e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κιέβου Επιφάνιος μνημόνευσε τους Δολοφονηθέντες κατά την Ουκρανική Επανάσταση της Αξιοπρέπειας (+20.2.2014)


Στην 7η επέτειο της μνήμης των Ηρώων του Ουράνιου Λόχου, στις 20 Φεβρουαρίου 2021, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος προεξήρχε της επιμνημόσυνης δέησης που τελέστηκε στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων ειρηνικών διαδηλωτών που συμμετείχαν στην Επανάσταση της Αξιοπρέπειας.

Με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Βισχορόντ Αγαπητός, μέλη της αδελφότητας της Μονής του Αγίου Μιχαήλ και καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.

Συμμετείχαν επίσης μέλη των οικογενειών των Ηρώων του Ουράνιου Λόχου, ακτιβιστές της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας και άλλοι πιστοί.

Κατά την έναρξη της τελετής, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος είπε, μεταξύ άλλων, προς το εκκλησίασμα:

«Η 20ή Φεβρουαρίου είναι μια ειδική ημέρα, που θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των μελλοντικών γενεών, διότι αυτή είναι η ημέρα της αυτοθυσίας των Ηρώων του Ουράνιου Λόχου. Διεκδίκησαν την ευρωπαϊκή προοπτική για την ανάπτυξη του Κράτους μας και η Εκκλησία, μαζί τους, υπερασπίστηκε την προστασία των δημοκρατικών αξιών.

Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται στις μέρες μας, επειδή η Ρωσική επιθετικότητα επίσης συνεχίζεται. Ωστόσο, δεν έχουμε το δικαίωμα να απελπιζόμαστε, πρέπει να πιστέψουμε, και να προσευχόμαστε, ότι ο Κύριος θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη».

Ο Μακ. κ. Επιφάνιος τόνισε ότι ο άθλος του Ουράνιου Λόχου δεν πρέπει να ξεχαστεί, διότι η μνήμη αυτών και των ιδανικών που υπερασπίστηκαν θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής, σταθερής και ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Στο τέλος της τελετής, ο Κιέβου και οι υπόλοιποι κληρικοί άναψαν επιμνημόσυνα κεριά κοντά στο μνημείο με τις μορφές των Ηρώων του Ουράνιου Λόχου, που βρίσκεται στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Μιχαήλ.

























































Πηγή: ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: