντα χρόνια.