e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τιμώντας τον Αρχάγγελο Μιχαήλ [+photos]

Πρωί 21ης Νοεμβρίου 2020 (8/11 με το ιουλιανό ημερολόγιο) και στο Κίεβο έγινε η εόρτια Σύναξη των Αγίων Ταξιαρχών, τιμώντας ιδιαιτέρως τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ στον Kαθεδρικό Ναό του Ταξιάρχη Αυτού, στον φερώνυμο Καθεδρικό με τους χρυσούς τρούλους, στο κέντρο του Κιέβου, έδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Εικόνες σοκ από συγχρωτισμό στο λαϊκό προσκύνημα του σκηνώματος του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου


21.11.2020 | 20:25

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι εικόνες που δείχνουν τους πιστούς στη Σερβία να συρρέουν για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του πατριάρχη Ειρηναίου αδιαφορώντας για τα μέτρα προστασίας.

Όχι μόνο δεν τηρούν καμία απόσταση, αλλά χωρίς μάσκες φιλούν το τζάμι πάνω από το σκήνωμα ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή τους. Οι ιερείς βάζουν το χέρι τους από μέσα και ακουμπούν με γυμνό χέρι τον αρχιερέα. Και όλα αυτά τη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τα Βαλκάνια και όλες τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Μάταιοι και ολέθριοι οι επί της γης θησαυροί

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής Θ΄ Λουκά 

22 Νοεμβρίου 2020 

(Λουκά ιβ΄ 16-21 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Άφρονα, δηλαδή ανόητο, ονόμασε ο Χριστός τον άνθρωπο της σημερινής παραβολής. Και υπήρξε όντως ταλαίπωρος και ανόητος, επειδή, ζώντας πάνω σ’ αυτήν γη, δεν έμαθε και δεν διδάχτηκε τίποτε από την ματαιότητα την εγκοσμίων πραγμάτων, που διαρκώς είχε μπροστά στα μάτια του. Δεν έβλεπε ούτε τις φυσικές καταστροφές, ούτε τις καιρικές μεταβολές, ούτε τους πολέμους και τις αναταραχές, ούτε τις απώλειες περιουσιών πολύ μεγαλύτερων από την δική του. Προπάντων δεν έλαβε υπόψιν τον θάνατο, το φοβερό αυτό γεγονός, που ακυρώνει τον άνθρωπο και βάζει τέρμα οριστικό σε κάθε επίγεια δραστηριότητα. Υπήρξε τόσο υλόφρων, ιδιοτελής, εγωιστής και ανεύθυνος, που δεν πρόσεχε την φτώχεια και την δυστυχία των συνανθρώπων του. Και αν ακόμη την έβλεπε, θεωρούσε ότι αυτόν προσωπικά δεν τον αφορούσε. Ότι είναι άξιοι της τύχης τους, υπεύθυνοι οι ίδιοι για τα δεινά τους και ο ίδιος δεν είχε καμιά υποχρέωση να τους συνδράμει. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν οι δικές του απολαύσεις. Και για να τις πετύχει, κατάστρωνε φιλόδοξα σχέδια, όχι μόνο διατήρησης, αλλά και αύξησης της περιουσίας του.

Κεκλεισμένων των θυρών τα Εισόδια της Παναγίας 2020 στον πανηγυρίζοντα Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου


Πρωί εορτής των Εισοδίων της Παναγίας, 21ης Νοεμβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, αν και των θυρών κεκλεισμένων, για τον φόβο διάδοσης του φονικού Κορονοϊού. Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς και ιεροκηρυκτικώς ο εκπαιδευτικός κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας.

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 2020 στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής ΚΠόλεως στο Πέρα [video-photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, αλλά και την συμπαράσταση, την αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του για ταχεία ανάρρωση προς τους ασθενούντες Μακ. Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σήμερα, Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάρδεων κ. Ευάγγελος και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.

 

Πατριαρχική Χοροστασία στον Αναστάσιμο Εσπερινό εν Φαναρίω για την αυριανή Κυριακή [video]


Ο Αναστάσιμος Εσπερινός του Σαββάτου, 21ης Νοεμβρίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Όλα τελούνται υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις για την αποφυγή της Λοιμικής, που απειλεί την οικουμένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία στην Παναγία του Πέραν με Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου [photos-video]


Σήμερον, Σάββατον, 21ην Νοεμβρίου 2020, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγυρίζοντος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας του Πέραν, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αποδεχθείς ευλαβή πρόσκλησιν της Εφοροεπιτροπής, ηγαθύνθη όπως, προσελθών μεθ’ απάσης της συνοδείας Αυτού, ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν μετά των αγίων Συνοδικών Αρχιερέων. 
     Κατ’ αυτήν ετελέσθησαν η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου της Κοινότητος Ευλαβ. κ. Νικοδήμου Σαϊδάμ και η εις Διάκονον χειροτονία του Ελλογ. κ. Αλεξίου Torrance, Καθηγητού εν τω εν Η.Π.Α. Πανεπιστημίω Notre Dame. 
    Ο Πατριάρχης ευχήθηκε καλή ανάρρωση και στους Αρχιεπισκόπους Αθηνών Ιερώνυμο και Αλβανίας Αναστάσιο, οι οποίοι νοσηλεύονται στον νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" της Αθήνας, προσβεβλημένοι από κορωνοϊό. 
    Αναφέρθηκε, επίσης, και στην εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου των Σέρβων Ειρηναίου, του οποίου η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο στο Βελιγράδι. 

Εισόδια της Θεοτόκου, κεκλεισμένων των θυρών, εν Βανάτω Ζακύνθου [Ναός Φανερωμένης, 21.11.2020, 8.30 πμ, live]

Πρωί Σαββάτου, 21ης Νοεμβρίου 2020, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, η Ευχαριστιακή Σύναξη, κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των περιορισμών για την μη περαιτέρω διάδοση τού φονευτή Κορονοϊού. 

Για τους επιθυμούντες να συμμετάσχουν έστω και νοερά, ο Όρθρος (με το "Χριστός γεννάται") και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται απευθείας από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Μπορείτε πανεύκολα να βρεθείτε κοντά μας, κάνοντας κλικ στην ακόλουθη κάρτα τηλε-μετάδοσης από τις 8.30 έως τις 10 το πρωί:


Ενημέρωση Ι. Μητροπόλεως Κίτρους για Μητροπολίτη Γεώργιο νοσούντα από Covid-19


Από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνεται ότι:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ο οποίος στις 13 Νοεμβρίου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, με ήπια συμπτώματα, συμπλήρωσε ήδη μια εβδομάδα κατ’ οίκον περιορισμού.

Ακολουθώντας τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, μετέβη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις και πληρέστερη ιατρική παρακολούθηση.

Η κατάσταση της υγείας του Σεβασμιωτάτου είναι πολύ καλή. Ο ίδιος δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα συμπαράστασης από διάφορα πρόσωπα, κληρικούς και λαϊκούς. Ευχαριστεί όλους για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν προς το πρόσωπό του.